Bursa de Valori București, în topul creșterilor din Europa în 2021. Ce se întâmplă toamna aceasta?

16 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bursa de Valori București (BVB) și-a continuat parcursul excelent început în a doua jumătate a anului trecut. La nivelul anului 2021 a înregistrat o creștere de 26% pe indicele BET, Astfel ajunge să se plaseze în topul celor mai bune evoluții înregistrate în Europa. Brokerii spun că majoritatea semnalelor indică o continuare a creșterilor în următoarele luni, amplificarea crizei politice dar și scăparea de sub control a valului 4 COVID-19 fiind principalele elemente care ar putea bloca trendul pozitiv, scrie WallStreet.ro.

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante 17 companii de pe bursa locală, a urcat cu 25,3% anul acesta, comparativ cu țările din regiune fiind depășit doar de PX, principalul indice al Bursei din Cehia, care a urcat cu 26%.

”Tradițional considerată o perioadă lipsită de dinamism, presărată cu vacanțele specifice sezonului estival, această vară a fost una pozitivă pentru piața bursieră locală. Creșterea indicilor bursieri cu circa 10% pe timp de vară, noile listări sau dinamismul pieței Aero au fost elemente care au animat viața investitorilor”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai profitabile acțiuni de la Bursa de Valori București și evoluția burselor în 2021

Dintre acțiunile cele mai tranzacționate pe Bursa de Valori București, cele mai bune evoluții de anul acesta le-au avut cele ale Teraplast (+201%), Nuclearelectrica (+67%) și Medlife (+54%). Dintre titlurile mai puțin lichide s-au remarcat BRK Financial Services (+339%), Romcab (+176%) și Impact Developer (+110%).

Țara Indice bursier Evoluție 2021

Evoluția burselor în 2021

România BET +25,3%
Cehia PX +26%
Ungaria BUX +24,4%
Polonia WIG +18,7%
Germania DAX +13,8%
Marea Britanie FTSE 100 +8,6%
SUA S&P 500 +18,6%
China Shanghai Composite +5,2%

Piața din România a fost sprjinită și de recentul anunț al FTSE Rusell, unul dintre cei mai importanți furnizori de indici bursieri globali, privind creșterea numărului de emitenți listați pe piața românească ce vor face parte din acești indici. Din cele cinci companii selectate, patru fac parte din indicii de piețe emergente. Recent adăugatele OMV Petrom și Teraplast – societăți cu capitalizare ridicată- cresc semnificativ ponderea României în acești indici și implicit interesul marilor investitori instituționali pentru piața românească.

Majoritatea burselor europene au avut evoluții pozitive anul acesta, revenirea economiilor după un 2020 marcat de criza sanitară fiind fără îndoială factorul care a tras în sus piețele.

Astfel, în Ungaria bursa a crescut cu 24,4% în 2021, în Polonia a fost înregistrat un plus de 18,7%, în Germania indicele DAX a câștigat 13,8%, în vreme ce, peste ocean, indicele american S&P 500 a urcat cu 18,6%.

Top creșteri pe BVB în 2021 (companii incluse în BET)

Compania Evoluție 2021
 
Teraplast +201,3%
Nuclearelectrica +67,4%
Medlife +54,4%
Purcari +40,4%
Banca Transilvania +34,3%

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Veronica Dragalin a fost selectată de către Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție, anunță Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidată Dragalin Veronica.

Veronica Dragalin este Doctor of Law la University of Virginia School of Law şi Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei. Nominalizată la Premiul Național Young Federal Attorney şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din justiţia federală. Ea vorbește romană , engleză, spaniolă, rusă, germană şi italiană.

Fostul premier Ion Sturza spune că știe personal familia Dragalin. Potrivit lui familia a obținut un succes științific la nivel mondial.

„Cunosc familia Dragalin de mai mulți ani. Au plecat la începutul anilor ’90 în lume și au reușit o cariera excepțională științifică la nivel mondial. Dar cea mai mare realizare sunt cele doua fete. Una este procurorul Veronica Dragalin!”

Precizăm că, la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție au participat patru candidați: Dragalin Veronica, Bordianu Adrian, Brînză Victor și Iachimovschi Octavian.

Fișele de evaluare individuale sunt disponibile aici.

Interviurile candidaților pot fi accesate aici.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău