De ce oamenii matinali sunt mai fericiți? Cum să devii și tu unul dintre ei

25 Iun. 2021, 05:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
25 Iun. 2021, 05:40 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Resetați-vă alarma: trezirea cu doar o oră mai devreme decât de obicei ar putea reduce riscul de depresie cu 23%, potrivit unui studiu din cadrul Universității din Colorado Boulder și al Broad Institute of MIT și Harvard.

Potrivit studiului, cu cât te trezești mai devreme, cu atât corpul tău se simte mai bine.

Cercetările anterioare au arătat că există o legătură între cronotip sau preferința fiziologică a unei persoane pentru dimineți sau nopți și starea de spirit. Bufnitele de noapte, de exemplu, sunt de două ori mai susceptibile de a dezvolta depresie în comparație cu persoanele mationale.

Matinalii tind să aibă „o mai bună aliniere cu programele tipice de odihnă la lucru”, în timp ce bufnițele de noapte s-ar putea să se adapteze mai greu.

Autorii unui studiu recent din Marea Britanie, care a constatat, de asemenea, că o preferință genetică pentru a te trezi mai devreme „protejează depresia și îmbunătățește bunăstarea”, au spus că „nealinierea circadiană”, referindu-se la cât de sincronizată este rutina noastră zilnică cu ceasul intern, „este o explicație potențială … oamenii de seară tind să fie mai nealiniți”.

Din punct de vedere fiziologic, persoanele care se trezesc mai devreme au expunere la lumină din ce în ce mai mare, ceea ce le poate afecta bunăstarea.

„Lumina este unul dintre principalii factori la care trebuie să acordați atenție, așa că încercați să vă mențineți zilele luminoase și să vă faceți nopțile întunecate”, spune unul dintre autorii studiului.

Aici se include și folosirea minimă a dispozitivelor electrice înainte de somn.

Exercițiile fizice mai devreme în timpul zilei vă pot ajuta la „întărirea” semnalelor care vă spun corpului că este timpul să vă treziți și să vă culcați.

De asemenea, este recomandat să evitați gustările la ore târzii, deoarece vă afectează digestia și, la rândul său, somnul.

Rețineți că nu există un moment „ideal” pentru a merge la culcare sau pentru a vă trezi. Dar durata optimă de somn pentru adulți este între șapte și nouă ore în fiecare noapte.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală