Creștere impresionantă a numărului de pasageri la Aeroportul Chișinău! 257 de curse aeriene au fost anulate

12 Sept. 2023, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2023, 11:13 // Actual //  bani.md

Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o lună august istorică, marcând cea mai aglomerată perioadă a anului 2023. Cu un număr total de 338.866 de pasageri îmbarcați și debarcați în această lună, aeroportul a stabilit noi recorduri de trafic.

Datele oferite de Aeroport arată o creștere impresionantă a traficului de pasageri de la începutul anului 2023 până la finalul lui august. În total, 1.841.462 de pasageri au tranzitat Aeroportul Chișinău în această perioadă, înregistrând o creștere semnificativă de 42,5% sau 548.986 de pasageri în plus față de aceeași perioadă a anului precedent. De menționat că această cifră impresionantă a depășit un milion de călători mai devreme cu două luni față de anul anterior.

Creșterea traficului de pasageri a fost evidentă și în comparație cu august 2022. Traficul de pasageri la plecare în august 2023 a crescut cu 14,7%, iar traficul total la sosire a înregistrat o creștere de 13,6% sau 40.571 de pasageri în plus față de aceeași lună a anului anterior.

Pe lângă numărul impresionant de pasageri, numărul de mișcări ale aeronavelor a fost de asemenea în creștere. Cu 2.649 de aterizări și decolări în august 2023, au fost efectuate cu aproximativ 15,2% sau 349 de operațiuni mai multe decât în aceeași perioadă din 2022. Deși numărul de operațiuni din orarul de zbor a crescut cu 310, trebuie menționat că au existat 257 de operațiuni anulate din motive comerciale.

Printre destinațiile care au înregistrat cea mai mare creștere a fluxului de pasageri în luna august se numără Antalya, cu 12.108 de pasageri, Erevan cu 11.123 de pasageri, Heraklion cu 5.976 de pasageri, Istanbul cu 5.795 de pasageri și Varșovia cu 5.669 de pasageri. De asemenea, s-au înregistrat și transporturi importante pe destinații noi, inclusiv Chișinău – Valencia (1.405 de pasageri), Podgorica (3.170 de pasageri), Tirana (1.410 de pasageri), Madrid (1.100 de pasageri) și Munchen (1.441 de pasageri).

În ceea ce privește transportul de mărfuri, cifrele pentru august 2023 indică o creștere semnificativă, cu aproximativ 304,2 tone transportate, reprezentând o creștere de 40,8% față de aceeași lună a anului precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Iul. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Iul. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Pe 29 iulie 1994, Parlamentul Moldovei a adoptat Constituția țării. Legea Supremă a fost modificată de mai multe ori, iar unii politicienii au încercat și nu ezită să mai folosească prevederile din document în scopuri proprii sau impuse de puteri străine.

Prima modificare a Legii Supreme a fost votată în 1996. Atunci s-a decis introducerea unor prevederi privind activitatea judecătorilor.

În anul 2000, aleșii poporului au decis că președintele trebuie ales de Parlament. Tot atunci, în Constituție s-a stipulat că șeful statului nu poate fi demis în ultimele 6 luni de mandat al Legislativului, oficialului i s-a acordat atribuția de a desemna premierul, s-au stipulat atribuțiile Guvernului, unele obligații ale Procuraturii și a s-a acordat membrilor Curții Constituționale dreptul de a stabili circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul sau demis președintele.

În anul 2001, în document s-a fixat că pedeapsa cu moartea este abolită, însă până în 2006 reglementarea stipula că excepții se pot aplica „decât numai pentru acte săvârşite în timp de război sau de pericol iminent de război și numai în condițiile legii”. Constituția a fost completată cu prevederi privind reținerea maximă pentru 72 de ore și arestul doar în baza mandatului emis de instanță. De asemenea, a fost punctat că nici o lege din Moldova nu poate suprima drepturile fundamentale ale omului.

Un an mai târziu, în Constituție au fost incluse prevederi privind dobândirea și retragerea cetățeniei, s-a stabilit că moldovenii nu pot fi extrădați sau expulzați din țară, au fost reglementate modalitățile de dobândire a azilului și de extrădare a străinilor. O altă noutate o reprezenta introducerea în Legea Supremă a regulilor de activitate pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

În 2003, documentul s-a completat cu reglementări privind autonomia Găgăuziei. De asemenea, a fost stabilit că pe lângă deputați, Guvernul, președintele și Adunarea Populară de la Comrat au dreptul la inițiativă legislativă.

Următoarele modificări au fost aplicate în 2016, când urmare a unei decizii emise de Curtea Constituțională, modificările din 2000 prin care președintele era ales de Parlament au fost declarate neconstituționale. Așadar, s-a reluat desfășurarea alegerilor prezidențiale.

În anul 2017, Constituția a fost completată cu prevederi privind atribuțiile Avocatului Poporului. O altă modificare din 2019 prevede că în unul dintre aliniatele legii supreme cuvântul „handicapați” se substituie, urmând să fie utilizată expresia „cu dizabilități”.

Printr-o modificare din anul 2022, Parlamentul a dispus noi reglementări privind activitatea judecătorilor, a fost stabilită componența Consiliului Superior al Magistraturii, modul de desemnare, numire și încetare a mandatului lor, inclusiv în bază de concurs.

Magistrații de la Curtea Constituțională au pus punct disputei despre limba vorbită în Moldova în anul 2023. Atunci, s-a punctat că în Legea Supremă a țării va fi stipulat că vorbim româna.

Ultima modificare a Constituției a fost aprobată prin referendumul din anul 2024. Atunci, cetățenii au votat că își doresc ca în document să fie indicat că parcursul european al țării noastre este ireversibil, iar în Legea Supremă a apărut un nou titlu – Integrarea Europeană. Reglementările introduse stabilesc că aderarea Moldovei la tratatele UE va fi decisă de Parlament, iar legile comunitare „au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA