Familia baronilor Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută

27 Feb. 2024, 15:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 15:41 // Bani și Afaceri //  bani.md

Primul care a folosit numele de Rotschild a fost Izaak Elchanan, născut în 1577, care și-a dorit să fie cunoscut sub denumire de ”scut rosu” așa cum se traduce numele. Dar cel care a pus întemeiat dinastia a fost Amschel Mayer Rotchild, care a făcut și blazonul familiei și a pus bazele cele mai mari averi din lume.

Fondatorul dinastiei, Amschel Mayer Rotschild, s-a născut într-un ghetou evreiesc din Germania, unde se ocupa cu schimbatul de bani. El a fost cel care a început să strângă bani și a făcut 5 copii pe care i-a trimis în cele mai importante puncte comerciale din Europa. Austria, Italia, Spania, Franța, Marea Britanie au fost țările în care au ajuns.

În secolul XVIII, familia ar fi avut cea mai mare avere privată din lume. De aceea și testamentul lui Amschel Mayer a fost unul plin de reguli. Potrivit informațiilor din spațiul public, posturile importante în companii trebuiau să fie ocupate de membrii familiei.

Numai bărbații din familie aveau voie să facă afaceri. De altfel, familia era o afacere, fiul cel mare trebuia să preia mereu conducerea la moartea tatălui.

Niciodată averea familiei Rotschild nu putea fi făcută publică

Iar membrii familiei erau încurajați să se căsătorească între ei. Mai exact verișorii primarii și secundari nu aveau nicio opreliște în acest sens. Exista totuși ceva ce niciun membru al familiei nu trebuia să facă. “Niciodată să nu fie făcut un inventariu public, de către tribunale sau oricine altcineva, a averii mele.

Interzic publicarea oricărei evaluări a moştenirii mele”. Și nici până în ziua de astăzi nu se știe cu exactitate averea familiei, doar că are afaceri în toată lumea. Cert este că fii lui Amschel au devenit nobili în Austria și în Marea Britanie, fără să fi avut legături cu familiile regale din aceste state.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ