(FOTO) Cele mai sigure țări din lume în care să trăiești și să lansezi afaceri. Unde ai vrea să te muți?

17 Mai 2022, 14:07
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 14:07 // Au Bani //  MD Bani

În această perioadă lumea se schimbă rapid, securitatea fiind mai importantă ca niciodată în stabilirea unei baze de succes pentru a lansa afaceri și pentru a trăi. De la criminalitate redusă la medii de afaceri înfloritoare, acestea sunt cele mai sigure țări din lume astăzi, în această perioadă dificilă pentru toată lumea.

Definiția modernă a „acasă” s-a schimbat și ea. Oamenii din întreaga lume caută din ce în ce mai mult teritorii în care să poată trăi în siguranță, putând, de asemenea, să folosească politicile, sistemul fiscal și resursele unei țări pentru a-și construi propriul imperiu, fie că este vorba de o afacere mică sau de o corporație.

Aceasta înseamnă că este imperativ nu numai să identificăm cele mai sigure țări din lume, ci și să subliniem categoriile critice care contribuie la cele mai înalte standarde de viață și perspective de afaceri ale acelor regiuni.

Aceste categorii vor acoperi:

  • Locuibilitate;
  • Crima și violența;
  • Economie;
  • Alimente și resurse naturale.

Acestea sunt cele mai sigure țări din lume care vor face orice schimbare de mare mai atrăgătoare ca niciodată.

Islanda

Renumită pentru peisajele sale naturale uluitoare și aurora boreală, Islanda are mult mai multe de oferit când vine vorba de standarde de viață impresionante. Acesta este motivul pentru care continuă să se claseze pe primul loc ca cea mai sigură țară din lume – un titlu pe care națiunea nordică l-a deținut timp de 13 ani consecutiv.

Locuibilitate

Standardele de viață de clasă mondială ale Islandei sunt întărite cu o populație relativ mică de puțin peste 360.000 de locuitori în 2020. Capitala țării, Reykjavík, este, de asemenea, cel mai mare oraș al său, cu peste două treimi din populație stabilindu-se acolo sau în zonele învecinate din sud- vestul țării. Cetățenii islandezi sunt în general percepuți ca fiind prietenoși și, spre deosebire de alte părți ale lumii, există puține tensiuni între clasele sociale și economice. Egalitatea este, de asemenea, un punct forte cheie prin includerea căsătoriei legale între persoane de același sex, adopțiile între persoane de același sex, libertatea religioasă și egalitatea de remunerare pentru bărbați și femei. Un dezavantaj, însă, este costul ridicat. Conform celor mai recente date de la Numbeo, Islanda este a patra cea mai scumpă țară în care să locuiești, după Bermude, Elveția și Norvegia. Locuințele și chiriile la prețuri accesibile au fost, de asemenea, citate ca o problemă din cauza ofertei scăzute.

Crima și violența

Islanda a fost evaluată drept cea mai pașnică țară din lume de către „Indexul Păcii Globale”, iar acest lucru se datorează în mod inerent lipsei de forțe armate, nivelurilor scăzute de criminalitate și standardelor înalte de stabilitate sociopolitică. De asemenea, cetățenii se laudă cu atitudini sociale puternice față de criminalitate, în timp ce forțele sale de poliție sunt bine pregătite și educate. De asemenea, poliția preferă să poarte bastoane și spray cu piper în locul armelor de foc.

Economie

Sectoarele comerciale primare ale Islandei includ turism (42%), fructe de mare (17%), aluminiu (16%) și alte industrii mixte (24%). Având în vedere economia sa mică, țara poate fi foarte volatilă la factorii externi.

Alimente și resurse naturale

Principala aprovizionare cu alimente a Islandei este susținută de industria sa robustă a fructelor de mare. În ciuda climatului mai rece al țării și a sezonului de vegetație restrâns, unele culturi alimentare precum cartofii, napii, morcovii, varza, varza kale și conopida pot fi încă cultivate. Acest climat descurajează, de asemenea, insectele și dăunătorii pe lângă utilizarea pesticidelor, astfel încât majoritatea produselor sunt adesea organice, în timp ce poluarea este relativ scăzută datorită populației mai mici. Singura conversie a resurselor naturale din Islanda este fabricarea cimentului. Energia hidroelectrică și geotermală din surse regenerabile reprezintă aproape 85% din energia primară a națiunii.

Noua Zeelandă

Noua Zeelandă devine a doua cea mai sigură țară din lume, susținută de rate scăzute ale criminalității, peisaje naturale uimitoare, o scenă turistică înfloritoare și aproape de coasta de est plină de viață a Australiei. De asemenea, oamenii fac din Noua Zeelandă un loc special pentru a trăi, dar este mai mult.

Locuibilitate

Noua Zeelandă este în general văzută ca un loc liniștit în care să trăiești. La aceasta contribuie populația sa multiculturală de aproximativ cinci milioane, plajele ascunse uimitoare, clima temperată și societatea în general progresistă pe fundalul marilor orașe dezvoltate. Țara se mândrește, de asemenea, cu o acoperire universală a asistenței medicale care este finanțată din fonduri publice. În vremuri mai recente, Noua Zeelandă a fost ținută în mare atenție datorită controlului său cu succes asupra focarului de COVID-19. În timp ce capitala Wellington, împreună cu Auckland, se clasează printre cele mai bune orașe ale țării, localnicii au citat câteva probleme care implică accesibilitatea casei versus creșterea salariilor scăzute. Cei cu locuințe sigure și locuri de muncă stabile vor beneficia cel mai mult de pe urma traiului în Noua Zeelandă, în timp ce cei care nu au un loc de muncă le va fi o provocare.

Crima și violența

Scorul Noii Zeelande a făcut un pas înapoi de la atacul terorist de la Christchurch din 2019, în care 51 de persoane și-au pierdut viața din cauza unui terorist australian. Înainte de aceasta, Noua Zeelandă era cunoscută pentru rata scăzută a criminalității și violenței. Principalele statistici ale criminalității se învârt de obicei în jurul furtului, în timp ce Numbeo evaluează rata totală a criminalității ca fiind de la scăzută la moderată. Neozeelandezii sunt în mare parte deschiși la minte și au legi care protejează libertatea de exprimare. Nici poliția standard de acolo nu poartă arme de foc.

Economie

Economia Noii Zeelande este susținută de un sector al serviciilor considerabil, care reprezintă o mare parte din activitatea produsului intern brut al țării. Alte industrii mari includ producția de aluminiu, fabricarea metalelor și produselor din lemn și hârtie. Procesarea alimentelor formează, de asemenea, economia împreună cu segmentele de minerit, producție, electricitate, gaze, servicii de deșeuri de apă și exporturi care reprezintă PIB-ul rămas.

Alimente și resurse naturale

Sectorul agricol robust din Noua Zeelandă oferă o gamă largă de produse alimentare, de la lactate de înaltă calitate până la carne, care este atât exportată, cât și consumată local. Datorită industriei mari de export de produse lactate, industria agricolă a țării angajează și mii de localnici. Resursele naturale precum cărbunele, argintul, minereul de fier, calcarul și aurul sunt toate din abundență, iar țara se află în top 30 pentru minereu de fier și aur.

Portugalia

Portugalia este considerată a treia cea mai pașnică țară din lume în care să trăiești, dar nu doar cultura turbată a fotbalului este cea mai importantă. În ultimii ani, Portugalia și-a văzut clasamentul apropiindu-se de vârf datorită prezenței sporite a poliției, menținând rata criminalității la un nivel scăzut. Dincolo de asta, țara prezintă o cultură bogată care datează de secole, un peisaj rural pitoresc, plaje excelente pentru surf și o industrie robustă a vinului.

Locuibilitate

Potrivit International Living, Portugalia oferă, probabil, cel mai mic cost al vieții din Europa de Vest. Totul este accesibil, de la produse alimentare la cazare temporară până la închiriere. Chiar și mesele în oraș poate fi o opțiune accesibilă dacă alegeți să renunțați la opțiunile mai premium. De-a lungul anilor, economia a cunoscut o renaștere datorită unei rate foarte scăzute a șomajului, stimulată de recordul său de siguranță. În 2020, a fost clasată ca fiind cea mai bună țară pentru pensionare, conform „Indicelui anual global de pensionare”.

Crima și violența

Poliția portugheză este înarmată, dar prezența lor largă a dus la rate scăzute până la moderate ale criminalității în întreaga țară, potrivit statisticilor de la Numbeo. Toate crimele violente rămân scăzute, mita și corupția fiind cele mai înalte, în timp ce Lisabona este cel mai sigur oraș al țării, urmată de Porto și Amadora.

Economie

Începând cu 2019, înainte de apariția pandemiei, economia Portugaliei era pe locul 34 în „Raportul privind competitivitatea globală” al Forumului Economic Mondial. Țara are o gamă diversă de industrii care o susțin, inclusiv cea mai mare – sectorul terțiar – urmat de sectorul resurselor naturale, agricultură, pescuit, industrie, energie și servicii.

Alimente și resurse naturale

Mâncărurile fine precum vinul și măslinele sunt accesibile în Portugalia datorită producției locale. Resursele sale naturale includ o abundență de păduri, care furnizează jumătate din pluta lumii. Alte resurse naturale extrase includ litiu, wolfram, staniu și uraniu alături de industria pescuitului.

Danemarca

Începând cu 2021, Danemarca se află pe locul trei în lume pentru „Indexul Păcii Globale”. A fost considerată de multă vreme una dintre cele mai sigure și mai fericite țări de trăit datorită sentimentului său puternic de comunitate, egalitate, echilibru între viața profesională și viața privată și sprijinul pentru bunăstare pentru toți cetățenii.

Locuibilitate

Danemarca poartă toate semnele distinctive ale unei națiuni extrem de progresiste și de succes, iar acest lucru se reflectă în topul său global. Singurele sale dezavantaje reale includ învățarea danezei, chiar dacă engleza este o a doua limbă, taxe mai mari, cheltuieli mai mari și vremea predominant gri pentru cea mai mare parte a anului. Dincolo de aceasta, există un puternic simț al responsabilității comune și al bunăstării sociale. Ca stat social, cetățenii Danemarcei se bucură de servicii și beneficii care susțin un stil de viață confortabil. Taxele sale mai mari plătesc asistența medicală, educația fără școlarizare și asistența la domiciliu pentru persoanele în vârstă.

Crima și violența

Ratele criminalității sunt extrem de scăzute în Danemarca, potrivit statisticilor Numbeo. Corupția în afaceri și politică este extrem de scăzută, deoarece onestitatea și încrederea sunt o prioritate înaltă a țării. Capitala Copenhaga este, de asemenea, cel mai sigur oraș al țării.

Economie

Danemarca se mândrește cu o economie mixtă de servicii guvernamentale, alături de o dependență ridicată de comerțul exterior. Sectorul serviciilor reprezintă 80% din locurile de muncă din țară, restul în inginerie, producție și agricultură.

Alimente și resurse naturale

Danemarca are o mică industrie agricolă, care include producția de alimente animale și ecologice. Deși nu este expansiv, are unele rezerve de petrol și gaze naturale în Marea Nordului. Prețurile alimentelor pot fi totuși o provocare, deoarece țara este clasată pe locul cel mai scump când vine vorba de produse alimentare și băuturi din Uniunea Europeană. Prețurile daneze pentru produse de bază, cum ar fi pâinea și produsele din grâu, sunt în medie cu 30 la sută mai mari decât cele media din UE.

Canada

Nu este o surpriză să vezi Canada printre cele mai sigure țări din lume. Ea continuă să fie clasată drept una dintre cele mai pașnice țări din lume, ocupând locul șase în „Indexul Păcii Globale”. Iată de ce.

Locuibilitate

Cu totul, de la violență redusă și criminalitate până la cei mai prietenoși cetățeni ai lumii, până la oportunități de angajare și stabilitate politică, Canada este cu ușurință una dintre cele mai sigure țări de astăzi. Accesul său la asistență medicală universală este, de asemenea, o victorie față de SUA vecine. În comparație cu SUA, Canada poate fi mai ieftină sau mai scumpă de locuit în funcție de serviciu. Asigurarea de sănătate și chiria sunt mai ieftine, dar bunurile de consum, cum ar fi alimentele de bază și combustibilul, pot costa mai mult din cauza dolarului canadian mai slab. Țara este perfectă pentru cei care evaluează un guvern social progresist alături de o geografie pitorească pregătită pentru schi, navigație sau aventură în aer liber.

Crima și violența

Rata criminalității din Canada este de aproximativ o treime din SUA, majoritatea canadienilor simțindu-se în siguranță în țara lor. Deși în ultimii trei ani s-a înregistrat o creștere a criminalității, Numbeo încă își găsește nivelurile de criminalitate între scăzute și moderate.

Economie

Canada se mândrește cu o economie mixtă foarte diversă și dezvoltată, cu o mare parte din cea condusă de sectorul serviciilor, care angajează trei sferturi din canadieni. Unele dintre principalele sale industrii cheie includ imobiliare și proprietăți, producție, minerit, petrol și gaze, finanțe și construcții.

Alimente și resurse naturale

Canada deține a treia cea mai mare valoare totală estimată a resurselor naturale ale lumii, care este evaluată la 33,2 trilioane de dolari. Se mândrește, de asemenea, cu cea de-a treia rezervă de petrol din lume și este al patrulea cel mai mare exportator de petrol și gaze naturale. Datorită populației sale relativ mici de 37,5 milioane și abundenței resurselor naturale, Canada este considerată o superputere energetică. Industria sa semnificativă a agriculturii este susținută de producția de grâu și cereale, care este exportată în SUA și Asia.

Singapore

Singapore și cei 5,7 milioane de cetățeni ai săi se bucură de unele dintre cele mai înalte niveluri de securitate personală din lume datorită legilor sale stricte, care se extind chiar și la cele mai mici infracțiuni – guma de mestecat a fost interzisă în 1992 în favoarea curățeniei publice și încă există pedepse severe pentru totul, de la graffiti, jaywalking până la scuipat. În timp ce calitatea generală a vieții este ridicată, viața în Singapore este mai scumpă.

Locuibilitate

Respectați regulile și nu ar trebui să existe probleme cu aplicarea legii din Singapore. În timp ce rigiditatea sa i-ar putea descuraja pe unii dintre cei mai aventuroși, acesta este motivul pentru care Singapore a reușit să înflorească pentru a deveni cea mai deschisă economie de piață liberă din lume în prezent. Aceasta înseamnă că corupția este scăzută, cotele de impozitare sunt scăzute și politicile sunt favorabile afacerilor. Este, de asemenea, un centru pentru expații profesioniști, ceea ce înseamnă că un amestec cultural divers de oameni poate fi găsit din toate colțurile lumii. Un dezavantaj al Singapore este costul mai mare al vieții. Totuși, expații pot opta pentru schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi să trăiască mai mult ca localnicii, pentru a economisi bani în această țară foarte dezvoltată, cu facilități de clasă mondială. Conform standardelor la nivel mondial, Singapore are, de asemenea, un sistem de sănătate eficient și larg răspândit, care este finanțat din fonduri publice și poate fi extins chiar și la cei cu rezidență permanentă.

Crima și violența

Singapore beneficiază de unele dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din lume. Guvernul și poliția țării au legi stricte privind controlul armelor, așa că violența este rareori evidentă. Țara este, de asemenea, pe primul loc pentru securitatea infrastructurii și securitatea personală, în timp ce securitatea sa digitală este pe locul al doilea în lume și pe locul opt pentru securitatea sănătății.

Economie

Economia renumită a Singapore este formată din mai multe întreprinderi de stat. Temasek, care este fondul suveran de avere al țării, deține un pachet majoritar de acțiuni în cele mai mari companii ale națiunii, inclusiv Singapore Airlines, Singtel, MediaCorp și ST Engineering. Dincolo de aceasta, economia este un finanțator major de investiții străine directe și atrage, de asemenea, fluxuri de ISD de la investitori internaționali, datorită pieței sale libere extrem de stabile. ISD este o formă de investiție reprezentată ca deținerea de control într-o afacere dintr-o țară de către o entitate din altă țară. Singapore exportă, de asemenea, bunuri sub formă de electronice, produse chimice, management al averii și alte servicii.

Alimente și resurse naturale

Foarte puțin din terenul Singapore este arabil, ceea ce înseamnă că culturile nu pot fi cultivate în mod natural. În schimb, se bazează pe agrotehnologie pentru a satisface această cerere. Resursele naturale de apă sunt, de asemenea, limitate, țara obținând cea mai mare parte a aprovizionării sale dintr-un amestec de captare locale, apă importată, apă regenerată de calitate superioară și apă desalinizată.

Japonia

Cunoscută pentru cultura sa intrigantă și tradițiile de secole Japonia este considerată una dintre cele mai sigure țări, dar nu este lipsită de unele dezavantaje notabile, în ciuda reputației sale de siguranță și eficiență.

Locuibilitate

„Indexul Păcii Globale” din 2019 plasează Japonia drept a noua cea mai sigură țară din lume și a rămas în top 10 timp de 13 ani datorită criminalității reduse, tulburărilor civile scăzute și stabilității politice. În timp ce majoritatea turiștilor le place să viziteze Japonia, viața pe termen lung în țară are anumite limitări. Spațiul și confidențialitatea sunt dezavantaje majore, 126 de milioane de oameni ținând cont de țară și aproape 14 milioane locuind doar în capitala Tokyo. Politica de imigrație a Japoniei este, de asemenea, notoriu de dificil de navigat pentru străini. Pentru a obține rezidența permanentă, oamenii trebuie să locuiască în Japonia consecutiv timp de 10 ani. Modificările recente de politică au făcut-o puțin mai ușoară, deși cu un sistem de punctare, dar țara este încă considerată una dintre cele mai monoculturale și izolate țări din lume. Un alt dezavantaj este costul vieții în Japonia, care se află în mod constant printre cele mai mari din lume. Riscurile recente de reținut includ tensiunea tot mai mare cu China, precum și datoria națională a țării de 12 trilioane de dolari – o cifră care plasează Japonia pe primul loc în ceea ce privește datoria față de PIB din întreaga lume.

Crima și violența

Siguranța este una dintre trăsăturile principale din Japonia și, conform „Indicelui orașelor sigure” de la Economist Intelligence Unit, Tokyo este clasat ca cel mai sigur oraș din lume. Acest clasament include primul loc la securitate cibernetică, locul doi la securitatea sănătății și locul patru la infrastructură și securitate personală. Proprietatea de arme în Japonia este, de asemenea, extrem de scăzută. Numbeo enumeră ratele criminalității în Japonia între scăzute și foarte scăzute.

Economie

Fiind o economie de piață liberă foarte dezvoltată, similară cu Hong Kong și Singapore, Japonia este a doua cea mai mare economie dezvoltată din lume. Principalele sale sectoare ale economiei includ finanțe, servicii, inclusiv companii aeriene, un sector industrial divers, inclusiv auto, minerit, pescuit și agricultura.

Alimente și resurse naturale

Peisajul muntos și vulcanic al Japoniei înseamnă că are resurse naturale minime pentru a susține o economie și o populație în expansiune. Pentru a contracara acest lucru, exportă bunuri sau servicii de top în schimbul importului de materii prime și petrol. Este, de asemenea, cel mai mare importator național de pește și produse pe bază de pescuit.

Elveţia

Există mult mai mult în Elveția decât doar ciocolată fină și munți pitorești acoperiți de zăpadă. Țara este un centru pentru expatriați din întreaga lume, iar locația sa din Europa centrală o face ideală ca bază de reședință pentru explorarea țărilor învecinate în timp ce locuiești într-una dintre primele 10 cele mai sigure țări din lume.

Locuibilitate

Există atât avantaje, cât și dezavantaje în a trăi în Elveția. Aspectele pozitive includ ușurința de a găsi o comunitate în care să se încadreze, îngrijirea medicală universală, proximitatea de alte țări europene și o scenă plină de recreere în aer liber, care include unele dintre cele mai bune condiții de schi din lume. Educația și ușurința de a începe o afacere este, de asemenea, simplă, chiar și pentru expați, orice străin poate începe o afacere dacă poate îndeplini anumite condiții, inclusiv înființarea unui birou local și angajarea unui director elvețian. Unele dintre dezavantaje includ o ușoară părtinire față de străini și costul foarte ridicat al vieții, care rivalizează cu New York și Londra.

Crima și violența

Este ironic că Elveția se clasează foarte bine printre cele mai sigure țări din lume, dar este cunoscută și pentru industria sa semnificativă de export de arme. Cu toate acestea, Numbeo evaluează criminalitatea în Elveția ca fiind de la scăzută la foarte scăzută. Cel mai sigur oraș începe la Lausanne, urmat de Geneva, Basel, Berna și Zurich.

Economie 

Economia Elveției este renumită pentru că se lăuda cu una dintre cele mai avansate piețe libere din lume. Majoritatea acestora o reprezintă serviciile, sectorul bancar elvețian și sectorul turismului. O altă industrie notabilă este cea de ceasuri – Elveția este principalul exportator de ceasuri și ceasuri de ultimă generație din întreaga lume. Sectorul său industrial include companii importante precum Nestle și producători de roboți precum ABB. Comerțul joacă, de asemenea, o componentă uriașă a economiei cu parteneri comerciali, inclusiv Germania, SUA și China.

Alimente și resurse naturale

Elveția este foarte protectoare față de industria sa internă de producție alimentară, care reprezintă 60% din alimentele consumate în țară. Producția internă este foarte încurajată, iar regiunea își cultivă și crește în prezent propriile cartofi, legume, carne de porc, vițel, bovine și majoritatea produselor lactate.

Slovenia

Slovenia poate fi renumită pentru peisajele muntoase dramatice, lacurile frumoase și castelele din secolul al XI-lea, dar această națiune europeană are mai mult decât peisaje uluitoare. Fiind o țară europeană dezvoltată, aceasta beneficiază de o economie avansată cu venituri mari, care o plasează pe locul înalt în Indicele Dezvoltării Umane.

Locuibilitate

Slovenia beneficiază de o societate diversă ca cultură datorită proximității sale centrale cu țări europene precum Italia, Austria, Ungaria și Croația. Acest lucru îl face foarte atractiv pentru expatriați și pentru cei care caută o casă nouă. Acreditările sale sunt întărite în continuare cu oportunități promițătoare de angajare determinate de economia bogată a națiunii. Indicele Gini identifică Slovenia ca având una dintre cele mai scăzute rate de inegalitate a veniturilor din lume. De asemenea, cetățenii străini își pot începe sau transfera afacerea în Slovenia. A face afaceri este mai eficient și euro este moneda lor. Toate acestea nu vin nici în detrimentul mediului. Aproximativ 53,62% din terenul Sloveniei este protejat, ceea ce înseamnă că munții lor naturali, lacurile glaciare, peșterile, râurile sălbatice, mările curate, stațiunile de schi și orașele fără pată pot înflori. Cei care caută natură, aer curat și arhitectură europeană uimitoare vor beneficia cel mai mult de pe urma vieții și înființării unei afaceri în Slovenia. Asistența medicală publică din țară este disponibilă prin lege tuturor cetățenilor, precum și rezidenților pe termen lung înregistrați. Între timp, educația de bază este, de asemenea, obligatorie și gratuită – această politică acoperă toți ceilalți cetățeni străini minori care trăiesc în Slovenia și copiii fără cetățenie. Limba slovenă nu este cel mai ușor de învățat sau de înțeles, dar engleza este cunoscută pe scară largă de cetățenii săi.

Crima și violența

Slovenia beneficiază de rate extrem de scăzute ale criminalității, conform datelor Numbeo. Zonele care sunt frecventate de turiști pot suferi infracțiuni minore, dar cele mai multe infracțiuni sunt non-violente. Slovenia este, de asemenea, membră a diferitelor grupuri internaționale, inclusiv Națiunile Unite, NATO, Uniunea Europeană, Zona Euro, Spațiul Schengen, OSCE și Consiliul Europei.

Economie

PIB-ul Sloveniei este format în principal din sectorul serviciilor, urmat de industrie și agricultură. Are un avantaj ca intersecție a principalelor rute culturale și comerciale europene. Acest lucru asigură un nivel ridicat de prosperitate și stabilitate, chiar dacă a fost văzută o parte echitabilă de recesiuni economice din regiune. Relațiile comerciale ale țării sunt orientate către țările vecine ale UE, Italia și Germania constituind cea mai mare parte. Sănătatea economiei sale depinde în mare măsură de comerțul exterior.

Alimente și resurse naturale

Bucătăria slovenă este diversă și susținută cu produse proaspete livrate de fermele locale ale țării. Vin și bere de calitate sunt, de asemenea, produse local. Principala lor resursă naturală este pădurea lor întinsă, care acoperă până la 66% din suprafața totală a terenului. Alte resurse naturale includ hidroenergie, cărbune, râuri și lacuri și mine de argilă și piatră la scară mică, care sunt încă active până în prezent.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău