Danone spune că rămâne proprietarul afacerii din Rusia

31 Iul. 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 06:30 // Actual //  bani.md

Danone SA a declarat că firma franceză rămâne proprietarul legal al operaţiunilor sale ruseşti de produse lactate, chiar şi după ce Moscova a preluat controlul asupra acestei afaceri, conform Bloomberg.

Producătorul Activia a făcut această declaraţie miercuri, când a raportat rezultatele celui de-al doilea trimestru. Danone înregistrează o depreciere de 200 de milioane de euro (221 de milioane de dolari) pentru aceste active, pe lângă o taxă anterioară de 500 de milioane de euro.

Danone a declarat în octombrie că se aşteaptă la o depreciere de până la 1 miliard de euro.

Afacerea rusă are aproximativ 8.000 de angajaţi şi 12 fabrici care produc mărci de patrimoniu, cum ar fi crema acră Prostokvashino. La începutul acestei luni, Danone şi-a redenumit marca Activia din Rusia în AktiBio, ca parte a pregătirilor de cesiune.

Săptămâna trecută, Rusia a transferat activele către Agenţia Federală de Gestionare a Proprietăţii pentru „gestionare temporară”, potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin. Guvernul a justificat mişcarea prin normele adoptate recent care vizează companiile din ţări „neprietenoase”. Acum, afacerea este administrată de o rudă a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Tranziţia a fost dificilă, iar Danone organizează încă întâlniri cu personalul de două ori pe zi, a declarat Francois Banon, purtător de cuvânt al companiei.

„Avem oameni pe care îi cunoaştem de zeci de ani care lucrează acolo şi de la începutul războiului, am fost în contact foarte, foarte, foarte, foarte strâns cu ei”, a spus el. „Ce se va întâmpla în viitor? Nu ştim şi de aceea este atât de multă emoţie.”

Yakub Zakriev, în vârstă de 32 de ani, care este ministrul agriculturii din Cecenia, figurează ca director general al Danone Rusia, potrivit serviciului oficial de informaţii Spark-Interfax. El este nepotul lui Kadyrov, conducătorul cecen care este un protejat al lui Putin şi care a fost acuzat în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului în sudul republicii ruseşti.

Directorul general al Danone, Antoine de Saint-Affrique, a declarat că societatea rămâne concentrată pe siguranţa angajaţilor şi pe continuitatea operaţională. El a vorbit în cadrul unui webcast cu analiştii.

Compania a mai spus că va face o ajustare de 500 de milioane de euro în bilanţ pentru a reflecta tranzacţiile valutare negative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mai 2025, 11:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 11:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Majoritatea parlamentară a respins solicitarea de a o audia pe ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul condamnării Republicii Moldova la CEDO, care ar putea costa statul peste un miliard de euro. Decizia a fost luată în ședința de plen, unde doar deputații BCS și un parlamentar neafiliat au votat pentru audiere, în timp ce 36 de deputați PAS s-au opus, iar alți 18 s-au abținut.

Scandalul vizează cazul Seksimp Group SRL, o companie cu capital sloven, care a acuzat autoritățile moldovenești de confiscare abuzivă a activelor și încălcarea dreptului la un proces echitabil, după ce firmele locale Agrocons Lux și Agro-SV Lux au intentat un proces și au obținut o sentință în lipsa părții pârâte, urmată de executarea silită și vânzarea tuturor bunurilor companiei, fără notificare prealabilă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat în data de 15 mai 2025 o hotărâre, constatând încălcarea Articolului 6 al Convenției (dreptul la un proces echitabil) și Articolului 1 al Protocolului nr. 1 (dreptul la proprietate). Instanțele moldovenești, inclusiv completul condus de judecătoarea Domnica Manole la Curtea de Apel Chișinău, nu au oferit nicio analiză reală asupra disproporționalității despăgubirilor și au ignorat complet apărarea companiei străine, afirmă CEDO.

Firma slovenului Blaz Svetek cere despăgubiri totale de peste 900 de milioane de euro, incluzând valoarea activelor pierdute și profituri nerealizate din activitățile agricole și de procesare. În total, Republica Moldova riscă să plătească peste un miliard de euro, potrivit documentelor din dosar.

Veronica Roșca, președinta Comisiei Juridice, a explicat că audierea în plen nu a fost necesară, întrucât „răspunsul agentului guvernamental a fost oferit deja în ziua precedentă”. Ea a adăugat că hotărârea CEDO „nu impune plata imediată a unor despăgubiri”, iar suma cerută de companie este „vizibil exagerată”. Comisia juridică a solicitat Ministerului Justiției să prezinte un raport detaliat în cadrul comisiei, care va fi discutat ulterior.

CEDO a acordat părților un termen de trei luni pentru negocierea unei înțelegeri amiabile. Dacă aceasta nu va fi atinsă, Curtea urmează să se pronunțe asupra compensațiilor financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO