Este imposibil să dezvolți o națiune de antreprenori peste noapte, însă cam acest lucru s-a întâmplat în Republica Moldova odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, când, din lipsă de bani, toată lumea s-a apucat să facă comerț cu diverse bunuri de consum care anterior lipseau cu desăvârșire. De aici a apărut și percepția falsă alimentată și de propaganda sovietică anterioară că oamenii de afaceri sunt niște speculanți. Totuși, fără inițiativă privată nu poate exista economie de piață. Afacerile private sunt în mare parte cele care produc bunuri și servicii, generează bunăstarea societății și, prin impozite venituri la buget și redistribuirea veniturilor. Afacerile private nu înseamnă doar comerț ci și producție, locuri de muncă și salarii. Din acest motiv tot mai multă lume cu inițiativă se gândește la o afacere proprie.
Într-una din edițiile podacstului „De unde apar banii”, realizat de Banca Națională a Moldovei, economistul Veaceslav Ioniță încearcă să enumere toate sursele de finanțare pentru o afacere.
- Economiile proprii pe care le puteți păstra chiar la bancă;
- Rudele și prietenii;
- Instituțiile financiare nebancare (companiile de leasing, asociațiile de economii și împrumut; și companiile de microfinanțare);
- Creditul de la furnizori;
- Creditul de la consumator;
- Credit.
Pentru mai multe detalii ascultați podcastul integral.