Fostul șef de la Reintegrare, piesă grea la inspectarea navelor ucrainene să nu fie burdușite cu arme

06 Aug. 2022, 19:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Aug. 2022, 19:45 // Actual //  bani.md

Fostul șef al Biroului de Reintegrare, Vladislav Kulminski participă la inspectarea navelor în Bosfor, făcând parte din echipa ONU la Centru de Coordonare Comună (CCC).

CCC a fost înființat la Istanbul pe 27 iulie 2022 pentru a stabili un coridor umanitar maritim si supraveghea exporturilor sigure de griu, produse alimentare si îngrășăminte din Ucraina.

Acordul de lunea trecută – intermediat de ONU și Turcia – este preconizat pentru 120 de zile. Poate fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord.

Blocarea cerealelor din Ucraina a provocat o criză alimentară globală, produsele pe bază din grâu, cum ar fi pâinea și pastele, devenind mai scumpe, iar uleiurile de gătit și îngrășămintele crescând, de asemenea, la preț.

Conform termenilor acordului, Rusia a fost de acord să nu țintească porturile în timp ce transporturile sunt în tranzit, iar Ucraina s-a angajat să nu transporte arme.

Turcia – sprijinită de Națiunile Unite – va inspecta navele, pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme.

Trei porturi din sudul Ucrainei – Odesa, Chornomorsk și Pivdenny – sunt de așteptat să fie punctul focal al exporturilor.

Dar acordul a fost aruncat în aer la mai puțin de 24 de ore după ce a fost anunțat că Rusia a lansat două rachete în portul Odesa.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile cu rachetă arată că Moscova nu poate fi de încredere că va respecta acordul.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.