„Cumătrism la ODA”! Directorul Pîntea și-a angajat foștii colegi în Comitetul de finanțare și le-a dat și salarii

19 Iul. 2023, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iul. 2023, 15:17 // Actual //  bani.md

În data de 2 iulie 2022, a fost lansată Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), creată în urma reorganizării Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Reforma a fost inițiată de fostul ministru al Economiei Sergiu Gaibu, care în prezent este directorul ANRCETI.

„Reforma IP ODA a urmărit fortificarea guvernanței instituției, consolidarea capacitații acesteia de a interacționa cu antreprenorii, restructurarea proceselor interne decizionale și administrative, sporirea transparenței în activitatea acesteia, precum și echiparea cu instrumentele necesare timpurilor actuale, generate de contextul regional și global”, se arată în răspunsul instituției pentru BANI.MD.

Coincidență sau nu, dar în funcția de director a fost numit Dumitru Pîntea, colegul fostului ministru al Economiei, Sergiu Gaibu de la Expert – Grup.

Ulterior, Pîntea și-a angajat alți doi foști colegi de la Expert-Grup în cadrul ODA. Este vorba de Stas Madan și Oleg Verajan.

„În ceea ce privește calitatea dlui Stas Madan și Oleg Verejan (de persoane cunoscute de către dl Dumitru Pîntea) menționam că Expert-Grup este o comunitate de experți independenți cu experiență în diverse domenii. Faptul că foști colegi a lui Dumitru Pintea, și anume dl Stas Madan, se regăsesc în componența Comitetului, nu are decât să fie un element pozitiv prin expertiza pe care o aduce. Referitor la dl Oleg Verejan, acesta a participat în procesul de reformă instituționala și ulterior a fost selectat în funcția de președinte a Comitetului de finanțare și risc in baza aceleiași proceduri de concurs aprobată de Consiliul ODA. De asemenea, menționam ca atât în perioada în care acesta a coordonat reforma în calitate de consultant al unui proiect al Delegației UE de asistență tehnică, cât și în momentul numirii în calitate de președinte al Comitetului, acesta nu avea nici o relație cu Expert-Grup și nici nu îl cunoștea personal pe domnul Pîntea sau alte persoane din cadrul Expert Grup. Prezenta dlui Verejan, este un aport semnificativ în ceea ce privește buna desfășurare a activității Comitetului, având o vastă experiență în managementul unor astfel de entități precum și o experiență îndelungată în sistemul financiar”, se arată în răspunsul ODA.

În cadrul ODIMM, predecesoarea ODA aprobarea proiectelor și granturilor se făcea de către membrii unui comitet care nu erau remunerați suplimentar. Motivul e că erau salariați ai ODIMM. Însă după reformă, Dumitru Pîntea a instituit Comitetul de finanțare și risc, iar membrilor li s-a stabilit și un salariu lunar.

„Pentru anul 2023, Consiliul IP ODA a aprobat remunerarea lunară brută, pentru președintele Comitetului de finanțare și risc, în valoare de 14 000 lei și pentru ceilalți membri ai Comitetului – în valoare de 13 000 lei”, potrivit ODA.

Instituția spune că membrii Comitetul de finanțare și risc au 2-3 ședințe pe lună la care sunt luate diferite decizii ce țin de activitatea Organizației. Este vorba de decizii complexe legate de Programele de grant, Fondul de Garantare a Creditelor, Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, Programul 373 și alte instrumente din gestiunea IP ODA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău