Gazprom se luptă cu colapsul vânzărilor către Europa. UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz

20 Feb. 2024, 08:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2024, 08:59 // Actual //  bani.md

La sfârșitul anului trecut, după ce Gazprom a raportat vânzări record de gaze către China, Vladimir Putin a fost generos cu complimente, spunându-i directorului său executiv și aliat de multă vreme Aleksei Miller: „Este grozav, te felicit pentru rezultatele muncii tale”. Dar laudele președintelui Rusiei, reluate cu mândrie de presa de stat, nu sunt în pas cu criza care se desfășoară la companie, care se confruntă cu pierderea celei mai mari piețe. Europa și-a depășit așteptările rupând dependența de gazul rusesc, iar monopolul de stat al gazelor – atuul lui Putin atunci când a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei – a devenit una dintre cele mai mari victime ale războiului, relatează Financial Times.

„Gazprom” înțelege că nu va mai avea niciodată o bucată atât de mare și grasă de plăcintă ca Europa și trebuie doar să se împace cu ea. Singura cale de urmat este să căutăm surse de venit relativ mai mici și să le dezvoltăm treptat, adunând firimituri”, a declarat Marcel Salikhov, șeful Institutului de Energie și Finanțe.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossia 1, duminică, 18 februarie, Putin a recunoscut că Rusia obișnuia să câștige mai mulți bani din exporturile de energie, dar a negat că pierderea afacerilor crează probleme. Deși Moscova a decis să reducă livrările de gaz către Europa la începutul războiului, ceea ce a dus inițial la prețuri mai mari pentru a compensa scăderea exporturilor, efectul a fost de scurtă durată. Profitul înainte de impozitare a atins un record de 49,7 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2022, dar a scăzut cu 40% un an mai târziu.

UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz decât mulți au crezut posibil

UE s-a dovedit mai abilă în găsirea de surse alternative de gaz decât mulți au crezut posibil – ponderea Rusiei în importurile de gaze ale blocului a scăzut de la peste 40% din importurile de gaze ale blocului în 2021 la 8% anul trecut, conform datelor UE, în timp ce prețurile au scăzut de la din vârfurile atinse în primele zile ale războiului. UE își propune să renunțe complet la importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.
Cu principala afacere de export a lui Putin distrusă, Gazprom se străduiește să găsească noi cumpărători, dar ofertele sale în Asia Centrală și o ușoară creștere a livrărilor către China și Turcia reprezintă doar 5 până la 10% din piața europeană pierdută, a spus Salikhov. Realizarea oricărei schimbări semnificative în acest scenariu va necesita investiții masive în conducte și alte infrastructuri pentru a deservi noi piețe, precum și parteneri externi care întârzie să se angajeze.

Gazprom Neft, a devenit principala linie de salvare a companiei

Principalul beneficiar al profiturilor Gazprom este acum statul rus, care la scurt timp după invazie a impus companiei o taxă lunară suplimentară de 39 de milioane de dolari până în 2025. În timp ce exporturile de gaze către China au crescut, volumele lor rămân relativ mici – anul trecut, Rusia a trimis aproximativ 22 de miliarde de metri cubi de gaz în țară prin conducte, o fracțiune din media de 230 de miliarde de metri cubi pe care a exportat-o ​​în Europa în deceniul anterior război în Ucraina…
Compania și-ar putea îmbunătăți perspectivele dacă ajunge la un acord pentru construirea conductei de 3.550 km Power of Siberia 2, care va conecta zăcămintele de gaze care odinioară furnizau gaz către Europa cu China, precum și o a doua conductă către țara asiatică. Cu toate acestea, Beijingul și Moscova nu au ajuns încă la un acord privind proiectul Power of Siberia 2, care va trece prin Mongolia. Chiar și în cel mai optimist scenariu, construcția conductei va dura ani de zile și nu va compensa pierderea vânzărilor europene, sunt de acord analiștii și cercetătorii independenți.
Afacerea petrolieră a Gazprom, Gazprom Neft, a devenit principala linie de salvare a companiei, oferind 36% din venituri și 92% din profitul net în prima jumătate a anului 2023. Anul trecut, valoarea de piață a diviziei a depășit chiar valoarea de piață a companiei-mamă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO