Bursa de Valori București, în topul creșterilor din Europa în 2021. Ce se întâmplă toamna aceasta?

16 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bursa de Valori București (BVB) și-a continuat parcursul excelent început în a doua jumătate a anului trecut. La nivelul anului 2021 a înregistrat o creștere de 26% pe indicele BET, Astfel ajunge să se plaseze în topul celor mai bune evoluții înregistrate în Europa. Brokerii spun că majoritatea semnalelor indică o continuare a creșterilor în următoarele luni, amplificarea crizei politice dar și scăparea de sub control a valului 4 COVID-19 fiind principalele elemente care ar putea bloca trendul pozitiv, scrie WallStreet.ro.

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante 17 companii de pe bursa locală, a urcat cu 25,3% anul acesta, comparativ cu țările din regiune fiind depășit doar de PX, principalul indice al Bursei din Cehia, care a urcat cu 26%.

”Tradițional considerată o perioadă lipsită de dinamism, presărată cu vacanțele specifice sezonului estival, această vară a fost una pozitivă pentru piața bursieră locală. Creșterea indicilor bursieri cu circa 10% pe timp de vară, noile listări sau dinamismul pieței Aero au fost elemente care au animat viața investitorilor”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai profitabile acțiuni de la Bursa de Valori București și evoluția burselor în 2021

Dintre acțiunile cele mai tranzacționate pe Bursa de Valori București, cele mai bune evoluții de anul acesta le-au avut cele ale Teraplast (+201%), Nuclearelectrica (+67%) și Medlife (+54%). Dintre titlurile mai puțin lichide s-au remarcat BRK Financial Services (+339%), Romcab (+176%) și Impact Developer (+110%).

Țara Indice bursier Evoluție 2021

Evoluția burselor în 2021

România BET +25,3%
Cehia PX +26%
Ungaria BUX +24,4%
Polonia WIG +18,7%
Germania DAX +13,8%
Marea Britanie FTSE 100 +8,6%
SUA S&P 500 +18,6%
China Shanghai Composite +5,2%

Piața din România a fost sprjinită și de recentul anunț al FTSE Rusell, unul dintre cei mai importanți furnizori de indici bursieri globali, privind creșterea numărului de emitenți listați pe piața românească ce vor face parte din acești indici. Din cele cinci companii selectate, patru fac parte din indicii de piețe emergente. Recent adăugatele OMV Petrom și Teraplast – societăți cu capitalizare ridicată- cresc semnificativ ponderea României în acești indici și implicit interesul marilor investitori instituționali pentru piața românească.

Majoritatea burselor europene au avut evoluții pozitive anul acesta, revenirea economiilor după un 2020 marcat de criza sanitară fiind fără îndoială factorul care a tras în sus piețele.

Astfel, în Ungaria bursa a crescut cu 24,4% în 2021, în Polonia a fost înregistrat un plus de 18,7%, în Germania indicele DAX a câștigat 13,8%, în vreme ce, peste ocean, indicele american S&P 500 a urcat cu 18,6%.

Top creșteri pe BVB în 2021 (companii incluse în BET)

Compania Evoluție 2021
 
Teraplast +201,3%
Nuclearelectrica +67,4%
Medlife +54,4%
Purcari +40,4%
Banca Transilvania +34,3%

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie