Gazprom se spală pe mâini în cazul reducerii livrărilor de metan către Moldova: Ucraina refuză să accepte gazul rusesc

01 Oct. 2022, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Oct. 2022, 16:25 // Actual //  bani.md

Gazprom anunță oficial că a confirmat livrările de gaz pentru Republica Moldova din luna octombrie. Este vorba de 5,7 mil. metri cubi în 24 de ore. Volumul mai mic autorizat este determinat de refuzul părții ucrainene de a transporta gazul rusesc.

În mesajul gigantului rus se mai spune că Republica Moldova încalcă sistematic termenele de plată a metanului.

Gazprom amintește și că până în prezent nu a fost semnat un acord cu privire la soluționarea problemei datoriei istorice. „De aceea, Gazprom își rezervă dreptul de a rezilia în orice moment contractul de livrare a metanului”.

Ucraina, deocamdată, nu a comentat acuzațiile Gazprom cu privire la refuzul de a transporta gazul rusesc.

De astăzi, 1 octombrie, livrările de gaz către Republica Moldova au fost reduse cu 30%.

Adevăratul motiv, potrivit experților, este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederile contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiziție al metanulu s-a redus semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1031 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!