Cum arată, în secolul XXI, o prințesă din Arabia Saudită? (FOTO)

28 Apr. 2021, 06:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
28 Apr. 2021, 06:09 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Femeile din Orient rămân, de obicei, în umbră. Dar acest lucru nu este valabil pentru Deena Aljuhani Abdulaziz, soția prințului saudit Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, care distruge cele mai frecvente stereotipuri despre femeile arabe. Deena este foarte activă, deține un lanț de buticuri și până în 2017 a fost redactorul șef al revistei Vogue Arabia.

Datorită stilului său original Deena a câștigat popularitate atât în lumea arabă, ci și în Occident. Poartă părul scurt și optează pentru ținute discrete și cu gust.

Deena s-a născut și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite, iar titlul regal la primit la vârsta de 23 de ani după ce s-a căsătorit cu un prinț saudit.

Soția prințului preferă culorile, dar le diluează cu piese vestimentare neutre cu o croială clasică.  

PARIS, FRANCE – OCTOBER 01: Princess Deena Aljuhani Abdulaziz attend the Moncler Gamme Rouge show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2015 on October 1, 2014 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

 

Sau, pentru o ținută armonioasă, combină o rochie cu pene cu un sacou laconic de culoare neagră.  

PARIS, FRANCE – OCTOBER 04: Princess Deena Aljuhani Abdulaziz attends the #BoF500 Cocktail Event as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2017 at Hotel de Ville on October 4, 2016 in Paris, France. (Photo by Jacopo Raule/Getty Images for The Business Of Fashion)

Deena are în arsenalul ei o întreagă colecție de trenciuri la modă.

PARIS, FRANCE – SEPTEMBER 29: Deena Aljuhani Abdulaziz is seen outside the Valentino dress show during Paris Fashion Week SS20 on September 29, 2019 in Paris, France. (Photo by Daniel Zuchnik/Getty Images).

 

Tunsoarea băiețească, sandalele cu toc înalt, fustele midi, culorile puternice și mixurile cromatice îndrăznețe sunt câteva dintre semnăturile sale stilistice, pe care le pune în evidență la fiecare apariție.

Păstrând o linie discretă, cuminte, Printeșa reușește să respecte cele mai actuale direcții stiliste ale modei contemporane, aplicându-le propriului statut.

Dacă fustele midi, ample, din mătase brodată sau pantalonii culottes, lungi, într-o nuanță de burgund, sunt alegeri  plasate încă într-o zonă ”safe”, iată Prințesa  Deena Aljuhani Abdulaziz nu se ferește de riscuri, purtând chiar și o pereche de jeanși rupți, alături de o cămașă maxi, cu vedere la abdomen.

Carieră

Deena este redactor-șef al revistei Vogue din Arabia Saudită.

A devenit interesată de modă după ce a văzut un exemplar al revistei britanice Tatler, la șase ani. „Studiam fiecare revistă de la copertă la copertă, eram dornică de tot ce ține de modă”, spune ea.

După ce a participat la mai multe spectacole internaționale de modă, a decis să-și deschidă magazinul „D’NA” în Riyadh în 2006.

În 2013, o sucursală a acestuia a fost deschis la Doha, Qatar.

După un deceniu de afaceri de succes în regiunea Golfului Persic, Abdulaziz a lansat un site de e-shopping numit DNACHIC.com.

„Magazinul conlucrează cu designerii de modă la clienții din Orientul Mijlociu. În septembrie 2016, Abdulaziz a fost numită redactor-șef al Vogue Arabia în primul său număr și a continuat să lucreze pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi expulzată din cauza unei dispute cu conducerea revistei.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Identificarea surselor de finanțare și explorarea opțiunilor pentru dezvoltarea afacerilor și a startup-urilor au constituit temele principale ale conferinței „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri”, desfășurată în Chișinău. 

Printre subiectele abordate s-au numărat crowdfunding-ul, business angels, fonduri de capital de risc, equity funding, programe de finanțare și granturi – opțiuni suplimentare de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum, care nu dispun de active fixe sau garanții pentru obținerea sumelor bănești necesare.   

Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali, antreprenori, fondatori de startup-uri, investitori și persoane interesate de metode alternative de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, disponibile pe piața locală.

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale și Digitalizării: „În prezent, în Republica Moldova avem în jur de 50 de mii de companii, iar dintr-o anumită perspectivă, noi avem nevoie de mai mulți antreprenori care să creeze mai multă valoare, care să ducă la creșterea economiei. Una dintre principalele noastre priorități este să promovăm antreprenoriatul, iar succesul fiecărui antreprenor este principala noastră misiune. Pentru acestea, lucrăm în primul rând ca să oferim maximum libertate, pentru că știind comunitatea de startup-uri și faptul că preferă să facă afaceri, trebuie să-i ajutăm să se simtă că sunt în largul oceanului, că pot crea și beneficiază de susținere.”

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID în Moldova: „Este o plăcere să fiu aici, pentru că se simte foarte mult talent și inovație în această sală, ceea ce este super impresionant pentru mine. Tema finanțării alternative prezintă un interes real, atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri. USAID ridică la un nou nivel abordarea sistemului de dezvoltare a startup-urilor și a inovației în Moldova. 
Astfel, Moldova devine cunoscută ca fiind o destinație pentru startup-uri, inclusiv prin participarea la evenimente internaționale și locale. Între timp, este construită o infrastructură mai robustă pentru antreprenori și IMM-uri, încurajându-i să crească, în Moldova, pentru a menține talentele aici, acasă – un obiectiv la care lucrăm deja de ceva timp și care începe să dea roade.”

Primul panel de discuții a fost dedicat lendingului – tehnică de finanțare care funcționează după modelul unor piețe care conectează împrumuturile cu investitorii –  și Equity Crowdfunding- un mecanism care permite unor grupuri largi de investitori să finanțeze startup-uri în schimbul unui echități – care reprezintă un catalizator pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Invitații au abordat premisele în care instrumentele alternative pot permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. De asemenea, discuțiile au fost concentrate și pe eficiența cadrului legal al finanțării alternative, incluzând evoluția crowdfundingului și reglementările adoptate pentru a sprijini noile metode de finanțare.

Natalia Bejan, directoare executivă Startup Moldova: „Scopul acestui eveniment este în primul rând de a informa antreprenorii și fondatorii de startup-uri că există metode de finanțare alternativă. Venim în fața lor inclusiv cu exemple elocvente în care micile afaceri au beneficiat de susținere financiară fie din granturi sau programe guvernamentale dedicate. Conferința este un punct de pornire pentru cei care vor să lanseze o campanie de crowdfunding, își doresc să atragă investitori privați sau sunt pe punctul de a aplica pentru sprijin financiar în cadrul unui program, ca să se informeze și să ia decizii asumate cu referire la afacerea lor.”

Tudor Darie, fondator și CEO Fagura: „Atragerea de capital prin crowdfunding ajută companiile să obțină ușor finanțare prin împrumuturi sau equity. Companiile mai obțin o validare din partea comunității și noi clienți sau parteneri. Important să fie ales instrumentul potrivit. Uneori, afacerea are nevoie de un împrumut, dacă fiecare euro investit generează profit de 2 sau 3. Alteori, compania are nevoie de equity crowdfunding, ca să atragă fonduri în schimb la shares. Pentru o campanie de equity crowdfunding profesionistă, antreprenorii au nevoie de aproximativ șase luni. Primul pas este evaluarea interesului comunității de a investi în afacere. Pentru un împrumut, ai nevoie de 15 minute și depui cererea, totul e simplu și transparent.”

Un alt subiect abordat a pus accent pe programele de finanțare și granturile oferite de către autoritățile țării noastre pentru antreprenorii la început de care, care vor să-și extindă afacerea. Fondatorii de companii care deja au beneficiat de susținere financiară au povestit despre experiența lor de contractare a grantului, provocările din domeniu, dar și necesitatea de a avea susținere constantă din partea autorităților în scalarea afacerii. 

Olga Melniciuc, fondatorea investitii.md: „Investițiile sunt necesare oricând și oriunde pentru dezvoltarea afacerii, în mod special atunci când companiile au lipsă de resurse pentru a-și scala ideile de business. Spre exemplu, investițiile din partea Business Angels sunt pentru acele companii care nu au acces la fonduri decât ale investitorilor privați și acești oameni îi ajută să crească mai repede, să dezvolte produsul, să atragă parteneri, să facă primele vânzări și să iasă pe alte pieței. Plus, deja compania este generatoare de venit și intră în acest „joc” de capital fund și poate intra și pe alte piețe, pentru a beneficia de investiții.”

La eveniment au participat și persoane din România precum Cosmin Ochișor, VC Partner GapMinder, care au povestit despre abordarea directă ca investitori, consultanță strategică și implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară în rândul companiilor care vor să se extindă rapid. La conferință a fost organizat și un workshop interactiv, unde participanții au avut posibilitatea de a interacționa direct cu experți din domeniu, de a adresa întrebări și de a obține schimb de experiență și bune practici pentru a-și dezvolta activitatea. 

Potrivit studiului „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022″, investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de anul 2019. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, fapt care reflectă direct într-o creștere economică mai mare.

Conferința „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri” a fost organizată de Startup Moldovainvestitii.MD și Fagura Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID MoldovaEmbassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău