Bursa de Valori București, în topul creșterilor din Europa în 2021. Ce se întâmplă toamna aceasta?

16 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  MD Bani

Bursa de Valori București (BVB) și-a continuat parcursul excelent început în a doua jumătate a anului trecut. La nivelul anului 2021 a înregistrat o creștere de 26% pe indicele BET, Astfel ajunge să se plaseze în topul celor mai bune evoluții înregistrate în Europa. Brokerii spun că majoritatea semnalelor indică o continuare a creșterilor în următoarele luni, amplificarea crizei politice dar și scăparea de sub control a valului 4 COVID-19 fiind principalele elemente care ar putea bloca trendul pozitiv, scrie WallStreet.ro.

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante 17 companii de pe bursa locală, a urcat cu 25,3% anul acesta, comparativ cu țările din regiune fiind depășit doar de PX, principalul indice al Bursei din Cehia, care a urcat cu 26%.

”Tradițional considerată o perioadă lipsită de dinamism, presărată cu vacanțele specifice sezonului estival, această vară a fost una pozitivă pentru piața bursieră locală. Creșterea indicilor bursieri cu circa 10% pe timp de vară, noile listări sau dinamismul pieței Aero au fost elemente care au animat viața investitorilor”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai profitabile acțiuni de la Bursa de Valori București și evoluția burselor în 2021

Dintre acțiunile cele mai tranzacționate pe Bursa de Valori București, cele mai bune evoluții de anul acesta le-au avut cele ale Teraplast (+201%), Nuclearelectrica (+67%) și Medlife (+54%). Dintre titlurile mai puțin lichide s-au remarcat BRK Financial Services (+339%), Romcab (+176%) și Impact Developer (+110%).

Țara Indice bursier Evoluție 2021

Evoluția burselor în 2021

România BET +25,3%
Cehia PX +26%
Ungaria BUX +24,4%
Polonia WIG +18,7%
Germania DAX +13,8%
Marea Britanie FTSE 100 +8,6%
SUA S&P 500 +18,6%
China Shanghai Composite +5,2%

Piața din România a fost sprjinită și de recentul anunț al FTSE Rusell, unul dintre cei mai importanți furnizori de indici bursieri globali, privind creșterea numărului de emitenți listați pe piața românească ce vor face parte din acești indici. Din cele cinci companii selectate, patru fac parte din indicii de piețe emergente. Recent adăugatele OMV Petrom și Teraplast – societăți cu capitalizare ridicată- cresc semnificativ ponderea României în acești indici și implicit interesul marilor investitori instituționali pentru piața românească.

Majoritatea burselor europene au avut evoluții pozitive anul acesta, revenirea economiilor după un 2020 marcat de criza sanitară fiind fără îndoială factorul care a tras în sus piețele.

Astfel, în Ungaria bursa a crescut cu 24,4% în 2021, în Polonia a fost înregistrat un plus de 18,7%, în Germania indicele DAX a câștigat 13,8%, în vreme ce, peste ocean, indicele american S&P 500 a urcat cu 18,6%.

Top creșteri pe BVB în 2021 (companii incluse în BET)

Compania Evoluție 2021
 
Teraplast +201,3%
Nuclearelectrica +67,4%
Medlife +54,4%
Purcari +40,4%
Banca Transilvania +34,3%

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO