Curtea de Conturi dezminte informația prezentată în Raportul privind accesul la informație, elaborat de ONG-uri

28 Nov. 2022, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2022, 12:04 // Actual //  bani.md

La data de 22 noiembrie curent, în cadrul unui eveniment public, a fost prezentată cea de-a doua ediție a Raportului „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, elaborat în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova în parteneriat cu Freedom House.

Raportul menționat se referă la analiza gradului de transparență a instituțiilor publice din țară, fiind abordate aspectele: cadrul legislativ, transparența proactivă și accesul la solicitare.

La prezentarea rezultatelor la Pilonul III: Accesul la solicitare, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost menționată, de rând cu un șir de alte instituții publice, drept o instituție care a ignorat solicitarea expediată, fiindu-i atribuit scorul 0. Citatul din Raport: „… este surprinzător faptul că mai multe instituții, inclusiv organele centrale ale administrației publice, au ignorat complet solicitările expediate. Următoarele instituții nu au revenit cu vreun răspuns:… Curtea de Conturi;…”

În contextul aceste constatări din raport, Curtea de Conturi declară că informațiile prezentate nu sunt adevărate, în consecință fiind prejudiciată imaginea instituției.

La data de 22.06.2022 CCRM a înregistrat scrisoarea de intrare, recepționată de la Asociația Obștească „Juriștii pentru drepturile omului”, în care se solicita informație oficială/ de interes public. La data de 13.07.2022 Curtea de Conturi a răspuns prin scrisoarea nr. 04-1350-22 la solicitarea recepționată, oferind toată informația solicitată. Scrisoarea a fost trimisă la adresa poștală indicată de către autorii solicitării (Copia corespondenței este atașată în anexe).

Problema dată a fost generată de autorii Raportului și derivă dintr-un lucru elementar și banal: solicitantul informației stă la o altă adresă decât cea indicată în propria solicitare, acesta fiind motivul real de nerecepționare a răspunsului CCRM.

Aceeași problemă a fost constatată și în anul 2021, cu regret, aceasta nu a fost soluționată nici până în prezent.

Situația creată este una inadmisibilă, în contextul importanței evaluării realizate cu suportul donatorilor externi. Constatările și concluziile bazate pe date incorecte denaturează tabloul real pe aspectele evaluate în cadrul raportului menționat.

Toate cele menționate au fost aduse la cunoștința autorilor. În rezultatul comunicării, Curtea de Conturi a fost informată că erorile vor fi corectate și Raportul va fi modificat.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău