Charlie Munger, legendarul investitor american, a avertizat că se pregăteşte o furtună pe piaţa imobiliară comercială din SUA, băncile americane fiind „pline” de ceea ce el a spus că sunt „credite neperformante”, în condiţiile în care preţurile proprietăţilor scad, scrie FT, citat de businessmagazin.ro.
Comentariile investitorului în vârstă de 99 de ani şi secund al miliardarului Warren Buffett vin în contextul în care turbulenţele se răsfrâng asupra sistemului financiar al ţării, care se confruntă cu o posibilă prăbuşire a proprietăţilor comerciale în urma unor falimente bancare.
„Nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008”, a declarat vicepreşedintele Berkshire Hathaway într-un interviu pentru Financial Times. „Dar problemele se întâmplă în sectorul bancar la fel cum se întâmplă peste tot. În vremurile bune, intri în obiceiuri proaste… . Când vin vremuri rele, pierd prea mult”.
Munger vorbea pe veranda casei sale din Greater Wilshire, un cartier plin de verdeaţă din Los Angeles, unde locuieşte de 60 de ani, de când a proiectat el însuşi proprietatea.
Îmbrăcat într-o cămaşă în carouri, Munger a ţinut audienţa din scaunul său cu rotile, în timp ce pe ecranul unui televizor care transmitea CNBC pe fundal se derulau în timp real problemele băncii First Republic, o bancă californiană aflată în dificultate.
Berkshire are o lungă istorie de susţinere a băncilor americane în perioadele de instabilitate financiară. Uriaşul gigant din industriaşi până la asigurări a investit 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs în timpul crizei financiare din 2007-2008 şi o sumă similară în Bank of America în 2011.
Însă, până în prezent, compania a rămas deoparte în actuala perioadă de turbulenţe, în timpul căreia Silicon Valley Bank şi Signature Bank s-au prăbuşit. „Berkshire a făcut câteva investiţii în bănci care au funcţionat foarte bine pentru noi”, a declarat Munger. „Am avut şi noi unele dezamăgiri în bănci. Nu este atât de al naibii de uşor să conduci o bancă în mod inteligent, există o mulţime de tentaţii de a face lucruri greşite.”
Reticenţa lor provine în parte din riscurile care pândesc în portofoliile vaste de credite pentru proprietăţi comerciale ale băncilor. „Multe dintre proprietăţile imobiliare nu mai sunt atât de bune”, a spus Munger. „Avem o mulţime de clădiri de birouri cu probleme, o mulţime de centre comerciale cu probleme, o mulţime de alte proprietăţi cu probleme. Există o mulţime de agonie acolo.”
El a remarcat că băncile se retrag deja de la acordarea de împrumuturi dezvoltatorilor comerciali. „Fiecare bancă din ţară este mult mai strictă în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare astăzi decât era în urmă cu şase luni”, a spus el. „Toate par [a fi] prea multe probleme”.