Caracatița care macină economia Republicii Moldova! Alaiba: controlorii și inspectorii „mulg” antreprenorii de bani

03 Dec. 2023, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Dec. 2023, 16:28 // Actual //  bani.md

Circa 42% din economia Republicii Moldova este subterană. Asta înseamnă că fiecare al doilea leu este gri, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un podcast al Ziarului de Gardă.

„Imaginați-vă dacă am aduce toți acești bani în economia oficială.  Soluții magice nu există. Este vorba de transparență și reglementări. De exemplu antreprenori mici în special ezită să-și deschidă o afacere oficială. Ei lucrează 5-10 ani la negru într-o afacere la negru pentru că se tem de controlorii și inspectorii corupți care vin, mă scuzați de expresie, să-l mulgă de bani pentru că asta este realitatea unui mic antreprenor din regiune. Totodată, ei nu își pot permite niște costuri de menținere a afacerii, pur și simplu nebunești pentru că în ca Moldova să plătești același contabil costă cel puțin 400 de euro, pentru că avem un munte de birocrație. În Estonia acolo unde țara o duce bine mersi și salariile sunt mai mari, serviciile unui contabil costă cam 50 – 70 de euro pe lună, pentru că oamenii ăștia au mai multe companii și lucrează bine mersi”, a punctat Alaiba.

Ministrul Aliba a spus că se lucrează pentru o transparență maximă a economiei.

„Să eliminăm și să reducem povara asupra antreprenorilor astfel încât în primul rând ei singuri oamenii de afaceri să vadă sens ă să-și ă derulează afacerea oficial. Asta e lecția asta e lecția pe care ne-o sugerează aceeași istorie aceleași toate țări baltice aceeași Polonia cu bâta niciodată n-ai reușit să oprești economia prin simplificări prin eliminarea factorului corupției și a inspectorilor ăștia despre care am spus așa ai toate șansele să gradual sau pierzi albești economie însă nici asta nu este peste noapte, a punctat ministrul Economiei.

Ultimele date relevă că în perioada 2015 – 2020 pierderile fiscale generate de economia neobservată au crescut de la 8,9 miliarde lei până la 15 miliarde lei anual. Raportate la Produsul Intern Brut, pierderile respective au cunoscut un trend ascendent (cu anumite episoade de reducere moderată în 2016-2017 și creșteri mai pronunțate în 2018 și 2020), majorându-se de la 6,1% în 2015 până la 7,3% în 2020. O dinamică similară a prezentat și ponderea Valorii Adăugate Brute generate de economia informală în total Valoare Adăugată Brută pe economie, de la 18,8% în 2015 până la 20,3% în 2020. Totodată, raportul dintre pierderile fiscale și veniturile fiscale a variat în jurul nivelului de 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău