Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  -0.469%
 • USD
  17.7606
  -0.1672%
 • RUB
  0.2392
  -0.5435%
 • RON
  4.3713
  -0.4507%
 • UAH
  0.6423
  -0.1246%

DEX economic. Ce este antreprenoriatul social? De ce să lansezi o afacere socială

21 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2021, 06:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Conceptul de Antreprenoriat Social a apărut în anii 1980, iar în ultima perioada acest tip de antreprenoriat a început a fi tot mai promovat și susținut atât la nivel local cât și internațional. În Republica Moldova, antreprenoriatul social este reglementat prin lege. Literatura de specialitate oferă mai multe definiții pentru sintagma „antreprenoriat social” și toate se rezumă la ideea că antreprenoriatul social rezolvă anumite probleme sociale.

Ce este antreprenoriatul social?

Conform Legii Nr. 223 din 02-11-2017, antreprenoriatul social este o activitate de antreprenoriat al cărei scop principal este soluţionarea unor probleme sociale în interesul comunității. Așadar, antreprenoriatul social reprezintă soluții la probleme sociale, culturale sau de mediu, în domenii precum reducerea sărăciei, sănătate și dezvoltarea comunității.

Afacerile sociale sunt create cu scopul de a obține profit, dar și pentru a rezolva anumite probleme sociale. De asemenea, există afaceri sociale non-profit. De asemenea, potrivit articolului 36 al Legii 223 din 02-11-2017, antreprenoriatul social este orientat spre îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de oportunități persoanelor din categoriile defavorizate ale populației prin consolidarea coeziunii economice şi sociale, inclusiv la nivelul colectivităţilor locale, prin ocuparea forţei de muncă, prin dezvoltarea serviciilor sociale în interesul comunității, prin creşterea incluziunii sociale.

De ce să lansezi o afacere socială?

 • promovezi echitatea socială;
 • contribui la dezvoltarea societății si la ajutorarea mebrilor ei;
 • poți obține profit și în același timp participi la o cauză nobilă;
 • afacerile sociale sunt din ce în ce mai des finanțate att intern cât și extern;
 • există numeroase afaceri sociale care se bucură de succes.

Antreprenoriat social în Republica Moldova: Exemple

Cu toate că antrepenoriatul social în Republica Moldova este reglementat prin lege, cadrul legal nu este atât de eficient pentru a urmări afacerile sociale.

Iată câteva exemple de antreprenoriat social din țara noastră:

 • Tinerii pentru ECO plastic

Este o afacere care comercializează produse realizate din plastic reciclat (bijuterii, obiecte de uz casnic, obiecte de artă); Colectarea deșeurilor reciclabile nepericuloase (plastic, metal, hârtie, sticlă), a fost creată de un grup de studenți în 2018.

 • Soul Market

Soul Market oferă oportunități de muncă pentru persoanele defavorizate, în condiții prietenoase. Aici se creează lucrări hand made: coșuri, felicitări, mărturii, invitații, torbe textile.

 • Proiectul Casa Mare

Proiectul Casa Mare oferă servicii de cazare pentru turiști în zonele rurale, tururi eco-culturale în zonele rurale din Moldova. De asemenea, prin intermediul proiectului se organizează festivaluri istorico-culturale, tabere interactiv-educaționale pentru copii și adolescenți, școli de vară internaționale pentru tineri.

 • Floare de cireș Catering

Floare de cireș Catering oferă servicii de catering: buffet suedez, coffee breake, fourchette, business lunch. Specificul afacerii sociale este creșteres legumelor ecologice în seră. Clienții Floare de Cireș contribuie la sustenabilitatea mediului.

 

 

 

 

Realitatea LivePreședintele Blocului electoral “RENATO USATÎI” susține un briefing de presă
Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova
Fracțiunea parlamentară PSRM susține un briefing de presă
Asociația Promo-LEX lansează primul Raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Primul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
13 Mai 2021, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
13 Mai 2021, 10:19 // Actual //  Otilia Cotruța

Lucrările de reabilitare a drumului de centură M2 – Chișinău înregistrează un progres de peste 46%, se anunță în cadrul unui comunicat de presă al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”.

În cadrul unei vizite în teritoriu, Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop a monitorizat derularea lucrărilor de reparație desfășurate pe șantier.

 

 

 

În prezent, pe segmentul de drum cu o lungime de 6,5 km se desfășoară lucrări de excavare, frezare a betonului asfaltic existent, construcție a fundației structurii rutiere și a unui podeț tubular.

 

 

,,Îmbunătățirea drumului de ocolire situat la circa 10 km vest de Chișinău are ca obiectiv reducerea fluxului de transport de mare tonaj care tranzitează în prezent intravilanul capitalei, reducerea ambuteiajelor, asigurarea circulației rutiere, dar și diminuarea poluării aerului din oraș”, a comunicat Veaceslav Potop.

 

Proiectul privind reabilitarea drumului de centură cu 4 benzi de circulație prevede reconstrucția sistemului rutier existent, instalarea a circa 90 de indicatoare rutiere, construcția a două intersecții cu sens giratoriu, reabilitarea a 5 podețe existente și construcția a 5 podețe noi.

 

 

Lucrările de reabilitare a drumului de ocolire au fost inițiate la sfârșitul lunii septembrie 2019, fiind efectuate în asociere de către companiile locale S.R.L. Rutador și S.A. Lusmecon. Antreprenorii și-au asumat angajamentul de a finaliza integral reparația centurii către sfârșitul lunii septembrie a anului curent.

 

 

Reabilitarea centurii municipiului Chișinău este finanțată din sursele Băncii Europene de Investiții, care a acordat Guvernului Republicii Moldova un împrumut de peste 9,9 milioane de euro.


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație