Dezmăț la Chișinău! Slusari îl acuză pe Serebrian de incompetență în problema fermierilor

03 Feb. 2024, 14:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Feb. 2024, 14:52 // Actual //  bani.md

Fermierii din satele Molovata Nouă, Cocieri, Doroțcaia, Pîrîta și Coșnița se confruntă cu o situație tensionată, pe fondul convocării de către autoritățile transnistrene pentru informări privind taxele vamale și regimul de lucru pe terenurile agricole. Informațiile incomplete furnizate la această întâlnire au generat nemulțumire printre agricultori, iar Alexandr Slusari de la Forța Fermierilor subliniază că oficialii din Chișinău nu aduc claritate asupra procedurii de achitare a acestor „taxe”.

Potrivit lui Slusari, „pisateli” (Oleg Serebrian vicepremierul pentru Reintegrare n.a) a menționat doar despre compensarea acestor taxe, însă nu a dezvăluit că fermierii trebuie să se înregistreze în registrul persoanelor juridice ale Transnistriei, devenind astfel subiecți ai sistemului lor de impozitare, cu toate consecințele ce decurg din acest lucru.

Mai mult, fermierii din Molovata Nouă și Cocieri sunt impuși să traverseze Nistrul cu tractoarele zilnic, trecând prin punctul vamal transnistrean, o măsură considerată absurdă și incomodă. Acest lucru vine în contextul unei presiuni pentru ca agricultorii să treacă în sistemul transnistrean, oferindu-le avantaje precum motorină mai ieftină, acces la irigare cu plată simbolică, gaz și energie electrică aproape gratuite.

Alexandr Slusari a criticat acest demers, descriindu-l ca o „verbovare” a agricultorilor, încercând să-i atragă către sistemul transnistrean și să-i determine să renunțe la legăturile lor cu Republica Moldova. Fermierii se simt abandonați de autoritățile din Chișinău, iar lipsa de acțiuni din partea acestora a creat un sentiment de neîncredere în rândul agricultorilor.

În ciuda promisiunilor făcute de viceprim-ministrul Serebrian la ședința din 25 ianuarie, fermierii au constatat cu dezamăgire că „rezolvarea” prezentată la Dubăsari nu a adus claritate sau protecție pentru comunitatea agricolă. Situația tensionată rămâne nerezolvată, iar fermierii se întreabă de ce statul moldovean nu acționează în interesul și protecția cetățenilor săi și a agenților economici loiali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ