Tot mai multe familii extrem de bogate părăsesc China şi se stabilesc în Singapore, pentru a-şi pune averile la adăpost de Partidul Comunist, care îi priveşte pe aceşti oameni cu suspiciune tot mai mare, scrie AFP, citată de News.ro. Nu
Represaliile recente ale autorităţilor împotriva miliardarilor din tehnologie, vedetelor care au neglijat să-şi plătească taxele şi trei ani de politici „zero-Covid”, i-au determinat pe chinezii bogaţi să caute refugiu în altă parte.
Un număr tot mai mare dintre ei şi-a stabilit reşedinţa în Singapore, au declarat pentru AFP mai multe surse apropiate acestei comunităţi.
Centrul financiar din Asia bifează toate căsuţele pentru antreprenorii în exil.
În această insulă condusă de acelaşi partid timp de şase decenii, grevele şi demonstraţiile sunt interzise. Taxele sunt relativ mici şi majoritatea populaţiei este de origine chineză.
Sosirea recentă a unor chinezi foarte bogaţi nu a trecut neobservată. Unii s-au stabilit în vile luxoase, cu vedere la mare, pe insula Sentosa.
„Nu vă puteţi imagina cât cheltuiesc. Este o nebunie”, a spus Pearce Cheng, director general al AIMS, societate care oferă servicii de relocare şi imigrare.
El a fost la o petrecere la unul dintre clienţii săi, unde s-a servit un whisky rar, „Yamazaki 55”, care poate valora până la 800.000 de dolari sticla.
Compania sa îi ajută pe nou veniţii să găsească apartamente de lux, să angajeze şoferi sau să înscrie copiii în şcoli private.
Nou-veniţilor le place să meargă cu Rolls Royce sau Bentley-uri şi frecventează cluburi de golf foarte selecte, precum Sentosa Golf Club, unde un abonament anual pentru străini ajunge la 670.000 de dolari.
„Mulţi dintre ei sunt tineri chinezi, cu haine de designeri celebri, şi de obicei stau doar între ei, ceea ce nu este surprinzător”, notează Benny Teo, directorul unei societăţi de consiliere în domeniul golfului, Blazon.
„Aici banii mei sunt ai mei”
Stabilirea în Singapore le permite celor mai bogaţi chinezi să-şi pună averea la adăpost de autorităţile chineze, după mai multe cazuri importante care i-au speriat.
Jack Ma, fostul şef al gigantului chinez de comerţ electronic Alibaba, a suferit pierderi de venituri estimate la 25 de miliarde de dolari atunci când autorităţile au anulat brusc intrarea la Bursă a grupului său, în 2020.
Alţi patroni mari se tem de a fi următoarea ţintă a Partidului Comunist sau de a fi nevoiţi să-şi vândă afacerea la un preţ mic, spune un manager contabil din acest sector.
„Mutarea în Singapore ajută la protejarea averii familiei timp de câteva generaţii”, a declarat specialistul pentru AFP.
Singapore este văzută din ce în ce mai mult ca un loc de locuit, mai degrabă decât o rezervă, a spus o altă sursă din industrie.
„Cel puţin când sunt aici ştiu că banii mei sunt ai mei”, i-a spus un client.
Unul dintre fondatorii unui lanţ de restaurante „hotpot”, Haidilao, şi-a creat recent „family office”, o structură care administrează activele clienţilor bogaţi, în Singapore.
Autoritatea monetară din Singapore notează că numărul de birouri de familie s-a dublat din 2020 până în 2021, şi a ajuns la 700.
Loh Kia Meng, co-responsabil al unui serviciu de gestionare a averii la firma de avocatură Dentons Rodyk, estimează căsunt aproximativ 1.500 la sfârşitul anului 2022 pe insulă.
„Nu aş fi surprins dacă cifra totală (…) ar arăta că unul din două family offices provine din China”, spune el.
„Zona neutră”
Tendinţa ar trebui să continue, chiar şi fără restricţiile legate de Covid. Tensiunile tot mai mari dintre Beijing şi Washington îi împing şi pe unii antreprenori să plece.
Singapore este „o zonă neutră foarte convenabilă” în care megabogaţii pot face afaceri, a spus Song Seng Wun, economist din regiunea Asia pentru banca privată CIMB.
Oraşul-stat a reuşit să menţină atât legături strânse de securitate cu Statele Unite, cât şi relaţii comerciale solide cu China.
„Atenţia presei asupra oamenilor bogaţi care şi-au înfiinţat un birou de familie în Singapore a adus în lumina reflectoarelor mica noastră insulă”, a spus Loh.
„Dacă bogaţii acestei lumi se îndreaptă spre Singapore, eu de ce nu?”, se întreabă clienţii lui Loh.