Modul în care începeți dimineața vă poate afecta întreaga zi și chiar sănătatea mentală. Primul pas către crearea unei rutine de dimineață care susține sănătatea mintală este renunțarea la obiceiurile care contribuie la creșterea nivelului de stres.
Iată 7 obiceiuri matinale la care să renunți pentru a reduce stresul de dimineață:
1. NU te pregătești cu o seară înainte
Cel mai bun mod de a preveni senzația de stres dimineața este de a planifica cu o seară înainte. Psihologul recomandă pregătirea hainelor, ambalarea prânzului și chiar să decideți ceea ce doriți să luați la micul dejun cu o seară înainte pentru a vă face dimineața mai lină, în special dacă vă treziți devreme.
2. Nu dormi suficient
O persoană adultă are nevoie, în mediu, de la șapte până la nouă ore de somn în fiecare noapte. Experții recomandă, de asemenea, să te culci mai devreme astfel încât să te poți trezi fără alarmă. Ceasurile cu alarmă tradițională vă pot trezi în panică.
3. Verifici imediat rețelele de socializare și știrile
Pare firesc să ne verificăm telefoanele dimineața pentru e-mailuri, ultimele știri sau rețele sociale. Dar aceasta poate contribui la creșterea nivelului de stres. Stabilește anumite perioade în care să verifici mesajele și să accesezi site-urile de știri.
4. Bei imediat cafea
O ceașcă de cafea ajută la eliberarea cortizolului, hormonul eliberat atunci când suntem stresați. Iată de ce este recomandat să eviția o cafea imediat după ce te-ai ridicat din pat.
5. Sari peste micul dejun sau mânânci unul nesănătos
De fiecare dată când cineva nu mănâncă când îi este foame sau se oprește când este confortabil sătul, „se supun riscului inutil de stres”. Ar trebui să evitați alimentele bogate în calorii, rafinate și procesate la micul dejun.
6. Nu îți oferi momente de bucurie dimineața
Cel mai bun mod de a vă face diminețile mai ușoare este să faceți ceva care să vă așteptați cu nerăbdare. Meditația îi ajută pe unii oameni să se simtă mai calmi dimineața. Altora le place să facă mișcare, să facă jurnale sau să practice un hobby.
De asemenea, puteți folosi o listă de redare cu melodiile preferate care vă fac să dansați sau faceți o lectură rapidă inspirată de o pagină într-o carte motivațională sau amuzantă.
7. Nu discutați rutina de dimineață cu familia sau colegii de cameră
Este vital să înțelegeți cum se confruntă alte persoane cu diminețile.