Ediția a doua a Taberei de educație financiară „Dă sens banilor” a ajuns în peste 80 de localități din țară

19 Aug. 2021, 11:18
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 11:18 // Uncategorized //  Dumitrita Culiuc

În perioada 9-13 august 2021 s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Taberei de educație financiară „Dă sens banilor” organizată de Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Această ediție a reușit să adune sute de participanți din peste 80 de localități din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc online și a durat cinci zile. 

Astfel, În cadrul ediției a doua a Taberei de educație financiară au participat persoane de roate vârstele, ocupații și reședințe: elevi, studenți și tineri angajați, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Cei mai mulți participanți au fost din raioanele și municipiile: Cahul, Chișinău, Ialoveni, Fălești, Orhei, Rezina, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni ș.a.

Timp de cinci zile, participanții au fost instruiți de către opt formatori – angajați ai Băncii Naționale a Moldovei și ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”: Adelina Popova (BNM), Cristian Onica (BNM), Dumitru Pîntea („Expert-Grup”), Ion Josan (BNM), Marina Covganeț (BNM), Natan Garștea (BNM), Serghei Bucur (BNM), Stas Madan („Expert-Grup”).

Participanții au acumulat cunoștințe legate de sistemul financiar național, instrumente de investire și creditare, plăți fără numerar și comerț online, care le vor ajuta la o mai bună gestionare a bugetelor personale și/sau ale familiei.

În ultima zi a Taberei de educație financiară 2021, participanții au făcut un tur virtual al Băncii Naționale, iar apoi și-au testat în timp real cunoștințele acumulate pe parcursul săptămânii în cadrul unui quiz virtual. Zece dintre cei peste o sută de participanți, care au acumulat punctaj maxim la quiz, sunt premiați de către BNM și „Expert-Grup” cu seturi de monetărie și monede comemorative.

Numele câștigătorilor:

  1. Alina Prichici;
  2. Victoria Prichici;
  3. Ion Rotari;
  4. Elena Hariuc;
  5. Iurie Barbaros;
  6. Mihai Chirila;
  7. Constantin Arhip;
  8. Mihail Ciobanu;
  9. Violeta Codrean;
  10. Felicia Crețu.

Potrivit organizatorilor, toți participanții care au fost prezenți, la cel puțin, patru sesiuni din cinci vor primi certificate semnate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Tabăra de educație financiară este organizată al doilea an consecutiv în cadrul Proiectului de educație financiară „Dă sens banilor”, lansat de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în anul 2019. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, astfel încât, ajunși în fața unor situații cu impact financiar, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri. Pentru a fi la curent cu alte activități desfășurate în cadrul acestui proiect, vă recomandăm să urmăriți paginile web ale BNM – www.bnm.md și „Expert-Grup” – www.expert-grup.org, precum și pagina de Facebook a Proiectului de educație financiară „Dă sens banilor”.

 

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 17:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Ian. 2022, 17:57 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu un grup de investitori polonezi din diferite domenii, care evaluează posibilitatea să-și extindă afacerile în Republica Moldova. În cadrul întâlnirii, polonezi s-au arătat interesați să investească în Republica Moldova.

„Reprezentanții polonezi și-au manifestat interesul sporit pentru a investi în țara noastră, menționând că exemplul lor ar putea fi urmat și de alți potențiali parteneri polonezi. Aceștia urmează, cu suportul Agenției de Investiții să identifice locații potrivite activităților ce urmează a fi desfășurate.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Ministrul Gaibu, a menționat că Guvernul țării noastre se arată deschis de a oferi tot suportul necesar pentru ca investitorii să se bucure de condiții echitabile pe piața Republicii Moldova, care vor spori relațiile comerciale și diplomatice cu Republica Polonă.

La întrevedere au participat Președintele FASING Group din Polonia, unul din liderii mondiali în producerea lanțurilor și echipamentelor utilizate în diferite industrii, în special în cea a mineritului și VOLTA, interesată de dezvoltarea aplicațiilor informatice și componente pentru construcția parcurilor fotovoltaice. Delegația poloneză este condusă de Consulul Onorific al Republicii Moldova în Polonia, Pavel Scura.

În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 milioane lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău