Cum să lăudăm copiii corect? Cum să crești copii încrezători și puternici din punct de vedere mental

19 Iul. 2021, 17:24
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 17:24 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În calitate de părinți, dorim ca copiii noștri să se simtă bine cu ei înșiși, așa că încercăm să-i lăudăm cât mai mult posibil.

Nu este neapărat un lucru rău. Cercetările arată că există beneficii în a lăuda copiii. Un compliment simplu poate genera valoare de sine și mândrie. Cu toate acestea, depinde ce fel de laudă oferim, precum și când și cât de des.

Supraevaluarea talentului unui copil („Acest lucru pare uimitor!” „Ești atât de frumos!” „Bună treabă!”) poate avea efecte negative asupra stimei de sine a lui. Reacțiile exagerate, pot determina copiii să se concentreze doar asupra lucrurilor care le pot afecta stima de sine. S-ar putea să simtă anxietate de performanță („Dacă greșesc acest răspuns, sunt prost”), de exemplu, sau cred că sunt apreciați doar pentru aspectul lor („Ce se întâmplă dacă oamenii cred că arăt ciudat în această cămașă? Atunci au câștigat ‘ nu mă iubești ”).

Deci, ar trebui să nu-ți lauzi deloc copiii? Desigur că nu. Dar există modalități corecte și greșite de a lăuda. Iată ce fac întotdeauna părinții copiilor încrezători, auto-motivați și puternici din punct de vedere mental:

1. Ei laudă procesul

Când lăudați procesul (de exemplu, copilul depune eforturi într-o sarcină de matematică), în loc de talent sau rezultat (de exemplu, capacitatea naturală a copilului de a rezolva rapid problemele de matematică), copiii sunt mai predispuși să dezvolte o atitudine pozitivă față de provocările viitoare .

În anii ’90, Carol S. Dweck, profesor de psihologie la Stanford’s Graduate School of Education, a studiat efectele acestor tipuri de laude. Într-un experiment, unui grup de copii i s-a spus că au avut succes pentru că erau deștepți, în timp ce celui de-al doilea grup i s-a spus că au avut succes pentru că au muncit din greu.

Când celor două grupuri li s-au oferit o varietate de puzzle-uri, copiii din al doilea grup au fost mai predispuși să aleagă un puzzle mai greu. Dweck a constatat, de asemenea, că lăudarea procesului îi face să fie mai susceptibili să se simtă încrezători într-o sarcină, chiar dacă au greșit.

2. Nu fac din ea niciodată o competiție

Părinților le place să compare – nu ne putem abține! Și uneori, chiar le vom spune copiilor noștri că sunt mai buni decât alții („Ai marcat mai multe goluri decât toți coechipierii tăi la un loc!”).

Adesea, se face cu intenții bune. Vrem să se simtă la fel de mândri ca și noi și să fie motivați să facă și mai bine data viitoare … dar din toate motivele greșite.

Nu este sănătos să fii prins într-un cerc vicios de concurență. Comparațiile sociale îi pot învăța pe copii să măsoare întotdeauna succesul pe baza rezultatelor altor persoane.

Și mai rău, potrivit cercetărilor, oferirea de laude copiilor în ceea ce privește comparația, în unele cazuri, poate cultiva narcisismul, comportamentul de căutare a atenției și lipsa valorilor muncii în echipă.

O abordare mai bună? Încurajați-i să compare eforturile lor din trecut cu eforturile lor actuale, mai degrabă decât cu alte persoane. Acest lucru îi face să se autodepășească și să nu mai compare rezultatele sale cu cele ale colegilor/prietenilor.

3. Folosesc un limbaj de observație

În loc să spuneți „Este atât de bine!”, Poate doriți să spuneți: „Îmi plac culorile din pictura ta. Spune-mi mai multe despre motivul pentru care le-ai ales. ” (Iată ce înseamnă a lăuda procesul.)

Un alt exemplu: În loc să spui: „Arătai ca un profesionist, mergând pe bicicleta aia!”, Părinții copiilor motivați ar putea spune ceva de genul: „Ai fost atât de atent și concentrat în timp ce conduceai bicicleta. Chiar și când te-ai clătinat puțin și aproape căzi, ai continuat! A fost grozav de urmărit. ”

Aceste modificări simple de limbaj vă pot ajuta copiii să se simtă mândri de ei înșiși pentru că depun eforturi în ceva. De asemenea, îi poate face mai entuziasmați să-și asume lucruri mai provocatoare în viitor.

În cele din urmă, este important să creăm un mediu de siguranță emoțională. Dacă copilul nu a reușit un test de ortografie, abțineți-vă să le spuneți că ar fi trebuit să studieze mai mult. În schimb, întreabă-i ce cred că pot face pentru a se îmbunătăți data viitoare.

Copiii trebuie să știe că pot veni la părinții lor nu numai atunci când au făcut ceva bine, ci și atunci când se luptă cu o anumită sarcină sau provocare.

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO