Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că se bucură de consecințele acțiunilor sale când e negociat acordul cu Gazprom pentru realizarea auditului pretinsei datorii istorice invocată de concernul rus, anticipând că cetățenii nu vor mai fi obligați să achite o datorie considerată nejustificată de către Gazprom.
În cadrul emisiunii de la Rlive, Spînu a explicat că refuzul Gazpromului de a recunoaște rezultatele auditului nu afectează poziția Moldovei, menționând că în cazul unui litigiu, țara are acum un document solid pentru a-și apăra interesele. „În arbitraj nu se va mai accepta că tu ești de la Gazprom și nu accepți. Trebuie să argumentezi de ce nu accepți. După 30 de ani de independență, Republica Moldova are un document pe care se poate baza și își poate proteja interesele,” a subliniat oficialul moldovean.
Întrebat cu privire la posibilitatea ca Gazprom să închidă furnizarea de gaze pentru regiunea din stânga Nistrului, ministrul Spînu a declarat că nu ar fi surprins de nicio acțiune a concernului rus. „Gazprom este un instrument politic folosit de Kremlin împotriva Republicii Moldova, și a făcut acest lucru ani la rând. Sunt sigur că ministrul Parlicov are toate scenariile în plan. Nu pot să răspund exact care sunt scenariile,” a adăugat el.
Cu rezultatele auditului în mână, Republica Moldova pare să-și consolideze poziția în fața Gazpromului și să-și pregătească apărarea pentru orice dispută viitoare.
Într-un comunicat de presă, Moldovagaz spune că în ședința din 2 noiembrie, Consiliul de administrare al companiei nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice. Împotrivă s-au pronunțat 4 din cei 6 membri ai Consiliului de Administrare, care reprezintă acționarul majoritar – Gazprom, potrivit informațiilor Moldovagaz.
Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari. „Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”, declara la acea vreme ministrul Energiei Victor Parlicov.