Gazprom a picat în plasa Parlamentului de la Chișinău! România semnează preluarea transportului de metan

04 Sept. 2023, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2023, 16:45 // Actual //  bani.md

Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, se află în faza finală a negocierilor pentru preluarea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, inclusiv din regiunea separatistă Transnistria. Această preluare este planificată să aibă loc după semnarea unui contract cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, acționar majoritar al companiei Moldovagaz, care nu a respectat recentele reglementări adoptate de legislativul moldovean, în concordanță cu directivele europene privind gestionarea sistemului național de transport al gazelor naturale.

Conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, pentru gândul.ro, negocierile se află în faza finală, și un contract va fi semnat cu reprezentanții Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom. Contractul va fi semnat și de către Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Republica Moldova, la care Transgaz deține 75% din acțiuni, iar BERD deține 25%. Semnarea acestui contract este programată să aibă loc în cursul zilei de luni, 4 septembrie.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

Conform declarațiilor lui Sterian, preluarea efectivă a sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova va începe pe data de 19 septembrie 2023, și va include operațiuni precum dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului.

Un aspect cheie al negocierilor se referă la Transnistria, o regiune cu statut special, unde regulile autorităților moldovene nu se aplică. În această privință, Transgaz și Moldovagaz negociază direct cu Ministerul Energiei din Republica Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică.

Această preluare nu ar fi fost posibilă fără modificările legislative recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, care au fost criticate de opoziție. Aceste modificări permit transferul funcțiilor operatorului de transport al gazelor, Moldovatransgaz (acționar majoritar Gazprom), către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Cu această preluare, Republica Moldova urmează să îndeplinească angajamentele asumate în fața Uniunii Europene, care cereau separarea și certificarea operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale pentru a obține licențe europene. Gazprom s-a opus acestor modificări, iar acum Transgaz și Vestmoldtransgaz se pregătesc să preia operațiunile sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova.

Această mișcare marchează o etapă semnificativă în îndeplinirea obiectivului Republicii Moldova de a integra infrastructura sa energetică cu standardele europene și deschide noi perspective în ceea ce privește diversificarea surselor de gaze naturale și consolidarea securității energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău