Dobânzi la credite de 292%! Rușii au luat un volum record de împrumuturi de la microfinanțare

25 Iun. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna mai a acestui an, rușii au luat un volum record de împrumuturi timp de un an și jumătate de la organizațiile de microfinanțare, care acordă împrumuturi până la ziua de salariu, cu o dobândă de 292% pe an. Companiile de microcreditare au acordat 6,34 milioane de împrumuturi în valoare totală de 81,4 miliarde de ruble. Acest lucru reiese din datele Biroului de Scoring publicate de RBC.

Față de aprilie, credite acordate au crescut cu 9,9%, iar în termeni cantitativi – cu 13,8%. De la an la an, volumul creditelor aprobate a crescut cu 41,8%.

Companiile de microcreditare încearcă să adune cât mai mulți clienți posibil în așteptarea înăspririi reglementărilor, explică Nikita Kotochigov, director de dezvoltare a afacerilor la MigCredit MFC, dinamica împrumuturilor. El a reamintit că de la 1 iulie, pentru organizațiile de microfinanțare, condițiile de calcul al indicatorului de sarcină a datoriei (PDI) a potențialilor debitori se vor modifica și participanții de pe piață vor trebui să solicite informații despre povara financiară a clientului de la toate birourile istoriilor de credit, și nu doar unu.

„Creșterea pieței este asigurată de jucători mari, primele 20 de companii, unde nu se poate să nu remarcăm rolul așa-numitelor companii nebancare și piețe de microcreditare”, spune Yakov Romashkin, director financiar al grupului Eqvarta. Potrivit acestuia, grupurile bancare care au înființat recent companii de microfinanțare redirecționează „traficul refuzat” către noi platforme – potențiali debitori cărora nu li s-a acordat un împrumut bancar din cauza politicilor de risc.

„Există un factor în afluxul de clienții „refuzați” de bănci care apelează la organizațiile de microfinanțare. De regulă, au un nivel mai scăzut de îndatorare, un profil de risc mai bun decât utilizatorii clasici ai companiilor de microfinanțare și un „apetit” mai mare, a confirmat CEO-ul Moneyman, Alexander Pustovit.

Reprezentanții MFC „A Dengi” și Webbankir remarcă, de asemenea, o creștere a cererilor din partea cetățenilor care nu erau anterior clienți ai unei bănci sau MFO. „Baza de clienți a crescut cu peste 120 de mii de oameni în primăvară. <…> Dintre orașele rusești cu o populație de peste un milion de locuitori, cea mai impresionantă dinamică o arată orașele din Ural, unde sunt concentrate mari întreprinderi industriale, în care acum se fac investiții serioase – Ekaterinburg, Chelyabinsk, Ufa , Permi”, a declarat Andrey Ponomarev, CEO al platformei financiare online Webbankir.

În același timp, înăsprirea reglementărilor Băncii Centrale afectează emiterea de microîmprumuturi: dacă anul trecut 42% din numărul total de cereri de împrumuturi au dus la emiterea de bani, atunci în acest an cifra a scăzut la 39%, notează NBKI Marketing Regizorul Alexei Volkov.

Conform previziunii Expert RA, în 2024, acordarea de microcredite în Rusia va crește cu 25% față de anul trecut. În momentul de față, dinamica pieței este mai puternică, dar va încetini după 1 iulie, când intră în vigoare noile cerințe ale Băncii Centrale, a conchis Ivan Uklein, director senior pentru ratinguri bancare la Expert RA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Iun. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat în timpul summitului european că blocul comunitar va avea nevoie în următorul deceniu de aproape 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare.

Preşedintele Comisiei Europene a susţinut în faţa liderilor europeni că, între anii 1991 şi 2021, Rusia şi China au investit în sectorul apărării cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană, potrivit unor surse diplomatice, transmite agenţia de presă EFE.

Ursula von der Leyen a amintit că bugetul multianual al UE până în 2027 are alocată pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro, la care se adaugă 11 miliarde din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene nu a detaliat tema finanţării celor 500 de miliarde de euro, menţionând doar posibilitatea emiterii din nou de datorie comună, la fel ca în cazul planului european de relansare post-pandemie, idee agreată de unele state membre, dar faţă de care altele sunt reticente, cum ar fi de exemplu Germania şi Olanda.

Comisia Europeană a propus anterior o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Acesta din urmă a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău