Circa 350 de companii vor participa la expoziția „Fabricat în Moldova” 2023

26 Ian. 2023, 10:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Ian. 2023, 10:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Circa 350 de companii își vor expune și vinde produsele la expoziția „Fabricat în Moldova” 2023, a anunțat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea. Dintre cele 350 de companii participante, 40 de agenți economici vor participa pentru prima dată.

În acest an, CCI a RM va organiza standuri comune cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană. Astfel, la expoziție vor participa și companii italiene care își comercializează produsele în Republica Moldova, precum și companii care exportă produse din Republica Moldova în Italia.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

„Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) susține și să ofere stimulente pentru IMM-urile care participă la această expoziție și anume prin programul de promovare a participării agenților economici la târguri și expoziții care are drept obiectiv oferirea subvențiilor de participare cu obiectivul final de a spori vizibilitatea întreprinderilor pe piața locală, dar și internațională; lărgirea bazei de clienți a întreprinderilor precum și sporirea vânzărilor companiei. Acest program a fost lansat în anul 2012, potrivit prevederilor actuale, participanții la expoziții pot beneficia de 100% compensare din taxa de participare sau de înregistrare, ori aceasta nu poate depăși suma de 3000 de lei. De asemenea, ODA subvenționează 50% din costul spațiului expozițional, dar nu mai mult de 5000 lei”, a declarat directorul adjunct al ODA, Rodica Crudu.

În acest an, spațiul dedicat agenților economici va fi de 3.000 metri pătrați. La eveniment vor participa mai multe delegații străine din țări precum: România, Italia, Spania, Japonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Belgia, Ucraina și Polonia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Noutatea expoziției din acest an este organizarea unui forum dedicat vinificației.

În acest an, Camera de Comerț și Industrie speră că numărul vizitatorilor va ajunge la 50.000 – 60.000.

De asemenea, pe perioada expoziției vor vi organizate mai multe ateliere informative pentru participanți printre care ateliere dedicate antreprenoriatului social și învățământului dual.

Expoziția „Fabricat în Moldova” va fi organizată în perioada 1-5 februarie în incinta Centrului Expozițional „MOLDEXPO”.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău