Primele căpșuni de producție moldovenească vor apărea în săptămâna Paștelui. Unii producători au decis să încălzească serele, ceea le va da posibilitatea să își scoată la vânzare fructul, anunță Asociația Producătorilor de Fructe a Moldovei
Căpșunile importate (grecești și turcești) au apărut pe piața moldovenească în cantități mari la jumătatea lunii martie. Probabil din cauza unui număr considerabil de oferte și a cererii foarte limitate pentru primele căpșuni de primăvară, până la sfârșitul lunii trecute prețurile la acestea au scăzut cu 20-25% de la nivelul de pornire de 80-85 lei/kg (4,44-4,72 dolari/kg). kg). Dar, în același timp, după prima „umplutură” masivă din martie, în aprilie, în piețele de fructe și legume din orașele moldovenești erau vizual mai puține căpșuni importate. Sub 60 lei/kg (3,30 dolari/kg), cum era la începutul lunii aprilie a anului trecut și anul trecut, prețul mediu la căpșunile importate nu a scăzut. Mai mult, din cauza „întăririi” leului moldovenesc, săptămâna trecută prețul căpșunilor turcești a crescut chiar și în dolari cu 0,01-0,02 dolari/kg.
Pentru producătorii moldoveni de căpșuni de seră, acesta este un semnal pozitiv. Dacă perioada de vânzare a fructelor de pădure din prima recoltă cade în săptămâna Paștelui, atunci creșterea prețului poate fi și mai mare. Asta înseamnă că în cazul comenzilor online și livrării țintite, primele căpșuni moldovenești din 2023 vor fi probabil oferite cu peste 100 de lei/kg.