(FOTO) Cea mai mare colecție de artă, scoasă la vânzare după un divorț! Se estimează la peste 600 de milioane de dolari

10 Sept. 2021, 11:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Sept. 2021, 11:23 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Colecția de artă de sute de milioane de dolari a magnatului imobiliar din New York, Harry Macklowe, și a soției sale Linda se află pe piață de aproape trei ani, scrie CNN. Valoarea acesteia se estimează la peste 600 de milioane de dolari și este considerată „cea mai mare valoare estimată vreodată pentru o colecție care va fi scoasă la licitație”.

Potrivit Sotheby’s, colecția cuprinde de 65 de lucrări, printre care opere semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Alberto Giacometti, Jeff Koons, Mark Rothko și Cy Twombly.

„Este o colecție care nu a fost niciodată mutată (sau) atinsă”, a declarat Grégoire Billault, președintele departamentului de artă contemporană al casei Sotheby’s, în cadrul unui eveniment de presă. „Destul de des, atunci când avem colecții de vânzare, o mare parte din ele au fost deja vândute sau unele (opere) sunt date muzeelor; altele sunt dăruite unor membri ai familiei.”

Cum au ajuns cei doi să colecționeze artă?

Potrivit informațiilor, soții Macklowes s-au căsătorit la 20 de ani, în 1959, și de atunci și-au adunat împreună toate bunurile substanțiale, printre care un apartament de 72 de milioane de dolari, o ambarcațiune și mai multe proprietăți comerciale. Ei au început să colecționeze tablouri imediat după ce s-au căsătorit.

Întrucât nu putea stabili cum exact se pot împărți lucrările, judecătorul a decis ca colecția să fie vândută, iar banii să fie împărțiți între cei doi soți.

Conform Artnet, comerciantul de artă desemnat, Michael Findlay, a amânat decizia anul trecut din cauza epidemiei, care a determinat o luptă între casele de licitații Sotheby’s, Christie’s și Phillips pentru a scoate colecția pe piață.

Ce conține colecția de artă?

Printre alte piese se numără ”Nine Marilyns” a lui Warhol (una dintre renumitele serigrafii în serie ale artistului pop cu Marilyn Monroe), un tablou Rothko definitoriu și o sculptură de Picasso menită să comemoreze poetul francez Apollinaire, pe lângă Giacometti.

Înainte de vânzarea inițială, care va avea loc în noiembrie la New York, unele dintre lucrările din această colecție remarcabilă vor fi expuse la Taipei, Hong Kong, Los Angeles, Londra și Paris. Secțiunea și vânzările finale vor avea loc în luna mai a anului următor.

În cursul unui eveniment de presă virtual care a anunțat joi vânzarea, Charles Stewart, directorul executiv al casei Sotheby’s, a numit-o „una dintre cele mai semnificative și de calitate muzeală colecții de artă modernă și contemporană care au ajuns vreodată pe piață”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 13:54 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În urmă cu o săptămână, o delegaţie numeroasă de oficiali şi oameni de afaceri polonezi a efectuat o vizită de lucru în Maroc. Excursia a fost organizată de autorităţile marocane cu scopul de a-i convinge pe polonezi să devină investitori. Acesta este cel mai recent episod dintr-un mai lung serial de curtare în scopuri de business între Polonia şi ţări africane. În acest film mai joacă o ţară est-europeană, Ungaria. Luna trecută, ministrul nigerian al aviaţiei a efectuat o vizită la Magnus Aircraft Industry, un producător de aeronave din Ungaria, pentru întărirea unui parteneriat prin care ţara sa va asambla şi apoi va fabrica avioane ungureşti. Astfel, a spus oficialul, Nigeria şi-ar asigura supremaţia regională în domeniul aerian prin producţie, servicii de mentenanţă şi experienţă. Apoi, într-o emisiune radiodifuzată recentă cu chiar preşedintele maghiar Janos Ader, CEO-ul companiei maghiare Pureco a povestit cum echipele sale instalează sisteme de purificare a apei în ţări africane. Sistemele sunt bazate pe o tehnologie proprie, scrie Ziarul Financiar.

Relaţiile de afaceri şi comerciale dintre Europa de Est şi Africa nu sunt ceva nou, având o istoria care porneşte din era comunismului. Polonia şi Ungaria au reînceput să se orienteze către regiune pe măsură ce piaţa europeană s-a suprasaturat, iar economiile europene au început să stagneze. În aceste relaţii domină schimburile comerciale, însă de câţiva ani în special Polonia a început să joace şi rolul de investitor.

De altfel, Polonia, cea mai mare economie est-europeană, este lider regional în acest sens, fiind urmată de Slovenia, potrivit datelor OCDE. Noile evenimente din filmul african al est-europenilor arată că relaţia nu s-a răcit ci, din contră, se dezvoltă într-un nou context, unul în care mai multe firme est-europene au experienţa expansiunii pe pieţe străine.

Săptămână trecută, şeful delegaţiei poloneze în Maroc, Robert Jedrzejczyk, a observat că potenţialul regiunilor vizate acum, cele din sudul ţării, va deschide probabil poarta către întreaga Africă pentru investiţiile Poloniei. Guvernul marocan are în derulare un program pentru dezvoltarea acelor regiuni, care devin astfel centre de business şi de investiţii. Printre companiile reprezentate în delegaţia poloneză figurează Chimide Polska, orientată spre construcţia de containere speciale,  de instalaţii fotovoltaice şi de telecomunicaţii  şi IT&C.

Companiile poloneze au semnat deja declaraţii de investiţii în ianuarie anul acesta. Marocul este doar una din ţintele companiilor poloneze, şi nu este vorba doar de exporturi, care au decolat în anii 2010. Sectorul privat are ceea ce se cheamă „Consiliul de Investitori în Africa“, organizaţie a cărei baze le-a pus miliardarul polonez Jan Kulczyk, decedat între timp. Compania sa este prezentă în 20 de ţări africane, dar a investit mai mult în sectorul minier.

Din organizaţie fac parte mai mulţi giganţi polonezi: Asseco, companie de tehnologie a informaţiei, Krezus, companie de investiţii, producătorul de textile Lubawa, Polpharma, Ursus, care are fabrici de tractoare în Tanzania şi Etiopia, Kopex, care produce sisteme de transport pentru energia electrică, OPEN Architekci, Navimor , companie de construcţii în domeniul naval, şi Pietrucha International, firmă de inginerie civilă.

Analiştii au identificat ca principale  sectoar unde business-ul polonez se poate extinde în Africa industria alimentară (Polonia este lider regional în exportul  de alimente), modernizarea agriculturii, pro­ducţia de utilaje agricole, piese auto şi materiale pentru pescuit.

În unele din aceste sectoare, China domină deja, dar Polonia şi Europa de Est în general au avantajul preţului scăzut şi al calităţii ridicate. Firmele poloneze Feerum şi Araj au contracte pentru construirea de silozuri pentru cereale în Tanzania. Navimor a colaborat cu alte 93 de companii pentru a construi Academia de pescuit şi ştiinţe marine din Angola. Este cel mai mare proiect educaţional european din Africa, scrie Notes from Poland.

Compania construieşte spitale şi şcoli şi în alte ţări africane. Asseco are contracte pentru informatizarea sectorului energiei din Etiopia. Preşedintele polonez Andrzej Duda nu s-a ferit să călătorească în Africa pentru a promova companiile poloneze. „Aş vrea ca bunurile poloneze să apară în magazinele etiopine, dar să fie produse în Etiopia“, a spus el când a vizitat fabrica de tractoare Ursus de acolo. Nici ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto nu s-a ferit să viziteze Angola în 2019 pentru a promova investiţii ungare în producţie, cercetare şi dezvoltare în acea ţară.

Companiile ungare sunt interesate de sectoarele agriculturii, energiei şi tehnologiei securităţii. Tot în 2019, Szijj·rtÛ a anunţat implementarea în Uganda a celui mai mare proiect de investiţii străine din istoria Ungariei. Proiectul, de 16,2 milioane de euro, implică instalarea de sisteme de purificare a apei în cea mai mare tabără de refugiaţi din Uganda şi introducerea de sisteme de identificare biometrică pentru refugiaţi. Însă totul, după cum a explicat Szijjarto, „pentru a-i ajuta să prospere pe refugiaţi pentru ca aceştia să nu mai trebuiască să emigreze în Europa“. Retorica anti-refugiaţi a Ungariei este binecunoscută.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală