În Republica Moldova sunt în jur de 6 mln. de proprietăți, iar Serviciul Cadastru a reușit, până în 2007, să înregistreze 80% din acestea. Cu suportul unui proiect al Băncii Mondiale – „Înregistrare și evaluare funciară 2019-2023”, se propune ca în 5 ani să fie înregistrate toate proprietățile statului la Cadastru, transmite Curentul.
Șeful Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice (ASP), Angela Matcov, a explicat de ce este nevoie de un asemenea proiect.
„Înregistrarea bunurilor imobiliare este un proiect prin care statul a mobilizat resursele financiare și umane pentru o perioadă scurtă pentru a realiza obiectivul din anii 90 când a declarat că terenurilor pot fi privatizate. În procesul de privatizare statul a spus că garantează dreptul de proprietate și a instituit sistemul Cadastru.
Din cauza lucrului enorm și lipsa timpului, în primii ani, până în 2007, s-au înregistrat doar 80% proprietăți private. În R. Moldova sunt estimate circa 6 mln. proprietăți. Cadastru au fost acoperi toate localitățile, doar 500 localități din R. Moldova au rămas în afara sistemului.
„Ce înseamnă acest lucru? Dacă eu vreau să vând sau să cumpăr teren, toate înregistrările datelor se vor face pe cont propriu și aceasta înseamnă cheltuieli pentru persoane”, spune Angela Matcov.
Potrivit specialistei, proiectul Guvernului cu suportul Băncii Mondiale are surse financiare de 30 mln. de euro și acești bani urmează a fi utilizați pentru finalizarea înregistrării bunurilor imobile în cele 500 de localități.
De asemenea, ea a spus că din proprietățile publice, doar 10% au fost înregistrare la Cadastru.
„Ce înseamnă asta? Eu ca proprietar nu cunosc ce am în proprietate. Partea financiară aici e la sfârșitul listei problemelor, prima este mobilizarea resurselor umane și dorința de finalizare a procesului de inventariere. Vom veni cu înregistrarea gratuită a bunurilor pentru cetățeni și APL”, a mai spus Angela Matcov la Radio Moldova.