De la hobby la afacerea „Casa Dulce Colibași”: Istoria de succes a Anei Cucu

06 Mai 2022, 09:29
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
06 Mai 2022, 09:29 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Viața la sat nu este un impediment pentru a lansa o afacere. Acest fapt îl demonstrează și Ana Cucu din raionul Cahul, satul Colibași. Ea este o femeie independentă, care a reușit să pună pe picioare un business mic şi dulce. Totul a început de la un hobby pe care îl practică de aproximativ trei decenii. Și asta nu e tot, pe lângă faptul că este antreprenoare, femeia activează în calitate de contabil la o Asociație de împrumut din localitate.

În prezent, Ana Cucu este cunoscută în Regiunea Sud a țării noastre pentru dulciurile nemaipomenit de delicioase, pregătite în condiții de casă.

Prepar torturi ca să le readuc oamenilor zâmbetul pe buze măcar pentru câteva clipe. Fiecare prăjitură în parte este o capodoperă pentru mine, încerc să onorez comenzile cât mai aproape de cerinţa clientului şi în mod unic. Uneori primesc comenzi pe care nu le-am mai realizat, dar nu am refuzat niciodată vreo comandă. Le duc la bun sfârșit cu brio”, precizează Ana Cucu.

Probabil vă întrebați cum le reușește pe toate?! Se dedică profesiei de contabil, iar nopțile și zilele libere dă frâu liber creativității și pregătește prăjituri pentru clienți. La început gătea pentru familie, prieteni și rude. Mai târziu, fiind încurajată de cei apropiați, a lansat și o afacere, care, de-a lungul timpului a reușit să acumuleze o bază de clienți fideli.

Afacerea a fost lansată din întâmplare. În anul 2011 Ana Cucu a participat la câteva seminare de instruire cu privire la iniţierea unei afaceri, evenimente organizate de către Asociaţia Femeilor de Afaceri din Cahul „FEMIDA” cu suportul Winrock Moldova. Astfel, a învăţat cum se elaborează un plan de afaceri. Deşi era decisă să aplice pentru un grant în domeniul agriculturii, până la urmă a scris Business planul pentru afacerea pe care o gestionează acum, în domeniul cofetăriei. Antreprenoarea a câştigat un grant în valoare de 15 mii de lei, datorită căruia a procurat utilaj profesionist pe care nu şi-ar fi permis să-l achiziţioneze cu banii proprii.

Antreprenoarea recunoaște că, afacerea îi asigură un venit mai mare decât locul oficial de muncă.

O femeie trebuie să înveţe să se descurce singură în viaţă, dar este foarte important ca în ceea ce face să fie susţinută de familie”, a declarat Ana Cucu. 

Pe viitor, planifică să se extindă într-o afacere de familie și  îi va implica pe cei apropiați: soțul și copii. De asemenea, visul ei este să lanseze propria cofetărie ce va oferi doritorilor posibilitatea de a gusta cele mai gustoase deserturi. Totuși, unele momente de incertitudine și dificultăți nu-i dau voie să avanseze atât cât și-ar dori.

Întotdeauna este loc de mai bine în ceea ce faci. Este bine să visezi şi să vrei mai mult, însă femeile sunt din fire mai indecise. Aşa că eu mă mai gândesc în ceea ce priveşte afacerea aceasta, mă documentez referitor la aspectele legale și  chestiunile financiare”.

În concluzie, femeia îi îndeamnă pe   toate femeile, care au un hobby, să lanseze o afacere. Aceasta poate însemna o sursă de venit suplimentară. De asemenea, recenziile pozitive de la clienți te fac să devii și mai bun în ceea ce faci.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO