Cine este baronul termoficării care a câștigat licitația pentru reparația blocurilor energetice de la Termoelectrica

07 Sept. 2023, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Sept. 2023, 10:27 // Actual //  bani.md

La Termoelectrica se va face reparația capitală la blocurile energetice, potrivitdeclarației ministrului Energiei, Victor Parlicov din cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Potrivit ministrului, în urma analizelor s-a ajuns la concluzia că oportună este reparația capitală pentru a prelungi durata de viață a blocurilor energetice cu 5-7 ani până la retehnologizare. „Nu a câștigat Horus, ci Turboenergy Power. Horus se ocupa doar de vărsat lături în spațiul informațional în loc să lucreze și discreditau activitatea sectorului. Nu au meritat oameni aceștia să se verse în capul lor atâta critică”.

Parlicov a spus că au fost înlăturate barierele de reglementare care acordau drept exclusiv la compania rusească Sliovîe Mașinî să facă reparații la Termoelectrica. „Chiar dacă nu va fi reparat blocul 2, nu vom îngheța. La iarnă prețurile vor mult mai bine, va fi cald și mecanismele de compensare se vor menține”.

La Turboenergy Power șeful și unicul asociat este moldoveanul Victor Slivinschi, 39 de ani, al cărui companie în ultimii ani a câștigat mai multe contracte importante la București pentru reabilitarea rețelei de termoficare.

„Toată infrastructura energetică din București este sovietică, rusească, aici am avea un mic avantaj în raport cu ceilalți chiar dacă suntem în piață doar de vreo cinci ani”, admite Victor Slivinschi, 38 de ani, într-o discuție cu jurnaliștii Newsweek România.

Susține însă că după invazia rusă în Ucraina de la începutul acestui an lucrurile s-au schimbat radical:    „Am avut câteva livrări de echipamente din piața rusă, dar asta s-a întâmplat până la război și asta au făcut și alții, nu doar noi”.

Din 2015, de când a deschis o sucursală în România, încasările ”Turboenergy Power” au crescut substanțial, de peste 65 de ori: 65,1 milioane de lei românești în 2021 față de 1 milion de lei românești în 2016. Ceea ce i-a permis să achiziționeze, între timp, alte două companii locale din România implicate în contracte energetice: Celin SRL și Energofor SRL, ambele apărând ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte energetice din România.

Prima companie înființată de Slivinschi la București, SV Metex Europe, a avut numeroase contracte în sistemul energetic românesc.

Nimic nu părea să le anunțe succesul, din ultimii ani, de la București al lui Slivinschi și al fratelui său Valeriu. Victor Slivinschi a terminat o facultate cu profil politic, iar fratele său mai tânăr, Valeriu, a absolvit istoria la Suceava.

Potrivit newsweek.ro, ascensiunea lor a început însă în 2015 cu o corporație rusă-Lukoil. Au deschis special o sucursală al Ploiești pentru colaborarea cu rușii, cu care de altfel au avut primul contract de amploare în România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ