Se pare că relația dintre BNM și Guvernare este ineficientă. Declarațiile și postările publice ale mai multor reprezentanți ai Guvernării privind ineficiența acțiunilor BNM și chiar crearea comisiei parlamentare privind eficiența controlul prețurilor și a promovării politicii monetare afectează credibilitatea BNM, iar acest fapt doar sporește incertitudinea pe piață, constată economistul Alexandru Fala de la Expert Grup.
Potrivit lui, crearea comisiei parlamentare este inoportună în contextul accentuării riscurilor inflaționiste. Pe de o parte, prin această acțiune va fi diminuată capacitatea de reacție a instituțiilor publice la evoluțiile macroeconomice nefaste, iar pe de altă parte, ar putea fi afectată relația cu FMI și, implicit, cu alți donatori. La rândul său, această evoluție ar putea crea anumite întârzieri în obținerea asistenței financiare externe.
„Gestionarea așteptărilor inflaționiste a devenit o misiune dificilă în contextul creșterii accelerate a prețuri, totuși modul în care BNM realizează comunicarea pare să fie adecvat. Prezentarea prognozelor privind inflația de către BNM este un instrument important ce permite ancorarea așteptărilor inflaționiste și ajustarea deciziilor, cel puțin pentru instituțiile financiare. Se pare că populația și o mare parte din businessul din Republica Moldova este insensibil la prezentarea prognozei de către BNM și are propriile așteptări inflaționiste.”, spune Fala.
În opinia lui Fala, în condițiile unei creșteri accelerate a prețurilor, neprezentarea prognozei sau estomparea previziunilor ar avea un impact negativ Ar putea să fie afectată încrederea în BNM, fapt ce ar influența nefast posibilitățile, și așa reduse, ale Băncii Centrale de a modela așteptările inflaționiste, ar spori incertitudinea în piață, ceea ce ar duce la supraestimarea riscurilor inflaționiste.
„Dacă agenții economici ar vedea că BNM înăsprește politica monetară, însă evită să anunțe în mod explicit nivelul prognozat al inflației, atunci businessul ar putea crede că inflația va crește și mai rapid, iar drept urmare, ar putea aplica prețuri mai mari pentru a se proteja. Această idee este de inspirație neo-Fisheristă, iar studii mai recente au găsit evidențe ce susțin această abordare. Astfel Falck și alții (2017) au arătat că în perioadele de incertitudine, când agenții economici au mai puține informații decât Banca Centrală, creșterea ratelor poate cauza și majorarea inflației”, a punctat Fala.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!