Goniţi de problemele de acasă, dezvoltatorii imobiliari est-europeni se mută în cabane elveţiene

03 Iul. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Dezvoltatorii imobiliari de birouri din Europa de Est îşi pun ochii pe proiecte neobişnuite pentru ei, cum ar fi cabane elveţiene de lux, pentru a scăpa de condiţiile dure de acasă, crescând astfel presiunea pe pieţe deja aglomerate, scrie Bloomberg.

Globe Trade Center, cotat la Varşovia şi unul dintre pionierii dezvoltării de birouri şi spaţii de retail din Europa de Est, s-a angajat într-o schimbare radicală inten­ţionând să achiziţioneze Ultima Capital, un dezvoltator de case de vacanţă de lux având în portofoliu inclusiv o vilă de lux pe insula grecească Corfu şi mai multe cabane în Alpii elveţieni.
Acest lucru a venit la scurt timp după ce Cavatina Holding, dezvoltator de clădiri de birouri din Cracovia, Polonia, a înfiinţat o subsidiară care constru­ieşte locuinţe rezidenţiale de închi­riat, spunând că vrea să creeze 10.000 de unităţi în următorii cinci ani.

Dezvoltatorul de birouri HB Reavis Holding a afirmat la sfârşitul lunii februarie că încetează investi­ţiile pe piaţa sa internă, Slovacia, şi la vecinul din sudul Ungariei. În schimb, se va concentra pe Marea Britanie, Germania şi Polonia.

Mişcările ar putea avea repercu­siuni dincolo de Polonia şi Slovacia, deoarece dezvoltatorii din Europa de Est concurează cu firme din Suedia şi până în Germania şi Marea Britanie pentru segmentele de piaţă considerate încă sigure şi profitabile.
Ele vin, de asemenea, pe fundalul recesiunilor din sectorul imobiliar comercial din mare parte a Europei.

Schimbările strategice sunt unele dintre cele mai puternice indicii de până acum pentru cât de mult dezvoltatorii est-europeni îşi regân­desc modul de operare acum că era banilor ieftini s-a încheiat.

Modelele de afaceri create în perioadele în care evaluările erau doar în creştere au nevoie urgent de revizuire.

Inversările sunt deosebit de puternice pe piaţa spaţiilor de birouri, având în vedere performanţa puternică din trecut, deoarece un număr mare de companii au externalizat funcţiile corporative în regiune pentru a beneficia de costuri relativ scăzute pentru forţa de lucru calificată de aici. Industria se confruntă acum cu spaţii vacante în creştere, deoarece munca la distanţă a devenit mai populară şi multe clădiri au nevoie de renovări costisitoare pentru a îndeplini cerinţele de construcţie din ce în ce mai stricte.

Anul trecut, randamentele clădirilor de birouri din Varşovia ñ care se mişcă invers faţă de evaluări ñ au avut cea mai mare creştere din ultimii 14 ani şi au continuat să crească în trimestrul trecut, potrivit datelor compilate de Colliers. Între timp, costurile mai mari de construcţie au redus la jumătate randamentul aşteptat al capitalurilor proprii din investiţiile în clădiri de birouri din Polonia, arată datele băncii centrale.

Decizia Globe Trade Center de a se extinde dincolo de clădirile de birouri din locuri precum Varşovia, Budapesta şi Belgrad pentru a ajunge la cabane de lux din munţii elveţieni şi la conace presărate de-a lungul coastei greceşti este, fără îndoială, una dintre cele mai drastice schimbări.

Pe site-ul său, GTC spune că încearcă să creeze „spaţii de birou şi de retail care să-i ajute pe oameni să ducă o viaţă mai bună şi mai echilibrată“, în timp ce Ultima se adresează elitei, oferind locuri „la fel de private ca un iaht pe Atlantic“.

Cei bogaţi creează „o cerere din ce în ce mai mare pentru spaţii ultra-luxoase, cu intimitate semnificativă“, a spus un reprezentant al GTC. Nu toată lumea este de acord cu planul. Mişcarea este „destul de surprinzătoare“, având în vedere lipsa de experienţă a GTC în segmentul hotelurilor de lux, a declarat analistul BOS Bank SA, Maciej Wewiorski. Unii dintre acţionari ar putea fi „nedumeriţi“ de tranzacţie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău