Descoperim lumea crypto: Termeni pe care să-i cunoști, rolul și viitorul criptomondelor

18 Aug. 2021, 12:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 12:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Criptomonedele au devenit tot mai populare în ultima perioadă. La sigur ai auzit și tu cel puțin o dată despre Bitcoin, Dogecoin, Etherum sau alte monede digitale. Dar ce cunoști cu adevărat despre criptomonede? Iată câteva informații pe care trebuie să le cunoști.

Care sunt termenii din lumea crypto pe care ar trebui să-i cunoașteți?

Blockchain

Un blockchain este un tip de bază de date în care înregistrările tranzacțiilor digitale ale unei criptomonede sunt stocate în grupuri sau blocuri.

Descentralizat

În contextul criptomonedei, termenul descentralizat înseamnă că moneda nu este susținută de o bancă centrală sau altă instituție financiară.

Bitcoin

Bitcoin este prima criptomonedă și cea mai populară astăzi.

 Altcoins

Orice criptomonedă care nu este Bitcoin este Altcoins. Unele altcoins populare de astăzi includ Ethereum , Dogecoin și Litcoin. Aceste altcoins au fiecare caracteristici și scopuri diferite.

Ce este criptomoneda?

Criptomoneda este un tip de monedă digitală și descentralizată. Criptomonedele pot fi folosite pentru a cumpăra și vinde lucruri, iar potențialul lor de stocare și creștere a valorii a atras atenția multor investitori. Există mii de criptomonede disponibile astăzi. Cel mai popular – și original – este Bitcoin , care a fost creat în 2009. Alte criptomonede comune includ Ethereum, XRP și Bitcoin Cash.

 Care este rolul criptomonedelor?

După cum sugerează și numele său, poți utiliza criptomonede pentru a face cumpărături. Dar puterea dvs. de cumpărare este limitată; cripto nu este încă acceptat pe scară largă în rândul comercianților cu amănuntul și al altor companii.

Crypto este sigur?

Tehnologia blockchain care susține criptomoneda este inerent sigură, datorită naturii sale descentralizate. Dar asta nu înseamnă că este complet sigur, în același mod în care este dolarul american sau alte monede stabilite. Deocamdată criptomoneda nu este susținută de nicio autoritate guvernamentală, nu are aceleași protecții ca multe monede standard din întreaga lume.

Ce prevede viitorul pentru criptomonede?

Valorile Bitcoin și ale altor criptomonede au crescut în ultimii ani. Prețul Bitcoin s-a dublat mai mult în 2021, iar Ethereum a crescut de patru ori în valoare anul acesta.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO