Cele mai mari bănci comerciale din Polonia se unesc pentru a înființa o schemă de protecție

09 Iun. 2022, 10:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2022, 10:38 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Cele mai mari bănci comerciale din Polonia au anunţat că s-au unit pentru a crea o schemă de protecţie, care să le ajute să-şi asigure lichiditatea şi solvabilitatea, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, Alior Bank, BNP Paribas Bank Polska, ING Bank lšski, mBank, Bank Millennium, Bank Pekao, PKO BP şi Santander Bank Polska au fost de acord să înfiinţeze schema, care trebuie aprobată de Autoritatea de reglementare financiară din Polonia (KFN).

Schema va funcţiona în paralel cu soluţiile instituţionale existente, băncile obligându-se să facă plăţi anuale către Fondul de Garantare Bancară (BGF).

Cel mai mare creditor polonez, PKO BP, a estimat că valoarea contribuţiei sale la schemă va fi de 872 milioane de zloţi (203,7 milioane de dolari), ceea ce-i va afecta rezultatele din 2022.

Analistul Michal Konarski de la mBank susţine că iniţiativa ar trebui să aibă efecte neutre sau pozitive asupra rezultatelor băncilor, deoarece există posibilitatea ca BGF să reducă suma cu care fiecare bancă trebuie să cotizeze la Fondul de Garantare Bancară.

Băncile ar urma să profite anul acesta de pe urma creşterii dobânzilor, dar aceste evoluţii ar putea fi compensate de iniţiativele în favoarea celor care au credite ipotecare.

În aprilie, premierul polonez Mateusz Morawiecki anunţa, ca parte a planurilor de a-i ajuta pe cei care care au credite, crearea unui nou fond de ajutor de 3,5 miliarde de zloţi, finanţat din profiturile băncilor.

De asemenea, cele mai mari bănci comerciale din Polonia intenţionează să formeze o societate pe acţiuni care va gestiona schema de protecţie şi fondurile cu care vor contribui ele.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 11:39 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță trage un semnal de alarmă dur în urma analizei celor mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică: industria Republicii Moldova este în stagnare profundă, cu tendințe clare de regres structural. Deși în perioada 2016–2019 s-au înregistrat creșteri modeste ale producției industriale, acestea au fost complet anulate de prăbușirile consecutive din ultimii trei ani.

După o aparentă redresare în 2021, când producția industrială a crescut cu 12,1%, au urmat scăderi severe în 2022 și 2023, de -5,1% și -3,6%, iar în primul trimestru al anului 2025 industria a pierdut încă 1,2%. În doar trei ani, Republica Moldova a pierdut peste 10% din volumul său industrial, revenind practic la nivelul anului 2015 – un progres net de doar 3% în zece ani, pe care Ioniță îl califică drept „stagnare absolută”.

Industria alimentară a înregistrat o scădere de aproape 20%, cu efecte vizibile și directe asupra exporturilor. Industria textilă a pierdut 11%, afectând grav segmentul lohn – unul dintre principalele motoare de export ale Moldovei. Sectorul automotive, cel mai mare domeniu industrial orientat spre export, a înregistrat un colaps de 11%, o prăbușire ce ar putea avea efecte pe termen lung dacă nu este doar sezonieră.

Veaceslav Ioniță subliniază că ciclurile de creștere din industrie sunt fragile, temporare și urmate de scăderi masive, iar în lipsa unei strategii industriale coerente, a politicilor de sprijin pentru sectoarele competitive și a investițiilor în modernizare, industria moldovenească rămâne captivă într-un cerc vicios de regres.

Această stagnare structurală generează consecințe grave: disparițița locurilor de muncă, migrație accelerată, pierderea capacităților autohtone de producție și înlocuirea produselor moldovenești cu importuri. Toate acestea subminează nu doar competitivitatea economică, ci și securitatea economică și bugetară a țării.

„Industria Moldovei este în cădere liberă de trei ani. Fără o direcție clară, fără investiții, fără politici industriale eficiente, orice creștere conjuncturală devine un simplu miraj. Și întrebarea rămâne: cât timp ne mai permitem să stăm pe loc?” – concluzionează Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO