Europa are probleme cu stocurile de gaze. Livrările de gaz lichefiat din SUA întârzie din cauza unei explozii

09 Iun. 2022, 21:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 21:14 // Actual //  bani.md

O Întrerupere de cel puţin trei săptămâni la Freeport LNG, operatorul uneia dintre cele mai mari uzine de export din SUA care produce gaz natural lichefiat (GNL), se aşteaptă să întârzie livrările către Europa, punând şi mai mult în dificultate eforturile continentului de a elimina treptat gazul rusesc.

Întreruperea de la uzină a început miercuri cu o explozie la instalaţia sa de pe coasta Golfului Texas. Uzina trimitea în mod istoric majoritatea încărcăturilor sale către Japonia şi Coreea, dar întreruperea va afecta Europa, care a atras încărcăturile americane. Invazia Rusiei în Ucraina, acţiuni pe care Moscova le numeşte o „operaţiune militară specială”, a mutat fluxurile dinspre Asia spre Europa, conform Reuters.

O oprire de trei săptămâni va însemna pierderea a aproximativ 13-15 încărcături, deşi Europa ar trebui să fie capabilă să îşi recupereze pierderile din stocarea de gaze. Dar riscul rămâne dacă oprirea se prelungeşte pentru o perioadă mai lungă, au spus analiştii.

„O oprire de minim trei săptămâni înseamnă o pierdere de aproximativ 940.000 de tone de GNL. Dacă am lua o încărcătură medie de aproximativ 70.000 de tone, asta înseamnă aproximativ 13 încărcături”, a declarat Alex Froley, analist GNL.

Întreruperea coincide cu întreţinerea Nord Stream 1 şi cu unele măsuri de întreţinere a gazului norvegian; cu toate acestea, piaţa ar putea fi capabilă să facă faţă prin retragerea unor volume din depozite, a declarat o persoană familiarizată cu piaţa.

„Dacă întreruperea durează luni şi nu săptămâni, pierderea totală poate fi mult mai mare, iar situaţia stocurilor din Europa nu va fi la fel de liniştitoare”, a declarat Tamir Druz, director general la Capra Energy

Realitatea Live

03 Dec. 2025, 14:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Grîu Tatiana
03 Dec. 2025, 14:54 // Bani și Afaceri //  Grîu Tatiana

Noi cerințe de calitate pentru pâinea și pastele făinoase au fost aprobate în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie. Documentul introduce un cadru actualizat la regulile existente din 2007.

Regulamentul acoperă toate etapele lanțului alimentar, de la selecția materiilor prime până la depozitarea produsului final. Sunt definite clar tipurile de produse de panificație, inclusiv cele proaspete, congelate, cu umplutură sau fără, sortimente cu umiditate redusă sau produse tradiționale precum lipia, lavașul ori ciabatta, dar și pastele făinoase în diverse categorii, inclusiv cele fără gluten. Documentul conține clasificări precise pentru fiecare grupă de produse și descrie caracteristicile fizico-chimice admise, de la gradul de porozitate a miezului pâinii până la elasticitatea pastelor după fierbere, cu variații în funcție de tipul de făină utilizat.

Pe segmentul materiilor prime sunt introduse cerințe obligatorii: sarea folosită la panificație trebuie să fie iodată, apa trebuie să respecte parametrii legii privind calitatea apei potabile, iar ingredientele și produsele sunt supuse limitelor maxime de contaminanți stabilite în regulamentele sanitare. De asemenea, se impune respectarea condițiilor de depozitare: pâinea, chiflele, produsele tradiționale și cele fără gluten trebuie păstrate la minimum 6°C, cu umiditate de cel mult 75%, iar aluatul foietaj are nevoie de aproximativ 18°C. Pentru produsele congelate și semifabricatele din aluat se menține temperatura obligatorie de minus 18°C, pentru a asigura calitatea și siguranța alimentară.

Noile norme cer ca producătorii să documenteze trasabilitatea loturilor, să aplice proceduri de autocontrol și să fie pregătiți să retragă de pe piață produsele neconforme. Produsele trebuie comercializate astfel încât să își păstreze proprietățile nutritive și senzoriale, iar etichetarea lor trebuie să fie clară, completă și conformă legislației privind informarea consumatorului. Totodată, transportarea și distribuția se vor putea face doar cu mijloace autorizate sanitar-veterinar, pentru a preveni deteriorarea sau contaminarea.

Normele introduc și un capitol distinct pentru panificația fără gluten, precum și pentru produsele fortificate cu fier și acid folic — domenii abordate pentru prima dată într-o reglementare națională, în contextul creșterii consumului de produse specializate.

Noile cerințe vor intra în vigoare peste trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care întreprinderile își vor ajusta procedurile tehnologice, documentația și condițiile de producție. Controlul aplicării acestora revine Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII