Danone spune că rămâne proprietarul afacerii din Rusia

31 Iul. 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 06:30 // Actual //  bani.md

Danone SA a declarat că firma franceză rămâne proprietarul legal al operaţiunilor sale ruseşti de produse lactate, chiar şi după ce Moscova a preluat controlul asupra acestei afaceri, conform Bloomberg.

Producătorul Activia a făcut această declaraţie miercuri, când a raportat rezultatele celui de-al doilea trimestru. Danone înregistrează o depreciere de 200 de milioane de euro (221 de milioane de dolari) pentru aceste active, pe lângă o taxă anterioară de 500 de milioane de euro.

Danone a declarat în octombrie că se aşteaptă la o depreciere de până la 1 miliard de euro.

Afacerea rusă are aproximativ 8.000 de angajaţi şi 12 fabrici care produc mărci de patrimoniu, cum ar fi crema acră Prostokvashino. La începutul acestei luni, Danone şi-a redenumit marca Activia din Rusia în AktiBio, ca parte a pregătirilor de cesiune.

Săptămâna trecută, Rusia a transferat activele către Agenţia Federală de Gestionare a Proprietăţii pentru „gestionare temporară”, potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin. Guvernul a justificat mişcarea prin normele adoptate recent care vizează companiile din ţări „neprietenoase”. Acum, afacerea este administrată de o rudă a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Tranziţia a fost dificilă, iar Danone organizează încă întâlniri cu personalul de două ori pe zi, a declarat Francois Banon, purtător de cuvânt al companiei.

„Avem oameni pe care îi cunoaştem de zeci de ani care lucrează acolo şi de la începutul războiului, am fost în contact foarte, foarte, foarte, foarte strâns cu ei”, a spus el. „Ce se va întâmpla în viitor? Nu ştim şi de aceea este atât de multă emoţie.”

Yakub Zakriev, în vârstă de 32 de ani, care este ministrul agriculturii din Cecenia, figurează ca director general al Danone Rusia, potrivit serviciului oficial de informaţii Spark-Interfax. El este nepotul lui Kadyrov, conducătorul cecen care este un protejat al lui Putin şi care a fost acuzat în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului în sudul republicii ruseşti.

Directorul general al Danone, Antoine de Saint-Affrique, a declarat că societatea rămâne concentrată pe siguranţa angajaţilor şi pe continuitatea operaţională. El a vorbit în cadrul unui webcast cu analiştii.

Compania a mai spus că va face o ajustare de 500 de milioane de euro în bilanţ pentru a reflecta tranzacţiile valutare negative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 11:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Toți angajatorii din Republica Moldova, inclusiv întreprinderile de stat, sunt obligați prin lege să asigure anual controale medicale periodice pentru angajați. Conform Codului Muncii și reglementărilor sanitare, examenele sunt esențiale pentru protejarea sănătății lucrătorilor expuși la factori de risc profesional, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni și suspendarea activității.

În acest context, Harper Medklinik anunță lansarea oficială a serviciilor de medicină a muncii (medicină ocupațională), devenind prima clinică privată autorizată în acest domeniu în Republica Moldova. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe 5 martie 2024, a noului Regulament Sanitar privind supravegherea sănătății la locul de muncă, procedura a fost simplificată semnificativ – atât în ceea ce privește numărul de specialiști implicați, cât și logistica examinării.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1079/2023, lucrătorii care activează în condiții cu risc (zgomot, noxe, temperaturi extreme, muncă de noapte, efort fizic intens etc.) trebuie examinați cel puțin o dată pe an, iar pentru restul salariaților, frecvența este stabilită de medicul de medicina muncii (dar nu mai rar de o dată la doi ani). Costurile sunt suportate integral de angajator, conform art. 18 al Legii securității și sănătății în muncă și art. 103 din Codul Muncii.

Harper Medklinik oferă angajatorilor o serie de avantaje competitive:

Program flexibil, inclusiv în zilele de sâmbătă;

Echipamente ultramoderne, investigații rapide și precise;

Fără cozi, fără stres, cu o echipă profesionistă și atmosferă prietenoasă;

Examinări mobile, direct la sediul companiei, pentru anumite riscuri;

Prețuri începând de la 500 lei per factor de risc, cu oferte personalizate în funcție de numărul de angajați și specificul activității.

Mai mult, angajatorii pot deduce fiscal aceste cheltuieli medicale. Potrivit art. 24 lit. d) din Codul Fiscal, serviciile medicale contractate pentru angajați sunt deductibile în limita unui salariu mediu lunar prognozat de Guvern (pentru 2024 – 13.700 lei per salariat).

P

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO