FOTO, VIDEO Asociația A.S.I.C.S. a oferit câte 1000 de lei pentru alți 100 de veterani de război

31 Mai 2023, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
31 Mai 2023, 12:30 // Actual //  Romaniuc Victoria

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului continuă să fie alături de veteranii de război din Republica Moldova. Și de data aceasta 100 de foști ostași din diferite regiuni ale țării au primit un suport financiar în valoare de 1 000 de lei pentru fiecare. Donația a fost oferită prin intermediul Fundației pentru Susținerea Veteranilor și Pensionarilor din Republica Moldova.

„În comun cu partenerul nostru, Fundația pentru Susținerea Veteranilor și Pensionarilor din Republica Moldova, am selectat 100 de beneficiari care vor primi un suport material de 1 000 de lei pentru fiecare. Sperăm că acești bani o să vă ajute acolo unde aveți nevoie”, a menționat președintele Consiliului A.S.I.C.S., Alexandru Gîscă.

Printre cei prezenți în sală a fost și Ionela Popovici, mama unui ostaș căzut în luptă. Pensionara, cu un nod în gât, a povestit despre tragedia prin care a trecut familia sa.

„Fiul meu și-a dat viața la războiul din Transnistria, în 1992. A fost o tragedie mare pentru că l-au lăsat sub soare. A stat 4 zile cu capul spart, într-un lac de sânge. Chiar în sala asta, de când stau și văd fiecare persoană care trece prin ochii mei, mă întreb oare cum ar fi arătat fiul meu”, a povestit femeia îndurerată.

Veteranii de război consideră că acest ajutor este indispensabil pentru ei, având în vedere că se confruntă cu multe probleme de sănătate. Președintele Fundației pentru Susținerea Veteranilor și Pensionarilor din Republica Moldova a apreciat pozitiv și aportul oferit de autorități în acest sens.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că prin decizia președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a fost oferită o alocație unică de 2 500 de lei la 20 000 de veterani. Această alocație a fost de 50 de milioane de lei. Este o susținere importantă pentru veteranii de război și familiile celor căzuți. Anul acesta, alocațiile erau de 750 de lei, însă comandantul suprem, Maia Sandu, a înaintat propunerea ca să fie majorată cu 250 de lei. Acest lucru a permis ca acum veteranii de război să primească lunar câte 1000 de lei. Apreciez susținerea statului în acțiunile date”, a punctat Victor Alerguș, cavalerul Ordinului Ștefan cel Mare.

Totodată, până la sfârșitul anului, mai mult de 1 000 de veterani vor primi suport din partea Asociației A.S.I.C.S., bugetul alocat fiind de 1 200 000 de lei.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău