E sfârșitul! Cămătarii vor fi rupți în bucăți. BNM anunță schimbări pe piața de microfinanțare

19 Ian. 2024, 16:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2024, 16:33 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În contextul eforturilor de consolidare a sectorului financiar non-bancar, Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță modificarea procesului de raportare pentru instituțiile de credit nebancare în anul 2024.

BNM are în vedere ajustarea instrucțiunilor de completare a rapoartelor, intensificarea monitorizării termenelor și introducerea unor indicatori riguroși pentru evaluarea performanței companiilor din acest sector. Măsurile vin în urma unei analize care a relevat că calitatea și promptitudinea raportării din partea organizațiilor de microcredit au fost sub așteptări.

„În cadrul realizării atribuțiilor de supraveghere a PSP nebancari, Banca Națională a Moldovei urmărește respectarea cerințelor prevăzute de cadrul normativ și eficiența procesului de control intern și gestiune a riscurilor, în vederea prevenirii și limitării riscurilor specifice activității de prestare a serviciilor de plată/emitere a monedei electronice”, se arată în mesajul băncii centrale.

Printre schimbările majore propuse se numără:

  1. Modificarea Instrucțiunilor de Raportare: BNM va actualiza și optimiza instrucțiunile de completare a rapoartelor pentru a îmbunătăți claritatea și coerența informațiilor furnizate de instituțiile de credit nebancare.
  2. Monitorizare Riguroasă a Termenelor: BNM va implementa măsuri pentru a asigura respectarea strictă a termenelor de raportare. Acest lucru are scopul de a asigura o evaluare temeinică și în timp util a activităților acestor instituții.
  3. Indicatori de Evaluare a Performanței: Vor fi introduse criterii clare de evaluare, axate pe modelul de afaceri, management și control intern, riscuri de credit și operaționale, precum și adecvarea capitalului. Acești indicatori vor oferi o imagine mai detaliată și completă a sănătății financiare a instituțiilor de credit nebancare.

Se estimează că aceste modificări, deși necesare pentru consolidarea sectorului financiar, pot conduce la o reducere a pieței microcreditelor. În ciuda posibilei scăderi, BNM subliniază că aceste măsuri au scopul de a asigura stabilitatea și durabilitatea întregului sector și de a proteja interesele clienților.

Companiile de asigurări și cele de microfinanțare au trecut subsupravegheate de către Băncii Naționale a Moldovei din vara anului trecut, de la Comisia Națională a Pieței Financiare.

Dobânzile practicate de companiile de microfinanațare sunt de-a dreptul halucinante. În  unele cazuri ajung și la 500% anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Agenții economici din R. Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne refrigerată și carne congelată, potrivit anunțului premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței Guvernului.

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) nu a exportat nicio o tonă de carne proaspătă de vită, porc sau pasăre, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija. Asta deși din martie 2023, Republica Moldova are undă verde la exportul de carne pe piața UE.

Datele vamale arată că în ultimii ani că Republica Modlova nu exportă carne de vită sau de porc.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de aproximativ șase milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 milioane de ouă.

Expertul Iurie Rija susţine însă că procesatorii de carne se confruntă cu o provocare semnificativă, întrucât capacitatea lor de producţie nu poate fi integral acoperită de resursele interne.

În acelaşi timp importurile de carne de pasăre şi organe comestibile, carne de vită, carne şi slănină de porc, în 11 luni ale acestui an s-au ridicat la circa 35.400 de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău