Descoperim lumea crypto: Termeni pe care să-i cunoști, rolul și viitorul criptomondelor

18 Aug. 2021, 12:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 12:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Criptomonedele au devenit tot mai populare în ultima perioadă. La sigur ai auzit și tu cel puțin o dată despre Bitcoin, Dogecoin, Etherum sau alte monede digitale. Dar ce cunoști cu adevărat despre criptomonede? Iată câteva informații pe care trebuie să le cunoști.

Care sunt termenii din lumea crypto pe care ar trebui să-i cunoașteți?

Blockchain

Un blockchain este un tip de bază de date în care înregistrările tranzacțiilor digitale ale unei criptomonede sunt stocate în grupuri sau blocuri.

Descentralizat

În contextul criptomonedei, termenul descentralizat înseamnă că moneda nu este susținută de o bancă centrală sau altă instituție financiară.

Bitcoin

Bitcoin este prima criptomonedă și cea mai populară astăzi.

 Altcoins

Orice criptomonedă care nu este Bitcoin este Altcoins. Unele altcoins populare de astăzi includ Ethereum , Dogecoin și Litcoin. Aceste altcoins au fiecare caracteristici și scopuri diferite.

Ce este criptomoneda?

Criptomoneda este un tip de monedă digitală și descentralizată. Criptomonedele pot fi folosite pentru a cumpăra și vinde lucruri, iar potențialul lor de stocare și creștere a valorii a atras atenția multor investitori. Există mii de criptomonede disponibile astăzi. Cel mai popular – și original – este Bitcoin , care a fost creat în 2009. Alte criptomonede comune includ Ethereum, XRP și Bitcoin Cash.

 Care este rolul criptomonedelor?

După cum sugerează și numele său, poți utiliza criptomonede pentru a face cumpărături. Dar puterea dvs. de cumpărare este limitată; cripto nu este încă acceptat pe scară largă în rândul comercianților cu amănuntul și al altor companii.

Crypto este sigur?

Tehnologia blockchain care susține criptomoneda este inerent sigură, datorită naturii sale descentralizate. Dar asta nu înseamnă că este complet sigur, în același mod în care este dolarul american sau alte monede stabilite. Deocamdată criptomoneda nu este susținută de nicio autoritate guvernamentală, nu are aceleași protecții ca multe monede standard din întreaga lume.

Ce prevede viitorul pentru criptomonede?

Valorile Bitcoin și ale altor criptomonede au crescut în ultimii ani. Prețul Bitcoin s-a dublat mai mult în 2021, iar Ethereum a crescut de patru ori în valoare anul acesta.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO