Creditele se scumpesc de la o lună la alta. Politica monetară mai aspră a BNM își face efectul

23 Mai 2022, 17:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Mai 2022, 17:18 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna aprilie 2022, creditele noi acordate au constituit 3 672,5 milioane lei, în creștere cu 0,7 la sută față de luna aprilie 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 52,6 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,0 la sută din totalul creditelor.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,62 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 9,85 la sută, persoanelor fizice care practică activitate4 – cu o rată de 11,76 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 10,67 la sută. La creditele în valută s-a majorat cu 0,01 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 3,97 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 3,96 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,40 la sută;

La creditele atașate la cursul valutei s-a majorat cu 0,06 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,04 la sută, persoanelor fizice – cu o rată de 4,33 la sută. Persoanele fizice care practică activitate n-au apelat la acest tip de credite.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna aprilie 2022, s-a micșorat comparativ cu luna precedentă cu 13,0 la sută și a constituit 897,2 milioane lei. Rata medie la aceste credite s-a majorat cu 0,35 p.p.

Din perspectiva scopului creditelor acordate persoanelor fizice, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (66,7 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 11,72 la sută (+0,38 p.p. comparativ cu luna precedentă și +6,46 p.p. comparativ cu aprilie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare s-a majorat cu 0,13 p.p față de luna precedentă și cu 1,69 p.p. față de aprilie 2021.

88,9 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,6 la sută din totalul creditelor de consum).

Scumpirea creditelor se datorează înăsprii politicii monetare de BNM. În data de 5 mai, rata de politică monetară a fost majorată cu 3 puncte procentuale la 15,50%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO