Helvetas Moldova a celebrat succesele celor aproape 500 de beneficiari ai cursurilor de formare profesională

25 Iun. 2024, 17:54
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
25 Iun. 2024, 17:54 // Slider //  bani.md

Peste 250 de persoane din regiunile de nord și centru ale țării au devenit absolvenți, în cadrul unui eveniment special desfășurat la Bălți pe 23 iunie. Ceremonia de absolvire, organizată de Helvetas Moldova și Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD), a celebrat succesele celor aproape 500 de beneficiari ai cursurile de formare profesională, oferite în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”.  

Proiectul, implementat de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova cu suportul Guvernului Elveției, facilitează accesul persoanelor social vulnerabile – inclusiv refugiați din Ucraina – la un venit decent prin incluziunea în câmpul muncii, oferind acestora suport pentru angajare, formare, transport și îngrijirea copiilor. 

 

Cursurile profesionale au fost organizate în 8 raioane din țară, oferind persoanelor în diverse situație de vulnerabilitate acces gratuit la formare vocațională, de limbi străine, precum și training-uri și micro-granturi destinate antreprenorilor.  

Pentru organizatori, ceremonia de absolvire a fost o oportunitate de a aduce în prim-plan realizările și efortul beneficiarilor pe parcursul proiectului, dar și de a încuraja conexiunea între aceștia: 

„Ceremonia noastră de absolvire servește mai multor scopuri. În primul rând, dorim să sărbătorim succesele beneficiarilor noștri și să facem acest moment special. În al doilea rând, ne propunem să facilităm interacțiunile dintre beneficiari și să îi prezentăm echipei noastre de implementare de la Helvetas și AFAD. În cele din urmă, acest eveniment promovează coeziunea socială. Reunindu-ne aici, încurajăm sentimentul de apartenență și potențialele colaborări”, a spus Carolina Untila, managera proiectului  „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” în cadrul Helvetas Moldova. 

Viziunea evenimentului a fost împărtășită de echipa AFAD, partener strategic al proiectului, cu peste 20 de experiență în oferirea de suport în afaceri la nivel local:

„Avem în spate o experiență frumoasă și mulți beneficiari cu realizări semnificative, care ne-au inspirat să organizăm acest eveniment dedicat lor, alături de Helvetas Moldova. Totodată, acest eveniment va fi o oportunitate de socializare între beneficiari, parteneri și echipa proiectului, într-o atmosferă relaxantă, de familie, a declarat Tatiana Puga, președinta AFAD. 

Pe lângă ceremonia „oficială”, absolvenții au avut ocazia de a se bucura în familie de ateliere interesante, make-up, facepaining, cabină foto și photo wall. În plus, copiii au avut parte de animatori, un planetariu interactiv și o zonă de tobogane. Nu au lipsit nici gustoșenii pe toate gusturile, de la popcorn, limonadă sau burgeri, până la surpriza dulce a zilei – un tort „Cușma lui Guguță”. 

Beneficiarii proiectului au fost prezenți nu doar în calitate de absolvenți, ci au fost implicați și în organizarea acestui eveniment. Absolvenții cursurilor de înfrumusețare au oferit masterclass-uri de machiaj și pictură pe față pentru copii, în timp ce alți beneficiari și-au prezentat produsele sau activitățile în zona expozițională. 

Printre ei se numără și Inga Orehova, una din câștigătoarele micro-granturilor pentru antreprenori oferite în cadrul proiectului. Originară din Ucraina, Inga a decis să investească acest suport în facilitarea terapiei prin artă pentru femeile ucrainene care trăiesc acum în Moldova: 

„Datorită acestei forme de finanțare, putem să ajungem la o un număr mai mare de femei din Ucraina. Prin intermediul art-terapiei și desenului, putem să eliminăm anxietatea și depresia. Le oferim speranța că la noi în țară ele se pot bucura de viață, a menționat Inga. 

Proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” va continua cu cea de-a doua fază începând din luna iulie. Pe termen lung, proiectul urmărește să contribuie la îmbunătățirea calității vieții, și la integrarea socială și economică a membrilor vulnerabili ai societății, atât moldoveni, cât și cei din Ucraina. 

Realitatea Live

28 Iun. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat în timpul summitului european că blocul comunitar va avea nevoie în următorul deceniu de aproape 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare.

Preşedintele Comisiei Europene a susţinut în faţa liderilor europeni că, între anii 1991 şi 2021, Rusia şi China au investit în sectorul apărării cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană, potrivit unor surse diplomatice, transmite agenţia de presă EFE.

Ursula von der Leyen a amintit că bugetul multianual al UE până în 2027 are alocată pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro, la care se adaugă 11 miliarde din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene nu a detaliat tema finanţării celor 500 de miliarde de euro, menţionând doar posibilitatea emiterii din nou de datorie comună, la fel ca în cazul planului european de relansare post-pandemie, idee agreată de unele state membre, dar faţă de care altele sunt reticente, cum ar fi de exemplu Germania şi Olanda.

Comisia Europeană a propus anterior o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Acesta din urmă a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău