Gata cu plățile cash la mașini și locuințe! Tranzacțiile mari trec pe radarul autorităților, din 1 aprilie

14 Mart. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
14 Mart. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Începând cu 1 aprilie 2025, în Republica Moldova vor intra în vigoare restricții privind achizițiile de bunuri imobile și mijloace de transport cu numerar, în cadrul noilor măsuri de combatere a spălării banilor. Totodată, se preconizează intrarea în vigoare a dreptului de plată fără numerar în valută străină, proiect de lege deja adoptat în prima lectură.

Noile reguli impun ca persoanele fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător și care cumpără locuințe sau automobile de la alți indivizi să depună o Declarație specială atunci când depun numerar la prestatorii de servicii de plată.

Pentru locuințe, suma maximă permisă în numerar este echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate.
Pentru mașini, limita este echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate.

Declarația trebuie să conțină datele cumpărătorului și vânzătorului, precum și informații despre proveniența banilor (salariu, împrumut, donație, economii, vânzare de bunuri etc.), însoțită de acte justificative. Dacă acestea lipsesc, cumpărătorul trebuie să explice circumstanțele în care a obținut banii.

Totodată, vânzătorul trebuie să declare dacă este persoană expusă politic sau dacă are legături de rudenie sau asociere cu astfel de persoane.

Prestatorii de servicii de plată vor fi obligați să transmită Declarațiile către Serviciul pentru Combaterea Spălării Banilor până la data de 10 a lunii următoare depunerii numerarului.

Dacă prețul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate pentru bunurile imobile și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate pentru mijlocul de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar.

Restricțiile vor deveni și mai stricte în anii următori. Din 2026, plafonul maxim va scădea la 75 de salarii medii pentru locuințe și 25 de salarii medii pentru mașini. Din 2027, limita pentru locuințe va fi de 50 de salarii medii. Din 1 ianuarie 2028, obligația de depunere a Declarației va fi eliminată, iar tranzacțiile peste pragul stabilit vor trebui efectuate exclusiv prin transfer bancar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi