Condițiile draconice în care Rusia livrează gaze către Republica Moldova: Gazprom poate sista livările în 48 de ore

15 Ian. 2022, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Ian. 2022, 16:16 // Actual //  bani.md

După majorarea cu peste 200 de dolari (la mia de metri cubi) a prețului gazului livrat de Rusia în Republica Moldova, taberele pe scena politică de la Chișinău s-au împărțit.
Reprezentanții puterii spun că guvernarea urmărește tendințele de pe piața internațională și așteaptă ca prețurile să înregistreze un trend descendent, opoziția extraparlamentară cere președintelui Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu să meargă în Federația Rusă și să renegocieze contractul cu Gazprom.

Comentatorii politici califică criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova drept una previzibilă în condițiile în care Federația Rusă folosește gazul în calitate de instrument geopolitic pentru a-și întări influența în Europa.

„Federația Rusă joacă tare, are ca prioritate darea în exploatare Nord Streem 2, vrea garanții de sferă de influență în Ucraina și a simțit momentul oportun. Pandemia cu repercusiunile ei negative, lipsa gazelor naturale pe piața europeană, Federația Rusă profită de asta, iar Republica Moldova este prinsă în acest joc geopolitic. În tot acest context, echipa noastră nu a analizat foarte bine situația și nu a negociat cel mai bun contract pentru Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Când în Republica Moldova erau guvernări prorusești, de stânga, li s-au făcut întotdeauna concesii legate de prețuri. Moscova, evident, folosește prețul gazelor ca un instrument geopolitic. Sigur că este vorba de condiții politice, avem regiunea transnistreană, nu se dorește extinderea României peste Prut, în sensul unei unificări cu România, ca să nu intrăm în NATO. Gazul este folosit ca Republica Moldova să nu-și dorească în Uniunea Europeană, ne amintim că și Ucraina a fost avertizată în acest sens”, a spus ex-deputatul Vitalia Pavlicenco.

În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare le cer guvernanților să renegocieze contractul cu Gazprom, să se inspire atât din experiența fostelor guvernări de la Chișinău care au reușit negocierea unui preț bun la gaz, cât și din experiența statelor europene care au obținut contracte avantajoase cu Rusia.

Prețul la gaze depinde de situația de pe piața internațională, dar acesta este doar un fragment al realității. Nimeni nu vorbește de cealaltă parte a realității. Prețul gazului este subiectul unui contract, nu al voinței Domnului, respectiv, guvernarea să se trezească, Sandu și Spînu să plece la Moscova și să nu vină de acolo până când nu vor renegocia contractul, mai cu seamă că precedente și oportunități sunt destule. Alți șefi de state au făcut-o”, a spus reprezentantul formațiunii Congresul Civic, Iurie Muntean.

„Criza gazelor are un context regional. Este o situație care pune presiune pe cetățeni, dar se analizează tendința prețului pe piața internațională și se observă o tendință de scădere. S-ar putea ca prețul să se diminueze. Examinăm mai multe scenarii, reieșind din potențialele evoluții ale situației, vom acționa în funcție de situație”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:36 // Slider //  Ursu Victor

La data de 8 aprilie 2025, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie de modificare privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”. Prin această decizie, autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Modificarea survine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza strategiei comune semnate la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică. Această strategie prevede, între altele, eliminarea completă a dependenței de gazele naturale din Federația Rusă și accelerarea integrării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cadrul legal și interesul public, a efectuat o analiză detaliată a riscurilor de securitate energetică, în special privind aprovizionarea consumatorilor din regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în urma unor consultări extinse cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice și alți actori din sectorul energetic.

O decizie-cheie a ANRE prevede că, în cazul în care SA „Moldovagaz” nu finalizează procesul de separare funcțională și juridică a activităților sale, conform prevederilor Legii gazelor naturale, până la data de 31 iulie 2025, autoritatea va retrage licența de furnizare de gaze și va desemna un alt furnizor licențiat, care să asigure aprovizionarea la prețuri reglementate.

În acest sens, ANRE va lansa, începând cu trimestrul II al anului curent, proceduri competitive de selectare a furnizorilor alternativi.

Contextul deciziei ANRE:

  • Prin Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, cu condiția separării activităților de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”.
  • Între timp, compania rusă Gazprom a stopat unilateral livrările de gaze către Republica Moldova.
  • Ministerul Energiei a fost nevoit să reanalizeze condițiile de securitate pentru alimentarea regiunii transnistrene, fapt care a influențat și actuala decizie de ajustare a termenelor pentru Vestmoldtransgaz.

 

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI