Tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic care vor alege să activeze în cadrul autorităților publice locale vor beneficia de o indemnizație unică de până la 120 de mii de lei. Și absolvenții instituțiilor profesional-tehnice vor primi un suport din partea statului, în sumă de 90 de mii de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată în ședința de astăzi.
Această inițiativă are ca obiectiv crearea condițiilor propice pentru o distribuție echitabilă a personalului calificat în localitățile rurale și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. În prezent, majoritatea angajaților din biblioteci publice teritoriale, case de cultură și muzee au peste 55 de ani, iar procentul celor cu studii superioare în domeniul cultural este în scădere.
„Prin această modificare, ne propunem să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din țara noastră, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni,” a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.
În plus, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind Fondul Național al Culturii, un nou mecanism de susținere financiară a sectorului cultural independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative. Cu un buget planificat de aproape 30 de milioane de lei în acest an, Fondul va finanța proiecte ce susțin creația contemporană, valorizarea patrimoniului și vor contribui la înțelegerea fenomenelor artistice, asigurând, în același timp, accesul publicului la cultură. Modalitatea de finanțare din sursele Fondului va fi aprobată de Guvern, iar resursele acestuia vor fi utilizate pentru susținerea proiectelor culturale și editoriale.