Cum a fost torpilată rubla rusească din transferurile diasporei

13 Iun. 2023, 11:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 11:07 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă echivalentul a 145 milioane de dolari, cu 5 milioane de dolari mai puțin în luna aprilie față de martie și cu 1,4 milioane de dolari mai puțin față de luna similară a anului 2022.

În aprilie 2023, transferurile în euro au ajuns la cota de 81,5% față 36,1% acum 10 ani.

Acum zece ani transferurile moldovenilor era făcute în euro, dolari și ruble rusești. Or, invazia Rusiei în Ucraina a schimbat geografia transferurilor, iar trimiterile în ruble rusești s-a redus constat urmare a sancțiunilor occidentale impuse Federației Ruse. În luna aprilie, cota transferurilor este 0%.

Volumul remiterilor în anul 2022 a constituit 1,7 miliarde de lei, 134 milioane dolari mai mult față de anul 2021.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 13:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 13:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Comerțului din China a suspendat aplicarea tarifelor de 125% pentru o serie de produse din Statele Unite și a solicitat mediului de afaceri să propună noi categorii de mărfuri ce ar putea fi exceptate de la taxele vamale majorate. Măsura este parte a unei inițiative mai largi de reevaluare a tarifelor în contextul tensiunilor comerciale dintre cele două puteri economice.

Potrivit surselor din industrie și unor companii implicate, un grup de lucru din cadrul ministerului chinezo lucrează la o listă extinsă de produse eligibile pentru exceptare. „Guvernul chinez ne întreabă ce bunuri importăm din SUA care nu pot fi substituite de alte surse și care sunt esențiale pentru lanțurile de aprovizionare”, a declarat vineri Michael Hart, președintele Camerei Americane de Comerț din China.

Unele companii membre ale acestei organizații au confirmat deja că, săptămâna trecută, au importat produse din SUA fără să plătească tarifele majorate.

Inclusiv companii europene ar putea beneficia de aceste relaxări. Directorul general al concernului aerospațial francez Safran a dezvăluit vineri că firma a primit confirmarea din partea autorităților chineze privind exceptarea unor componente – precum motoarele și trenurile de aterizare – de la noile tarife.

Pe rețelele sociale din China a început să circule o listă neconfirmată ce include 131 de categorii de produse – de la vaccinuri și substanțe chimice până la motoare pentru avioane. Reuters nu a reușit să verifice autenticitatea documentului. Atât Serviciul Vamal cât și Ministerul Comerțului din China au refuzat să comenteze subiectul.