Gavrilița și perspectivele europene: Procesul de aderare la UE este lung și necesită transformări profunde

05 Apr. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2022, 13:59 // Actual //  bani.md

Necesitatea mobilizării asistenței externe pentru gestionarea crizei umanitare din Republica Moldova a fost discutată astăzi, la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu șefii diplomației germane, franceze și române. În discuții, oficialii au condamnat acțiunile militare desfășurate în Ucraina, pledând pentru identificarea unor soluții pașnice a razboiului, care lasă o amprentă semnificativă în diverse domenii importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministra a exprimat recunoștință partenerilor europeni pentru furnizarea de asistență umanitară, în contextul afluxului de refugiați sosiți în țara noastră din Ucraina. De asemenea, șefa Executivului a mulțumit pentru organizarea Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”, subliniind că mizează pe rezultate tangibile și decizii concrete, aprobate în interesul oamenilor din Republica Moldova, care sunt în așteptarea depășirii crizelor și continuării procesului de integrare europeană.

În ciuda dificultăților existente la moment, suntem hotărâți să ne urmăm agenda de construire a unui stat european modern. Consolidarea bunei guvernări, restabilirea statului de drept, lupta împotriva corupției și sporirea rezilienței economice fac parte din prioritățile noastre. Înțelegem că procesul de aderare la UE este unul lung, necesită transformări profunde, iar acesta necesită cât mai multă susținere din partea statelor membre ale UE”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a menționat cele mai vulnerabile sectoare pe care urmează să fie concentrate eforturile de investiții semnificative și intervenții cheie pentru a asigura stabilitatea și a reduce riscurile sectoriale, cum ar fi eficiența energetică și securitatea aprovizionării cu energie, finanțarea sectorului privat, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, asigurarea securității alimentare, construirea rezistenței la amenințările hibride și creșterea rezistenței sociale.

La rândul lor, miniștrii de Externe din Germania, Franța și România au menționat că țările sale vor rămâne alături de Republica Moldova, atât în perioada crizelor generate de război, cât și în procesul de integrare europeană, sprijinind eforturile țării noastre în reformarea domeniilor-cheie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 11:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 11:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova marchează performanțe istorice la capitolul export de servicii, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță bazată pe ultimele statistici publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Primele trei luni ale acestui an au adus 626 milioane USD încasări din servicii – cel mai mare volum pentru un trimestru I, cu 10 % peste nivelul din 2024.

La ritmul actual, valoarea anualizată a exporturilor de servicii urcă la 2,8 miliarde USD, iar depășirea pragului simbolic de 3 miliarde până la sfârșitul lui 2025 devine plauzibilă, subliniază Ioniță. Ponderea serviciilor în totalul exporturilor a atins un maxim istoric de 44,5 %, semn că Moldova migrează de la o economie axată pe bunuri spre una dominată de servicii.

IT-ul rămâne locomotiva absolută, cu 686 milioane USD – aproape un sfert din întregul export de servicii. Economistul remarcă „succesul tinerilor care, lucrând de acasă, generează valoare adăugată pentru piața globală”. Pe locul doi se situează transporturile (inclusiv componenta aeriană) cu 561 milioane USD, iar podiumul este completat de serviciile pentru afaceri (BSS) — 279 milioane USD, sector revigorat după includerea, în 2023, în regimul fiscal preferențial al parcurilor IT.

Printre ramurile cu potențial accelerat se numără educația, care trece pentru prima dată de 100 milioane USD, și serviciile medicale, evaluate la 67 milioane USD, pe fondul cererii internaționale în creștere.

Pentru prima oară, serviciile acoperă aproape jumătate din exporturile Moldovei exact când exporturile de bunuri scad. Drept consecință, balanța comercială la servicii este pozitivă, cu un excedent de circa 900 milioane USD, compensând o parte din deficitul provocat de importurile de mărfuri.

„În timp ce multe sectoare industriale stagnează, exporturile de servicii au devenit locomotiva economiei moldovenești, adaptându-se rapid și generând venituri stabile”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO