Gazprom a picat în plasa Parlamentului de la Chișinău! România semnează preluarea transportului de metan

04 Sept. 2023, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2023, 16:45 // Actual //  bani.md

Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, se află în faza finală a negocierilor pentru preluarea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, inclusiv din regiunea separatistă Transnistria. Această preluare este planificată să aibă loc după semnarea unui contract cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, acționar majoritar al companiei Moldovagaz, care nu a respectat recentele reglementări adoptate de legislativul moldovean, în concordanță cu directivele europene privind gestionarea sistemului național de transport al gazelor naturale.

Conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, pentru gândul.ro, negocierile se află în faza finală, și un contract va fi semnat cu reprezentanții Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom. Contractul va fi semnat și de către Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Republica Moldova, la care Transgaz deține 75% din acțiuni, iar BERD deține 25%. Semnarea acestui contract este programată să aibă loc în cursul zilei de luni, 4 septembrie.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

Conform declarațiilor lui Sterian, preluarea efectivă a sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova va începe pe data de 19 septembrie 2023, și va include operațiuni precum dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului.

Un aspect cheie al negocierilor se referă la Transnistria, o regiune cu statut special, unde regulile autorităților moldovene nu se aplică. În această privință, Transgaz și Moldovagaz negociază direct cu Ministerul Energiei din Republica Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică.

Această preluare nu ar fi fost posibilă fără modificările legislative recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, care au fost criticate de opoziție. Aceste modificări permit transferul funcțiilor operatorului de transport al gazelor, Moldovatransgaz (acționar majoritar Gazprom), către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Cu această preluare, Republica Moldova urmează să îndeplinească angajamentele asumate în fața Uniunii Europene, care cereau separarea și certificarea operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale pentru a obține licențe europene. Gazprom s-a opus acestor modificări, iar acum Transgaz și Vestmoldtransgaz se pregătesc să preia operațiunile sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova.

Această mișcare marchează o etapă semnificativă în îndeplinirea obiectivului Republicii Moldova de a integra infrastructura sa energetică cu standardele europene și deschide noi perspective în ceea ce privește diversificarea surselor de gaze naturale și consolidarea securității energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ