Ce se înțelege prin certificat Covid-19? Unde îl pot folosi moldovenii

22 Sept. 2021, 20:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2021, 20:33 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În urma consultărilor cu specialiștii în sănătate publică și cu mediul de afaceri , Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a introdus noi restricții în vederea creșterii numărului de cazuri cu coronavirus. Potrivit noii decizii, măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei COVID-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte.

Astfel, au fost stabilite zonele de alertă: verde, galbenă, portocalie și roșie. În dependență de fiecare zonă sunt specificate anumite condiții, iar una dintre ele este prezentarea certificatului COVID-19.

Ce se înțelege prin certificat COVID-19?

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte). 

Moldovenii pot folosi certificatul COVID-19 atât pentru a călători în unele țări cât și în interiorul țării, pentru accesul la festivități, cinematografe, săli de concert închise și deschise și chiar în restaurant.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Construcția drumului de către podul de peste Prut de la Leova are loc cu pași repezi. Lucările de la drumul de acces la pod sunt în toi. Premierul Dorin Recean anunța că în luna mai peste podul de pontoane va trece primul autovehicul în România.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

Capacitatea portantă va fi de 40 de tone şi 7 tone per axă, adică va  permite circulaţia camioanelor, inclusiv în plin sezon de recoltare. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.

Podul va avea o lungime de 60 de metri, o lăţime de 14  metri şi o capacitate de 40 de tone. Potrivit proiectului, urmează a   fi construit şi un drum de acces cu o lungime de 3 km. Lucrările  urmează a fi finalizate până în toamna acestui an.

Lucrările de sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Deși Chișinăul susține că în luna mai va fi dat în exploatare podul, pe parteaa română lucrările nu au început.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău