Explozie pe piața imobiliară. În 2021 s-ar putea vinde un număr record de locuințe în Moldova

26 Apr. 2021, 10:16
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2021, 10:16 // Au Bani //  MD Bani

Anul curent, 2021, va fi marcat de o explozie a vânzărilor de apartamente şi case individuale, iar preţul imobilelor ar putea creşte uşor. Este pronosticul expertului economic Veaceslav Ioniţă, potrivit căruia, în acest an, piaţa imobiliară din Moldova ar putea înregistra un record absolut la capitolul locuinţe tranzacţionate.

„Anul acesta, cel mai probabil, ne vom apropia de 30 de mii. Dacă o să continue tot aşa, noi vom termina anul cu 30 de mii de apartamente, chiar şi mai mult. Spre comparaţie, recordul absolut este deţinut de anul 2019, când în Moldova s-au vândut 28 de mii 700 de apartamente”, a menționat Veaceslav Ioniţă, citează Publika.

Potrivit expertului economic, cele mai căutate vor fi apartamentele cu suprafețe mici, care s-ar putea scumpi uşor în acest an. Ar putea creşte semnificativ şi volumul tranzacţiilor pentru casele individuale.

„În 2019 şi în 2020, am avut o creştere substanţială a tranzacţiilor cu case individuale, iar în acest an, cel mai probabil, vom avea vânzări cel puţin cu 50 la sută mai mult decât media obişnuită din ultimii vreo 10 ani de zile”, a spus expertul economic.

Creşterea bruscă a vânzărilor de pe piaţa imobiliară ar putea fi determinată de cererile amânate din cauza pandemiei, dar şi de faptul că moldovenii au venituri mai mari, iar băncile oferă credite ipotecare mai avantajoase.

„Situaţia e mai liberă, de asta oamenii au obosit să aştepte. Asta e o aşteptare amânată. Şi în oarecare moment cei care au mai rămas cu bani şi au dorinţa de a procura ceva o să procure”, a declarat Nicolae Ostafeiciuc, expert imobiliar.

„Boom-ul imobiliar care a început în 2018 corespunde cu boom-ul creditelor pentru procurarea de apartamente. El merge în paralel. Cu toate că două treimi din cetăţeni cumpără apartamente cu banii pe masă”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Specialiştii prognozează, de asemenea, că o dată cu majorarea numărului cererilor pentru procurare locuinţelor, moldovenii vor accesa tot mai multe împrumuturi imobiliare. Astfel, în acest an, portofoliul de credite ar putea depăși pentru prima dată volumul de 10 miliarde de lei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO