Resetați-vă alarma: trezirea cu doar o oră mai devreme decât de obicei ar putea reduce riscul de depresie cu 23%, potrivit unui studiu din cadrul Universității din Colorado Boulder și al Broad Institute of MIT și Harvard.
Potrivit studiului, cu cât te trezești mai devreme, cu atât corpul tău se simte mai bine.
Cercetările anterioare au arătat că există o legătură între cronotip sau preferința fiziologică a unei persoane pentru dimineți sau nopți și starea de spirit. Bufnitele de noapte, de exemplu, sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta depresie în comparație cu persoanele mationale.
Matinalii tind să aibă „o mai bună aliniere cu programele tipice de odihnă la lucru”, în timp ce bufnițele de noapte s-ar putea să se adapteze mai greu.
Autorii unui studiu recent din Marea Britanie, care a constatat, de asemenea, că o preferință genetică pentru a te trezi mai devreme „protejează depresia și îmbunătățește bunăstarea”, au spus că „nealinierea circadiană”, referindu-se la cât de sincronizată este rutina noastră zilnică cu ceasul intern, „este o explicație potențială … oamenii de seară tind să fie mai nealiniți”.
Din punct de vedere fiziologic, persoanele care se trezesc mai devreme au expunere la lumină din ce în ce mai mare, ceea ce le poate afecta bunăstarea.
„Lumina este unul dintre principalii factori la care trebuie să acordați atenție, așa că încercați să vă mențineți zilele luminoase și să vă faceți nopțile întunecate”, spune unul dintre autorii studiului.
Aici se include și folosirea minimă a dispozitivelor electrice înainte de somn.
Exercițiile fizice mai devreme în timpul zilei vă pot ajuta la „întărirea” semnalelor care vă spun corpului că este timpul să vă treziți și să vă culcați.
De asemenea, este recomandat să evitați gustările la ore târzii, deoarece vă afectează digestia și, la rândul său, somnul.
Rețineți că nu există un moment „ideal” pentru a merge la culcare sau pentru a vă trezi. Dar durata optimă de somn pentru adulți este între șapte și nouă ore în fiecare noapte.