Cine este baronul termoficării care a câștigat licitația pentru reparația blocurilor energetice de la Termoelectrica

07 Sept. 2023, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Sept. 2023, 10:27 // Actual //  bani.md

La Termoelectrica se va face reparația capitală la blocurile energetice, potrivitdeclarației ministrului Energiei, Victor Parlicov din cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Potrivit ministrului, în urma analizelor s-a ajuns la concluzia că oportună este reparația capitală pentru a prelungi durata de viață a blocurilor energetice cu 5-7 ani până la retehnologizare. „Nu a câștigat Horus, ci Turboenergy Power. Horus se ocupa doar de vărsat lături în spațiul informațional în loc să lucreze și discreditau activitatea sectorului. Nu au meritat oameni aceștia să se verse în capul lor atâta critică”.

Parlicov a spus că au fost înlăturate barierele de reglementare care acordau drept exclusiv la compania rusească Sliovîe Mașinî să facă reparații la Termoelectrica. „Chiar dacă nu va fi reparat blocul 2, nu vom îngheța. La iarnă prețurile vor mult mai bine, va fi cald și mecanismele de compensare se vor menține”.

La Turboenergy Power șeful și unicul asociat este moldoveanul Victor Slivinschi, 39 de ani, al cărui companie în ultimii ani a câștigat mai multe contracte importante la București pentru reabilitarea rețelei de termoficare.

„Toată infrastructura energetică din București este sovietică, rusească, aici am avea un mic avantaj în raport cu ceilalți chiar dacă suntem în piață doar de vreo cinci ani”, admite Victor Slivinschi, 38 de ani, într-o discuție cu jurnaliștii Newsweek România.

Susține însă că după invazia rusă în Ucraina de la începutul acestui an lucrurile s-au schimbat radical:    „Am avut câteva livrări de echipamente din piața rusă, dar asta s-a întâmplat până la război și asta au făcut și alții, nu doar noi”.

Din 2015, de când a deschis o sucursală în România, încasările ”Turboenergy Power” au crescut substanțial, de peste 65 de ori: 65,1 milioane de lei românești în 2021 față de 1 milion de lei românești în 2016. Ceea ce i-a permis să achiziționeze, între timp, alte două companii locale din România implicate în contracte energetice: Celin SRL și Energofor SRL, ambele apărând ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte energetice din România.

Prima companie înființată de Slivinschi la București, SV Metex Europe, a avut numeroase contracte în sistemul energetic românesc.

Nimic nu părea să le anunțe succesul, din ultimii ani, de la București al lui Slivinschi și al fratelui său Valeriu. Victor Slivinschi a terminat o facultate cu profil politic, iar fratele său mai tânăr, Valeriu, a absolvit istoria la Suceava.

Potrivit newsweek.ro, ascensiunea lor a început însă în 2015 cu o corporație rusă-Lukoil. Au deschis special o sucursală al Ploiești pentru colaborarea cu rușii, cu care de altfel au avut primul contract de amploare în România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău