(FOTO) Cinci motive pentru a vizita Turcia în această vară. Nu rata șansa de a te relaxa anul acesta

23 Iun. 2021, 12:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 12:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Turcia este una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Dacă planifici o vacanță și nu știi ce destinație să alegei, poți merge în Turcia și în această vară. Iată 5 motive pentru care să programezi o vacanță în această țară.

Ai posibilitatea să mergi în același timp la munte și la mare

Majoritatea moldovenilor aleg Turcia pentru a petrece timpul pe malul mării sau în resort. Totuși, Turcia este perfectă pentru că poți combina munții cu marea.

În stațiune Bodrum, localitate pitorească situată pe coasta egeeană, pe o peninsulă în apropierea insulei Kos, turiștii pot alege dacă vor să se relaxeze pe plajă sau dacă doresc să plece într-o drumeție pe munte.

Turcia este o țară bogată cu o istorie și cultură bogată

Cu toate că mulți aleg Turcia pentru a se relaxa, unii aleg să descopere istoria și cultura țării. Pentru aceasta se organizează diferite excursii. Poți alege să vizitezi Delta Dalyan, Castelul din Bodrum și alte destinații în funcție de zona în care te-ai cazat.

Regim All Inclusive și Ultra Inclusive

Turcia este una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor pentru vacanța de vară, în special pentru regimul său de all inclusive sau ultra all inclusive. Hotelurile pun la dispoziție turiștilor o serie de feluri de mâncare și din diferite bucătării din mai multe țări. Asfel, există feluri de mâncare pentru toate gusturile.

Vreme caldă până în octombrie

Sezonul turistic din Turcia ține până la sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie. Chiar dacă nu este la fel de cald precum în iulie-august, oricum este suficient de cald. De asemenea, în această perioadă prețurile sunt mai mici față de sezonul de vârf.

Majoritatea agențiilor turistice au oferte speciale pentru Turcia

Parctic fiecare agenție din Republica Moldova propune oferte de vacanță în Turcia. Dacă vei petrece ceva timp făcând un reserch vei găsi o ofertă specială pentru tine.

 

 

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 17:49 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.

Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.

Investițiile proprii ale agenților economici

A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.

După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.

De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ  cu 16,7%.

Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.

Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.

Investiții în mașini și utilaje

În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.

De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.

Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Factorii care au influențat scăderea investițiilor

Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău