Cum a fost torpilată rubla rusească din transferurile diasporei

13 Iun. 2023, 11:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 11:07 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă echivalentul a 145 milioane de dolari, cu 5 milioane de dolari mai puțin în luna aprilie față de martie și cu 1,4 milioane de dolari mai puțin față de luna similară a anului 2022.

În aprilie 2023, transferurile în euro au ajuns la cota de 81,5% față 36,1% acum 10 ani.

Acum zece ani transferurile moldovenilor era făcute în euro, dolari și ruble rusești. Or, invazia Rusiei în Ucraina a schimbat geografia transferurilor, iar trimiterile în ruble rusești s-a redus constat urmare a sancțiunilor occidentale impuse Federației Ruse. În luna aprilie, cota transferurilor este 0%.

Volumul remiterilor în anul 2022 a constituit 1,7 miliarde de lei, 134 milioane dolari mai mult față de anul 2021.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 15:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 15:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Livrările de petrol rusesc prin marile au scăzut la 3,12 milioane de barili pe zi, cel mai mic nivel din ultimele două luni. Veniturile Rusiei din exportul de petrol maritim pentru săptămâna 18-24 noiembrie s-au ridicat la 1,328 miliarde de dolari, o valoare mai mică decât media din săptămânile anterioare, noteazî Bloomberg.

Scăderea se datorează unei reduceri semnificative a achizițiilor din partea Indiei, iar exporturile de petrol brut din porturile rusești de pe coasta de vest a țării au scăzut cu 25% în ultimele două săptămâni, comparativ cu nivelul mediu din luna octombrie. În perioada 17-24 noiembrie, 27 de tancuri au transportat 20,5 milioane de barili de petrol rusesc, iar livrările zilnice au fost de 2,93 milioane de barili, în creștere față de 2,83 milioane de barili în săptămâna precedentă. Totuși, comparativ cu săptămâna 20-27 octombrie, livrările erau de 3,54 milioane de barili pe zi.

Datele sugerează o scădere semnificativă a livrărilor, cea mai mare de la jumătatea lunii iulie, cu o reducere de 150.000 de barili pe zi. În medie, în perioada 17 noiembrie, exporturile s-au ridicat la 3,12 milioane de barili pe zi, iar pentru întregul an 2024, livrările sunt mai mici cu 1,7% față de media din 2023.

Livrările de petrol către Asia au scăzut la 2,76 milioane de barili pe zi, din care 1,4 milioane de barili sunt direcționați către China. Livrările către India au scăzut, ajungând la 960.000 de barili pe zi, comparativ cu 1,39 milioane de barili în perioada similară din octombrie.

Aceste scăderi semnificative subliniază impactul reducerii cererii și a modificărilor fluxurilor comerciale globale asupra economiei rusești, iar veniturile din exportul de petrol au fost mai mici decât în săptămânile anterioare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală