Dodon, un agent al haosului! A fost prins cu minciuna de un cunoscut finanțist: Câte un fals la fiecare 25 de secunde

23 Dec. 2022, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Dec. 2022, 16:45 // Actual //  bani.md

Cunoscutul finanțist Vasile Tofan membru al Consiliului de Administrație al maib îl demolează pe fostul președinte Igor Dodon care în cadrul unei emisiuni a creionat în cifre eronate tabloul economic al Republicii Moldova.

Am prins ieri pe final interviul unui fost președinte. Nu ca as fi avut mari iluzii în privința dumnealui, dar nu-mi venea totuși si cred concentrația de falsuri economice pe care le-am auzit în doar 2 minute. In special ținând cont de pretenția dumnealui de economist, fost ministru al economiei, lector universitar, doctor în economie și nu mai știu care regalii. Nici nu știu ce ar fi mai rău: ca mintea conștient, atât de nonșalant, făcând amenințător cu degetul în camera, sau, ca credea cu adevărat în lucrurile pe care le spunea, făcând gafe de care ar roși un student la primul an de facultate? Citez, verbatim:

1“Noi avem căderea exporturilor de 2 ori; atent, de 2 ori. Când a fost embargoul rușilor în 2014 .. în 2004-2005, eram Ministrul Economiei atunci, a fost minus 30-40%. Când Rusia a stopat exporturile după semnare tratatului de asociere cu UE, n-a fost așa scădere. Noi avem scădere de 2 ori a exporturilor”

Fact check: exporturile pentru ianuarie-octombrie 2022 au avansat cu +48%, una din cele mai mari rate de creștere a exporturilor de după 1991. Poate chiar cea mai mare. Deci nu numai ca nu au căzut exporturile de 2 ori, ci demonstrează o creștere record în 2022.

2“Noi avem reducere în agricultura de minus 20%, până la sfârșitul anului o sa fie minus 30%”

Fact check: într-adevăr, pe 9 luni avem o scădere în agricultură de circa 17%. În mare, din cauza secetei din acest an, față de o recoltă, din contra, foarte bună, anul trecut. Acum, chiar făcând abstracție de factorul sezonier (T3 are o pondere a agriculturii mai mare, perioada recoltei), pentru ca să ajungem la o descreștere pe tot anul de 30%, căderea din T4 ar trebui să fie de circa 65%. Imposibil. E aritmetică elementara.

3 “Eu cred ca anul acesta noi ușor o sa avem minus 15% căderea PIB-ului. Ușor”

Fact check: Evoluția PIB-ului pe 9 luni a fost de -4.1%. Acum, pentru a ajunge la o descreștere de 15% pe tot anul, căderea din T4 ar trebui sa fie de circa 40-45%. Un lucru imposibil – chiar și in Ucraina, devastată de război, așteptările sunt pentru o scădere a PIB-ului de 30-35%. Iarăși, aritmetica elementară.

4 “S-au lăudat că au luat vreo 2.5 miliarde este asistența tehnică. Eu îmi pun întrebare, dar unde sunt banii. De ce atunci tariful e 30 de lei?”

Fact check: Circa 80% din gospodarii, catalogate în categoria de vulnerabilitate foarte înaltă, urmează să plătească 12 lei per metru cub de gaze. Compensațiile fiind parțial finanțate din asistența externă.

Si astea toate în mai puțin de 2 minute. Deci un fals mare la fiecare ~25 de secunde. Mă întreb, dacă o persoană minte atât de ușor apropo de fapte care pot fi verificate cu un singur click, ce trebuie să credem despre alte lucruri pe care le spune dumnealui? Cum poți să ții o țara întreagă de prosti? Sau, dacă chiar nu înțelege omul concepte economice elementare, cum de și-a luat diploma? Cum a devenit doctor, lector, ministru, președinte? Cum de are tupeul, să ne privească încruntat în cameră și să ne convingă că el e cel care ne poate scoate din criza?

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO