Elefantul lui Sturza! Înglodat în datorii de milioane de euro

29 Feb. 2024, 17:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
29 Feb. 2024, 17:03 // Bani și Afaceri //  bani.md

Datoriile revendicate în cazul elefant.ro, retailer online intrat recent în insolvență la propria cerere, însumează 46,5 milioane de lei, din care Patria Bank solicită 19,9 milioane de lei românești (echivalentul a 9,2 milioane de euro n.a), iar Evolution Prest Systems, administratorul evoMAG.ro – 10,7 milioane de lei.

În primăvara anului trecut fusese anunțat că evoMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al elefant, dar tranzacția a fost anulată în noiembrie.

Datele Profit.ro relevă acum, că, în insolvență, pe lista creditorilor mai sunt Cargus – 2,86 milioane de lei, Grup Editorial Litera – 1,823 milioane de lei, Corint Logistic – 1,57 milioane de lei, Fribourg Capital – 1,36 milioane de lei, Editura Epsilon Ascendo – 1,324 milioane de lei, Didactica Publishing House – 681.943,71 lei, FAN Courier Express – 422.720,47 lei, Postis Express – 237.035,67 lei, Universul Juridic – 234.078,32 lei, Spearhead Systems – 212.284,92 lei, Omnicovert –  83.405,75 lei și Univers Enciclopedic Books – 52.481,36 lei.

„Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București la data de 31.01.2024 sub nr. 3073/3/2024, debitorul Elefant Online a solicitat, în temeiul Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, deschiderea procedurii generale a insolvenței și desemnarea în calitate de administrator judiciar a BDO Business Restructuring SPRL. În  motivarea cererii debitorul a arătat că se află în  stare de insolvență întrucât  nu a achitat în termen de 60 de zile datoriile exigibile față de diverși creditori, din cauza lipsei disponibilităților bănești. A menționat că aceste datorii sunt în cuantum de 46.557.530 lei. De asemenea societatea și-a exprimat intenția de reorganizare a activității pe baza unui plan”, scrie într-un document al companiei.

Acționarii elefant.ro sunt Millennium Gold Resources Limited (Cipru) – 58,8355%, Olif BV (Olanda) – 28,5063%, Catalyst Romania – 9,6206% și Elefant Online – 3,0376%, potrivit termene.ro.

În 2022, conform ultimelor date publice raportate, compania a consemnat afaceri de 183,6 milioane de lei (în scădere cu 20% față de anul anterior) și o pierdere de peste 27 milioane lei, cu 175 de angajați, conform datelor analizate de Profit.ro.

Datoriile au cumulat 122 milioane lei.

După numărul de comenzi, elefant.ro este al doilea jucător din piață. În prezent, cel mai mare retailer online de pe plan local este eMag (Dante International), al cărui acționar majoritar este grupul sud-african Naspers.

Compania are peste 2 milioane de clienți, un marketplace în care activează circa 400 de companii și un portofoliu de 3 milioane de produse.

evoMag este cel mai mare vendor din marketplace-ul Elefant.

În luna mai 2022, Elefant Online, administratorul retailerului online elefant.ro, și-a majorat capitalul social cu 9,9 milioane de lei, la 74,9 milioane de lei, prin conversia unui credit și prin aporturi în numerar, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Astfel, Millenium Gold Resources Limited, controlată de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, a participat atunci la operațiune cu un aport de 6.005.008 lei, sumă provenită din conversia în acțiuni a unei creanțe de peste 1,2 milioane de euro pe care Elefant Online o are față de acționar în urma a două credite din 2019.

Retailerul online Elefant a fost lansat ca o librărie online în 2010. În perioada 2014 – 2016, compania a cunoscut o extindere puternică prin dezvoltarea rapidă a ofertei sale de produse și prin diversificarea modalităților de livrare, prin înființarea mai multor puncte de livrare în mai multe orașe din țară. Un alt pas important în dezvoltarea afacerilor a fost extinderea prezenței în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău