Ce se înțelege prin certificat Covid-19? Unde îl pot folosi moldovenii

22 Sept. 2021, 20:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2021, 20:33 // Actual //  MD Bani

În urma consultărilor cu specialiștii în sănătate publică și cu mediul de afaceri , Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a introdus noi restricții în vederea creșterii numărului de cazuri cu coronavirus. Potrivit noii decizii, măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei COVID-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte.

Astfel, au fost stabilite zonele de alertă: verde, galbenă, portocalie și roșie. În dependență de fiecare zonă sunt specificate anumite condiții, iar una dintre ele este prezentarea certificatului COVID-19.

Ce se înțelege prin certificat COVID-19?

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte). 

Moldovenii pot folosi certificatul COVID-19 atât pentru a călători în unele țări cât și în interiorul țării, pentru accesul la festivități, cinematografe, săli de concert închise și deschise și chiar în restaurant.

Realitatea Live

25 Oct. 2024, 16:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 16:11 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Rusiei a majorat astăzi rata dobânzii la 21%, cu 200 de puncte de bază, ca măsură de combatere a inflației ridicate care a depășit estimările anterioare. Această creștere amplifică semnificativ costurile de creditare, depășind chiar nivelul din Liban, unde rata dobânzii este de 20%, deși țara este afectată de conflicte și a intrat în incapacitate de plată în 2020.

Industria rusă este amenințată de posibile falimente masive, avertizează șeful companiei de stat Rostec, Serghei Chemezov, care a declarat că rata ridicată a dobânzii afectează grav profiturile companiilor și limitează investițiile. În luna septembrie, indicele PMI al activității industriale a scăzut sub 50 de puncte, indicând o contracție pentru prima dată din primăvara anului 2022.

Potrivit estimărilor Centrului pentru Analiza Macroeconomică și Prognoză pe Termen Mediu (CMACP), companiile din sectorul manufacturier alocă acum aproximativ 25% din profituri pentru rambursarea creditelor, reflectând o presiune financiară semnificativă.

Cu această creștere, Rusia depășește multe țări cu economii aflate în dificultate, inclusiv Zambia (13,5%), Gambia (17%), Pakistan (17,5%) și Angola (19,5%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău