DEX economic. Ce este antreprenoriatul social? De ce să lansezi o afacere socială

21 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2021, 06:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Conceptul de Antreprenoriat Social a apărut în anii 1980, iar în ultima perioada acest tip de antreprenoriat a început a fi tot mai promovat și susținut atât la nivel local cât și internațional. În Republica Moldova, antreprenoriatul social este reglementat prin lege. Literatura de specialitate oferă mai multe definiții pentru sintagma „antreprenoriat social” și toate se rezumă la ideea că antreprenoriatul social rezolvă anumite probleme sociale.

Ce este antreprenoriatul social?

Conform Legii Nr. 223 din 02-11-2017, antreprenoriatul social este o activitate de antreprenoriat al cărei scop principal este soluţionarea unor probleme sociale în interesul comunității. Așadar, antreprenoriatul social reprezintă soluții la probleme sociale, culturale sau de mediu, în domenii precum reducerea sărăciei, sănătate și dezvoltarea comunității.

Afacerile sociale sunt create cu scopul de a obține profit, dar și pentru a rezolva anumite probleme sociale. De asemenea, există afaceri sociale non-profit. De asemenea, potrivit articolului 36 al Legii 223 din 02-11-2017, antreprenoriatul social este orientat spre îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de oportunități persoanelor din categoriile defavorizate ale populației prin consolidarea coeziunii economice şi sociale, inclusiv la nivelul colectivităţilor locale, prin ocuparea forţei de muncă, prin dezvoltarea serviciilor sociale în interesul comunității, prin creşterea incluziunii sociale.

De ce să lansezi o afacere socială?

  • promovezi echitatea socială;
  • contribui la dezvoltarea societății si la ajutorarea mebrilor ei;
  • poți obține profit și în același timp participi la o cauză nobilă;
  • afacerile sociale sunt din ce în ce mai des finanțate att intern cât și extern;
  • există numeroase afaceri sociale care se bucură de succes.

Antreprenoriat social în Republica Moldova: Exemple

Cu toate că antrepenoriatul social în Republica Moldova este reglementat prin lege, cadrul legal nu este atât de eficient pentru a urmări afacerile sociale.

Iată câteva exemple de antreprenoriat social din țara noastră:

  • Tinerii pentru ECO plastic

Este o afacere care comercializează produse realizate din plastic reciclat (bijuterii, obiecte de uz casnic, obiecte de artă); Colectarea deșeurilor reciclabile nepericuloase (plastic, metal, hârtie, sticlă), a fost creată de un grup de studenți în 2018.

  • Soul Market

Soul Market oferă oportunități de muncă pentru persoanele defavorizate, în condiții prietenoase. Aici se creează lucrări hand made: coșuri, felicitări, mărturii, invitații, torbe textile.

  • Proiectul Casa Mare

Proiectul Casa Mare oferă servicii de cazare pentru turiști în zonele rurale, tururi eco-culturale în zonele rurale din Moldova. De asemenea, prin intermediul proiectului se organizează festivaluri istorico-culturale, tabere interactiv-educaționale pentru copii și adolescenți, școli de vară internaționale pentru tineri.

  • Floare de cireș Catering

Floare de cireș Catering oferă servicii de catering: buffet suedez, coffee breake, fourchette, business lunch. Specificul afacerii sociale este creșteres legumelor ecologice în seră. Clienții Floare de Cireș contribuie la sustenabilitatea mediului.

 

 

 

 

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:43 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, informează Reuters.

După ce Rusia a confirmat pierderea bastionului său de la Lyman, în estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanţi pentru eşecurile lor şi a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

Conducătorul Ceceniei este un susţinător al războiului din Ucraina, forţele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse de acolo. Se crede că Kadîrov este un apropiat al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forţelor ruseşti care luptă la Lyman, drept o „mediocritate” şi a sugerat ca acesta să fie retrogradat.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă o retragere din Lyman, un bastion important şi un centru logistic pentru forţele ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău