Dobânzi la credite de 292%! Rușii au luat un volum record de împrumuturi de la microfinanțare

25 Iun. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Iun. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  bani.md

În luna mai a acestui an, rușii au luat un volum record de împrumuturi timp de un an și jumătate de la organizațiile de microfinanțare, care acordă împrumuturi până la ziua de salariu, cu o dobândă de 292% pe an. Companiile de microcreditare au acordat 6,34 milioane de împrumuturi în valoare totală de 81,4 miliarde de ruble. Acest lucru reiese din datele Biroului de Scoring publicate de RBC.

Față de aprilie, credite acordate au crescut cu 9,9%, iar în termeni cantitativi – cu 13,8%. De la an la an, volumul creditelor aprobate a crescut cu 41,8%.

Companiile de microcreditare încearcă să adune cât mai mulți clienți posibil în așteptarea înăspririi reglementărilor, explică Nikita Kotochigov, director de dezvoltare a afacerilor la MigCredit MFC, dinamica împrumuturilor. El a reamintit că de la 1 iulie, pentru organizațiile de microfinanțare, condițiile de calcul al indicatorului de sarcină a datoriei (PDI) a potențialilor debitori se vor modifica și participanții de pe piață vor trebui să solicite informații despre povara financiară a clientului de la toate birourile istoriilor de credit, și nu doar unu.

„Creșterea pieței este asigurată de jucători mari, primele 20 de companii, unde nu se poate să nu remarcăm rolul așa-numitelor companii nebancare și piețe de microcreditare”, spune Yakov Romashkin, director financiar al grupului Eqvarta. Potrivit acestuia, grupurile bancare care au înființat recent companii de microfinanțare redirecționează „traficul refuzat” către noi platforme – potențiali debitori cărora nu li s-a acordat un împrumut bancar din cauza politicilor de risc.

„Există un factor în afluxul de clienții „refuzați” de bănci care apelează la organizațiile de microfinanțare. De regulă, au un nivel mai scăzut de îndatorare, un profil de risc mai bun decât utilizatorii clasici ai companiilor de microfinanțare și un „apetit” mai mare, a confirmat CEO-ul Moneyman, Alexander Pustovit.

Reprezentanții MFC „A Dengi” și Webbankir remarcă, de asemenea, o creștere a cererilor din partea cetățenilor care nu erau anterior clienți ai unei bănci sau MFO. „Baza de clienți a crescut cu peste 120 de mii de oameni în primăvară. <…> Dintre orașele rusești cu o populație de peste un milion de locuitori, cea mai impresionantă dinamică o arată orașele din Ural, unde sunt concentrate mari întreprinderi industriale, în care acum se fac investiții serioase – Ekaterinburg, Chelyabinsk, Ufa , Permi”, a declarat Andrey Ponomarev, CEO al platformei financiare online Webbankir.

În același timp, înăsprirea reglementărilor Băncii Centrale afectează emiterea de microîmprumuturi: dacă anul trecut 42% din numărul total de cereri de împrumuturi au dus la emiterea de bani, atunci în acest an cifra a scăzut la 39%, notează NBKI Marketing Regizorul Alexei Volkov.

Conform previziunii Expert RA, în 2024, acordarea de microcredite în Rusia va crește cu 25% față de anul trecut. În momentul de față, dinamica pieței este mai puternică, dar va încetini după 1 iulie, când intră în vigoare noile cerințe ale Băncii Centrale, a conchis Ivan Uklein, director senior pentru ratinguri bancare la Expert RA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală